kozan.gr: Ο συμπατριώτης μας Θεόδωρος Θεοδωρίδης, από την Κοζάνη, μοιράζεται τις εμπειρίες και τα βιώματά του από τον τρόπο ζωής και τις συνθήκες εργασίας, στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, όπου εργάζεται ως Breakfast Chef σε ξενοδοχείο

25 Σεπτεμβρίου 2019
14:08
Κανένα σχόλιο

 

To kozan.gr συνεχίζει την ενότητα των αφιερωμάτων – συνεντεύξεων συμπολιτών & συμπατριωτών μας, που πήραν  την απόφαση να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό και να αναζητήσουν το εργασιακό τους μέλλον μακρυά από την Πατρίδα. Μέσα από τις προσωπικές ιστορίες και βιώματα του καθενός, θα γνωρίσουμε τον τρόπο ζωής και τις συνθήκες διαβίωσης σε άλλες χώρες, με τις θετικές κι αρνητικές πτυχές που ισχύουν στην καθεμιά απ’ αυτές. Aν κι εσείς εργάζεστε στο εξωτερικό και θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας τη δική σας ιστορία  επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

 

1) Πώς βρεθήκατε από την Κοζάνη στη Σκωτία και συγκεκριμένα στο Εδιμβούργο; Περιγράψτε μας συνοπτικά, πώς προέκυψε η συγκεκριμένη επιλογή;

Από το 2006 που ολοκλήρωσα την τετραετή στρατιωτική θητεία μου ως Επαγγελμα­τίας Οπλίτης (ΕΠ.ΟΠ.) είχα βάλει στόχο να φύγω και να εργαστώ στο εξωτερικό. Η πρώτη μου προσπάθεια ήταν την ίδια χρονιά όταν πήγα και εργάστηκα σε Ελληνικό εστιατόριο στην Γερμανία. Δυστυχώς ήταν μια από τις χειρότερες εμπειρίες στην ζωή μου και μετά από 6 μήνες διαμονής εκεί γύρισα πίσω. Δεν το έβαλα κάτω, ίσα ίσα που αυτή η εμπειρία μου έδωσε ένα καλό μάθημα στο τι πρέπει να προσέχω. Έτσι τα επόμενα χρόνια έψαχνα χώρες / πόλεις που να έχουν καλή ποιότητα ζωής αλλά “και καλό” περιβάλλον εργασίας. Μετά από καιρό αποφάσισα να φύγω για Εδιμβούργο (πρωτεύουσα της Σκωτίας) μιας και πρόσφερε αυτά που έψαχνα.

2) Πώς είναι η ζωή στο Εδιμβούργο και ποιες οι σημαντικές διαφορές με την Ελλάδα και συγκεκριμένα με την Κοζάνη;

Η ζωή στο Εδιμβούργο είναι παρόμοια με αρκετές άλλες πόλεις του εξωτερικού π.χ. Μόναχο. Τις καθημερινές  ο κόσμος εργάζεται και Παρασκευή – Σάββατο βγαίνει να ξεσκάσει . Ο κόσμος γενικά είναι φιλικός και εξυπηρετικός αν και μερικές φορές καταλαβαίνεις ότι δεν το κάνουν με την καρδιά τους. Τα Mέσα Μαζικής Μεταφοράς, είναι πολύ καλά, όλα στην ώρα τους, με πολύ σπάνιες καθυστερήσεις. Όλες σχεδόν οι υπηρεσίες παρέχονται μέσω Internet η τηλέφωνο, σε ποσοστό 98%. Καμιά σχέση με την Ελλάδα που θα ταλαιπωρηθείς κάθε φορά περιμένοντας στην Εφορία, στον ΟΑΕΔ ή σε κάποια άλλη υπηρεσία.

3) Σε ό,τι αφορά τη δουλειά στο ξενοδοχείο, τις συνθήκες εργασίας, το ωράριο και το μισθό, ποιες είναι οι βασικές διαφορές με την Ελλάδα. 

