Tο 2001, όταν σχεδίαζα το λογότυπο της Βιβλιοθήκης, δεν φανταζόμουν πως οι εικαστικές μου αναζητήσεις θα μπορούσαν κάποτε να φιλοξενηθούν εκεί. Το νέο κτίριο της Βιβλιοθήκης, από τις πρώτες κιόλας φωτορεαλιστικές απεικονίσεις που είδα, λειτούργησε ως ένα επιπλέον κίνητρο για να πάρω την απόφαση να παρουσιάσω δημόσια τα ψηφιακά μου έργα.*
Το λογότυπο δημιουργήθηκε ως μια σύνθεση γραμμάτων (πεζών, για να χρησιμοποιήσω τις καμπύλες τους), ένα μονόγραμμα που θα μπορούσε να παραπέμπει σε τμήμα/λεπτομέρεια ξυλόγλυπτου. Η πλάγια γραμματοσειρά που επιλέχθηκε δημιουργούσε την κίνηση και υπονοούσε τη δύναμη τη διάρκεια και τη δυναμική αυτού που σηματοδοτούσε. Το πορφυρό τετράγωνο, σε κίνηση και αυτό, τόνιζε αφενός την όλη δυναμική της σύνθεσης των γραμμάτων, συνέβαλλε αφετέρου στην όλη ισορροπία. Ο “οίκος βελτιώσεως” αν και δημιουργεί μια …αναστάτωση στην όλη σύνθεση προστέθηκε λόγω “άνωθεν εντολής”!
Το λογότυπο άντεξε στο χρόνο. Γίνεται λόγος (με τον οποίο συμφωνώ απολύτως) η Κ.Δ.Β.Κ. να μην ακολουθείται από το ¨Κοβεντάρειος¨ και να ονομάζεται πλέον Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης. Μοιραία τότε θα αλλάξει και το λογότυπο…
Τη μετονομασία σε “Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης” έχω προτείνει κατά καιρούς σε διάφορους παράγοντες της Βιβλιοθήκης προφορικά. Τα επιχειρήματα είναι περίπου αυτονόητα. Το πρόβλημα ίσως είναι γραφειοκρατικό.
Εν είδει ΥΓ: Το “Οίκος βελτιώσεως” (1813) δεν είναι απαραίτητο στον λογότυπο, καθώς ο “Οίκος βελτιώσεως” ήταν εντευκτήριο για τους λογίους δίπλα στη Βιβλιοθήκη και όχι ο χώρος της Βιβλιοθήκης. Η σύνδεση με τη Βιβλιοθήκη ήταν έμμεση και ισχύει βέβαια για τον 19ο αιώνα, όχι όμως σήμερα. Πιο άμεση σχέση με τη Βιβλιοθήκη είχε το “Αναγνωστήριον Κοζάνης”, σωματείο που είχε αναλάβει τη Βιβλιοθήκη την περίοδο 1916-1923. Τα στοιχεία υπάρχουν και είναι γνωστά. Ψηφίζω λοιπόν σκέτο ΔΒΚ!