Πίσω από κάθε επιτυχημένη πορεία ενός προϊόντος κρύβεται και μια όμορφη ιστορία. Το ίδιο συμβαίνει και για το φημισμένο ελαιόλαδο Ιμέρων στην Κοζάνη, που είναι η μοναδική περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας στην οποία ρίζωσε η καλλιέργεια της ελιάς λόγω μικροκλίματος.
Η ιστορία θέλει την πρώτη ελιά να φυτεύεται στην αυλή του σχολείου του χωριού, το 1974, από την κρητικιά σύζυγο του δασκάλου, που την έφερε από το νησί, ενώ με τη δημιουργία της Λίμνης Πολυφύτου, το ίδιο έτος, αλλάζει και η αγροτική φυσιογνωμία της περιοχής. Από τότε και μέχρι σήμερα η ελιά ρίζωσε στα Ίμερα.
Τυποποιείται και διακινείται από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιμέρων, του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού Κοζάνης. «Σήμερα, στην περιοχή των Ιμέρων, Βελβεντού, Σερβίων κι ως την Αιανή, καλλιεργούνται 3.000 στρέμματα που αναλογούν σε 75.000 ελαιόδεντρα, ενώ κάθε χρόνο η ελαιοκαλλιέργεια αυξάνεται κατά 10%». Τα παραπάνω επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιμέρων, Δημήτρης Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι πολλοί αγρότες στο Βελβεντό «ξηλώνουν» τα ροδάκινα και τα αντικαθιστούν με ελιές. Εκτιμά ότι με την καλλιέργεια απασχολούνται περισσότεροι από 500 παραγωγοί. «Είναι νέοι άνθρωποι που ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν ελιές, άνεργοι αλλά και άνθρωποι που, παράλληλα με την εργασία τους, αναζητούν ένα συμπληρωματικό εισόδημα», τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος. Για την παραγωγή του ελαιολάδου, που κυκλοφορεί στο εμπόριο με την ονομασία «Ελαιόλαδο Ιμέρων», ο Συνεταιρισμός χρησιμοποιεί ως πρώτες ύλες μόνο προϊόντα από τα Ίμερα και ειδικά προερχόμενα από τους συνεταιριστές της.
Το ελαιόλαδο Ιμέρων έλαβε το 2015 δύο υψηλές διακρίσεις σε διαγωνισμό «τυφλής» γευσιγνωσίας. «Για να αντιληφθεί κανείς τη σημασία της διάκρισης», επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, «αρκεί να πούμε ότι πρόκειται για διαγωνισμό που συμμετέχουν περιοχές και εταιρείες με μακρόχρονη παράδοση στην παραγωγή ελαιόλαδου από όλη την Ελλάδα».
Στις δραστηριότητες του Συνεταιρισμού περιλαμβάνεται η πώληση πάστας ελιάς, βρώσιμης ελιάς, περίπου 300-350 τόνων ετησίως, και ελαιοπαραγωγή που φτάνει τους 85 τόνους. «Το ελαιόλαδο απορροφάται από την τοπική αγορά, αλλά στόχος είναι επιλεγμένες αγορές του εξωτερικού», καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.
Το είδαμε στο ai-vres.blogspot.com
Τί θα ήταν; Γυναίκα δεητζή; Άμα ήταν γυναίκα δεητζή, θα μετρούσε τα ρεπά, τις δωροεπιταγές και τα τροφεία… Χαχχαχα
Συνυπογραφω και λιγα λες!…
Είστε εμπαθείς και φθονεροί.
ΕΓΩ ΞΕΡΩ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΚΑΝΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΩ ΝΑ ΚΛΕΨΩ…Η ΔΕΗ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ 80 ΕΥΡΩ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 180 Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ…ΚΟΨΤΕ ΚΑΝΑ ΜΙΣΘΟ ΚΑΝΑ ΕΠΙΔΟΜΑ…ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ…ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΣΤΡΕΨΑΤΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΑΣ ΜΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ…ΕΜΑΣ ΜΑΣ ΨΟΦΗΣΕ Η ΚΑΤΣΙΚΑ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΟΙΤΑΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΑΒΛΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟΜΕΙΝΑΝΕ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΨΟΦΙΣΕΙ ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΦΗΣΕΤΕ ΗΣΥΧΟΥΣ…
Ναι ναι σε ζηλευουμε!
Τον βλάκα μπορείς να τον καταλάβεις από δύο ενδείξεις, μιλάει για πράγματα που είναι γι’ αυτόν άχρηστα και εκφράζει γνώμη για πράγματα που κανένας δεν τον ρωτάει. Πλάτων
Ακριβως οπως πχ για τον λαουτζικο ειναι αχρηστα τα γκολντεν μποις της δεουλας, αχρηστο να βλεπει 20ευρους λογαριασμους φτωχων δεητζηδων ,αδικο να τους συγκρινει με τους δικους του των 180 ευρω που τους πληρωνει απο τα 400 που παιρνει με δοσεις των 30 ευρω, και φυσικα δεν πρεπει να διαμαρτυρεται αφου κανενας δεητζης δεν τον ρωτησε πως τα βγαζει περα. Αντιθετα οι αφοπλιστικα προκλητικες απαντησεις των καθολα κυριων συζυγων ειναι του τυπου :” μαγκια μας “
OK ρε παιδιά, μπράβο στους παραγωγούς, αγωνίζονται, αλλά όχι και ” το φημισμένο λάδι ιμερων”! Που είναι φημισμενο; στα Σερβία και την Κοζάνη;
Για την μικρή ποσότητα που παράγεται στην περιοχή είναι αρκετά έως πολύ φημισμένο
“Το ελαιόλαδο Ιμέρων έλαβε το 2015 δύο υψηλές διακρίσεις σε διαγωνισμό «τυφλής» γευσιγνωσίας. «Για να αντιληφθεί κανείς τη σημασία της διάκρισης», επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, «αρκεί να πούμε ότι πρόκειται για διαγωνισμό που συμμετέχουν περιοχές και εταιρείες με μακρόχρονη παράδοση στην παραγωγή ελαιόλαδου από όλη την Ελλάδα».”
Μάθε πρώτα λεπτομέριες γιά την ποιότητα και τά βραβεία που έχει πάρει το λάδι και μετά πούλα το πνεύμα σου ξερώλα .
καθως τυγχανει να ξερω απο ελαιολαδο λογω καταγωγης και καλλιεργειας πεντε γενεων:
τα βραβεια πρεπει να τα αξιολογεις με βαση: ποιοι συμμετειχαν, ποσοι συμμετειχαν, ποιοι εκριναν, τι βαρυτητα εχουν στην αγορα και στους διαγωνιζομενους