Οι συνθήκες εργασίας σε σύγκριση με την Ελλάδα είναι “μέρα με την νύχτα”. Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να σου φωνάξει, να σου πουλήσει τσαμπουκά (bullying) , δεν υπάρχει καμιά περίπτωση emotional abuse *συναισθηματική κακοποίηση). Ακόμη κι αν ύπαρξη πας στο HR και το θέμα λύνεται αμέσως. Γενικά εδώ οι νόμοι για bullying, emotional abuse , discrimination, Sexual harassment είναι αυστηροί και ο κόσμος τους σέβεται και τους εφαρμόζει είτε γιατί συμφωνεί απόλυτα με αυτούς είτε γιατί γνωρίζουν ότι ο νόμος εδώ εφαρμόζεται. Όλες τις ώρες που εργάζεσαι τις πληρώνεσαι και δεν υπάρχει περίπτωση να σου πουν ότι θα πληρωθείς τον άλλον μήνα ή να σε καθυστερήσουν. Τα διαλείμματα σου κανονικά, δύο (2) μέρες ρεπό – πάντα-  την εβδομάδα κι αν θελήσεις εσύ να εργασθείς πάνω από 48 ώρες (την εβδομάδα) θα πρέπει να κάνεις ειδική αίτηση. Ο μισθός είναι πολύ ικανοποιητικός και πάντα έχεις προοπτικές εξέλιξης.

 

 

4) Μιας και είστε Breakfast Chef μιλήστε μας λίγο για τις διατροφικές συνήθειες των Σκωτζέζων και πόσο διαφέρουν από τις δικές μας (δώστε μας κάποια παραδείγματα.

Μεγάλη κουβέντα, όμως, θα σας αναφέρω τα βασικά. Τo κλασικό πρωινό του Σκωτσέζου είναι παρόμοιο με εκείνο του Άγγλου. Θα περιλαμβάνει αυγά, φασόλια, χοιρινό ψητό λουκάνικο, black putting, back bacon, ψητό μανιτάρι, ψητή ντομάτα, συν τα δυο καθαρά σκωτσέζικα προϊόντα τα οποία είναι το πατάτο scone (tattie scone) και το Haggis. Το Haggis είναι μια πικάντικη πουτίγκα σε μορφή λουκάνικου που περιέχει κομμάτια αρνιού (καρδιά, συκώτι και πνεύμονες) αλεσμένα κιμά, με κρεμμύδι, πλιγούρι βρώμης, αλάτι, μπαχαρικά κι αλάτι. και το δεύτερο πρωινό πιάτο είναι ο χυλός βρώμης βρασμένος με νερό ή με γάλα .

5) Οι Σκωτζέζοι χρησιμοποιούν ελληνικά προϊόντα και πού τα “συναντάς” ;

Ναι χρησιμοποιούν αρκετά Ελληνικά προϊόντα. Tα πιο συνηθισμένα απ’ αυτά είναι η φέτα, οι ελιές, το στραγγιστό γιαούρτι και φυσικά το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο . Τα ελληνικά προϊόντα υπάρχουν σε αρκετά μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος και κυρίως σε αυτά που έχουν να κάνουν μαγειρευτό φαγητό. Είναι συνήθως γεμάτα κι έχουν πολύ καλές κριτικές. Γενικά, εδώ, αγαπούν πολύ το Ελληνικό φαγητό.

6) Τι θα λέγατε σε κάποιον που σκέφτεται να έρθει στο Εδιμβούργο για εργασία. Τι πρέπει να προσέξει, τι χρειάζεται κτλ.;

Λόγω του brexit τα πράγματα είναι ρευστά και κανείς δεν ξέρει τι θα επακολουθήσει. Όποιοι ενδιαφέρεται, τους συμβουλεύω να αναζητήσουν πληροφορίες σε κάποιο group Ελλήνων στο Facebook, οι οποίοι μένουν στη Σκωτία. Εκεί μπορεί να ρωτήσει ό,τι θέλει.

 

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.