Κεντρική θέση στο συνολικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ κατέχει η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων στην οποία αναφέρθηκαν εμφατικά χθες στη Βουλή ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Στάσσης.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η νέα διοίκηση της ΔΕΗ προχωρά σε ανάθεση μελέτης κόστους – οφέλους ως προς τη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων προκειμένου να καταλήξει σε ένα συνεκτικό σχέδιο για το ποιές μονάδες θα αποσυρθούν πρώτες, τι θα γίνει με τους εργαζόμενους, τι θα γίνει με τα παράπλευρα θέματα όπως οι τηλεθερμάνσεις κ.λπ.
Το σχέδιο αυτό θα αποτελέσει μέρος του νέου business plan που θα καταρτίσει η ΔΕΗ και θα παρουσιαστεί στο τέλος του χρόνου.
Βασικό κριτήριο είναι οπωσδήποτε το πόσο ρυπογόνος είναι κάθε μονάδα και ως εκ τούτου πρώτες στη λίστα είναι οι μονάδες που λειτουργούν σχεδόν παράνομα, όπως εκείνες του Αμύνταιου και της Καρδιάς.
Σε κάθε περίπτωση, η ειλημμένη πολιτική και επιχειρηματική απόφαση για απόσυρση λιγνιτικών μονάδων, θα αποτελέσει ένα από τα ισχυρά χαρτιά του ΥΠΕΝ κατά τις διαπραγματεύσεις που θα έχει με την Κομισιόν (τα τεχνικά κλιμάκια φτάνουν στην Αθήνα στις 16 Σεπτεμβρίου) για τη διάρθρωση της ηλεκτρικής αγοράς και τη θέση της ΔΕΗ μέσα σε αυτήν.
Σύμφωνα με κάποιες πηγές, το κλείσιμο μονάδων ίσως αποτελέσει και την τελευταία και μοναδική ευκαιρία να διατηρηθεί ζωντανός… ο νέος λιγνιτικός σταθμός «Πτολεμαΐδα V», επένδυση ύψους 1,4 δις. ευρώ.
Όπως έχει αποκαλύψει το energypress, ήδη υπάρχει διάλογος ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και την Ευρ. Επιτροπή που οδηγεί στο στόχο της επιτάχυνσης της μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή αλλά και στην εφαρμογή του μέτρου της απόσυρσης μονάδων ως λύση για τη μείωση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στην αγορά.
Στις προσπάθειες που καταβάλλονται από την ελληνική πλευρά είναι η αντιστάθμιση των επιπτώσεων που θα έχει το κλείσιμο σταθμών σε περιοχές της χώρας, όπως η Δυτική Μακεδονία, όπου η οικονομική ζωή βασίζεται στον λιγνίτη.
energypress.gr
Τραγικη ειρωνια: θα κλεισουν οι ρυπογονοι σταθμοι καρδιας και αμυνταιου και θα λειτουργησει η οικολογικη μοναδα πτολεμαιδα 5 η οποια θα τροφοδοτειται με λιγνιτη απο τα ρυπογονα ορυχεια