Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών και αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», για τη θετική -ως προς τη βιωσιμότητα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού- έκθεση του ορκωτού ελεγκτή, Ernst & Young ανέφερε τα παρακάτω.
Χατζηδάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ να μην ξύνει άλλο τις πληγές
Σχετικά με την προηγούμενη έκθεση της Ernst & Young (Απρίλιος 2019), όπου ετίθετο ζήτημα βιωσιμότητας της επιχείρησης, ο υπουργός εξήγησε ότι «οι έλεγχοι κοιτάζουν και στο παρελθόν και στο άμεσο μέλλον και γι’ αυτόν τον λόγο είχαμε την αγωνία που είχαμε το καλοκαίρι». Στο πλαίσιο αυτό, απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση που έκανε λόγο «για καταστροφολογία της ΝΔ» και «αναίτιες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος που επιβαρύνουν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις», ο κ. Χατζηδάκης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ «να μην ξύνει άλλο αυτές τις πληγές και να μην παριστάνει τον κατήγορο, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά -στο θέμα της ΔΕΗ- είναι κατηγορούμενος και κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσουν αυτές οι επιδείξεις θράσους από την πλευρά του».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε στο “παρά πέντε” τη χρεοκοπία τη ΔΕΗ»
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε στο “παρά πέντε” τη χρεοκοπία τη ΔΕΗ και σας το λέω εγώ που έχω αναγνωρίσει τη δουλειά που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, για παράδειγμα στο κτηματολόγιο, ή στους δασικούς χάρτες. Όπως αναγνωρίζω τη δουλειά που έκανε εκεί, με την ίδια ειλικρίνεια -και επικαλούμενος στοιχεία πολλών και διαφορετικών εκθέσεων και όλα όσα πιστεύει η ίδια η αγορά ενέργειας συνολικά- μιλώ για τη “μπαχαλοποίηση” της ΔΕΗ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά την ανάλυση της έκθεσης της Enrst & Young ο υπουργός εξήγησε: «Ο ορκωτός ελεγκτής, τόσο τον Απρίλιο όσο και τώρα, δεν εξέταζε μόνο τα όποια οικονομικά στοιχεία εκείνης της περιόδου, δηλαδή του πρόσφατου παρελθόντος της ΔΕΗ, αλλά έκανε ταυτοχρόνως και μια εκτίμηση για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της εταιρείας, τους επόμενους δώδεκα μήνες. Βάσει των θεμελιωδών μεγεθών που αφορούν τη ΔΕΗ, την περασμένη άνοιξη ο ορκωτός ελεγκτής που είχε διοριστεί μάλιστα από την προηγούμενη διοίκηση της επιχείρησης βάσει των κανόνων της κεφαλαιαγοράς, η Enrst & Young, είπε ότι η ΔΕΗ έχει πρόβλημα βιωσιμότητας το επόμενο διάστημα. Τώρα λέει το ακριβώς αντίθετο, ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί και δεν υπάρχουν αυτές οι αμφιβολίες. Τι άλλαξε; Με τα μέτρα τα οποία πήραμε τον Αύγουστο για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων, την απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλει τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στη ΔΕΗ, την πρόοδο που υπάρχει στο θέμα των τιτλοποιήσεων κ.λπ. η Enrst & Young κρίνει πια ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα βιωσιμότητας. Eίναι τόσο απλό και γι’ αυτό είχαμε και την αγωνία που είχαμε το καλοκαίρι να δράσουμε αμέσως, για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα».
«Οι ζημιές από τις λιγνιτικές μονάδες μόνο τον τελευταίο χρόνο ήταν γύρω στα 200 εκατ. ευρώ»
Σχετικά με τα μέτρα εξυγίανσης της Επιχείρησης, ο υπουργός ανέφερε πως «είναι η κατάργηση των ΝΟΜΕ, δηλαδή των δημοπρασιών ηλεκτρικού ρεύματος που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις οποίες η ΔΕΗ πουλούσε στους ανταγωνιστές της κάτω του κόστους της και έχασε περίπου 600 εκατ. τα τελευταία χρόνια προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων. Θα προχωρήσουμε στη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου η ΔΕΗ να ενισχύσει τη θέση της ταμειακά. Tρίτον, θα προχωρήσουμε σε έναν νόμο, ο οποίος θα απελευθερώνει τη ΔΕΗ από τους περιορισμούς που θέτει ο νόμος περί ΔΕΚΟ, γιατί η ΔΕΗ είναι η μόνη δημόσια επιχείρηση που είναι ανοιχτή στον ανταγωνισμό. Tέταρτον, η ΔΕΗ θα προχωρήσει μόνη της σε συνεργασίες στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Kαι πέμπτον θα προχωρήσουμε σε ένα πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης που έχει και περιβαλλοντικό νόημα για λόγους αυτονόητους, αλλά έχει και τεράστιο οικονομικό νόημα και όφελος για τη ΔΕΗ, διότι μόνο μια τελευταία μελέτη μιας ΜΚΟ του “Green Tank” υπογραμμίζει ότι η ΔΕΗ έχει χάσει από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων 683 εκατ. ευρώ. Οι ζημιές από τις λιγνιτικές μονάδες μόνο για τον τελευταίο χρόνο ήταν γύρω στα 200 εκατ. ευρώ».
Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ απάντησε: «Δεν έχουμε κρύψει ότι στόχος είναι να υπάρξει στρατηγικός επενδυτής, αλλά στην κατάσταση που είναι η ΔΕΗ, ακόμα -γιατί απλώς έβγαλε τη μύτη της έξω από το νερό- δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί κάποιος στρατηγικός επενδυτής για τη ΔΕΗ στο σύνολό της, διότι έχει συσσωρευμένες ζημιές και χρέη».
Χατζηδάκης: Εντός των ημερών η νέα διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ
Σχετικά με τον ΔΕΔΔΗΕ, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι εντός των ημερών θα ανακοινωθεί η νέα διοίκηση, ενώ ερωτηθείς για ενδεχόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, απάντησε: «Προσπαθήσαμε, στο πακέτο μέτρων που πήραμε για τη διάσωση της ΔΕΗ, να κατανείμουμε το βάρος σε όλους, πρώτα από όλα στους ανταγωνιστές με την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Μόνο με την κατάργηση της τελευταίας δημοπρασίας του Οκτωβρίου, η ΔΕΗ θα κερδίσει περί τα 90 εκατομμύρια. Με το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), με την ελάφρυνση για την οποία γκρίνιαξαν οι εμπλεκόμενοι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προσπαθήσαμε να μην υπάρχει και από αυτό επιβάρυνση των καταναλωτών, με την έννοια ότι με τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ ισοσταθμίζεται σε κάποιον βαθμό σημαντικό η όποια αναπροσαρμογή προς τα πάνω των τιμολογίων της ΔΕΗ. Τρίτον, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ ανακοίνωσαν, ύστερα από τριάντα χρόνια σχετικών συζητήσεων, ότι δε θα έχουν το εκπτωτικό τιμολόγιο που είχαν μέχρι σήμερα 75%, αλλά θα πάνε στο 30% όπως έχουν οι υπάλληλοι των ανταγωνιστικών επιχειρήσεων […]. Προχωρήσαμε και στα μέτρα σε σχέση με την έκπτωση συνέπειας και […] όλο αυτό σημαίνει για κάθε καταναλωτή 2,5 ευρώ τον μήνα, θα καταλάβουν οι άνθρωποι όταν θα πάρουν τους νέους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Από εκεί και πέρα. η προσπάθεια θα είναι η ΔΕΗ να λειτουργήσει μαζί με τις άλλες επιχειρήσεις σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Έχουμε διακηρύξει ότι θα πάμε στο λεγόμενο target model, στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, έτσι ώστε να διαμορφωθεί και στην ενέργεια ένα τοπίο αντίστοιχο με τις τηλεπικοινωνίες».
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/hatzidakis-gia-dei-den-panigyrizoyme
Ωραία, αφού πιάσαμε τα οικονομικά, να μας πουν πόσο κόστιζε στη ΔΕΗ ο λιγνίτης όταν έδινε στη χώρα το 70% του ρεύματος και πόσο κόστιζε το πετρέλαιο των νησιών ή το φυσικό αέριο που έκαιγε η ΔΕΗ. Δεν θα μας αποτρελάνει ο Χατζηδάκης!
Ο λιγνίτης έδινε πάντα τα κέρδη και κάλυπτε τις ζημιές των υπόλοιπων. Τώρα δεν πρόκειται για ζημιές, αλλά για φόρους που επέβαλαν στο CO2.
Μέσα σε τρεις μήνες ξηλώθηκαν όλα τα κουμπιά και η ρόμπα έμεινε ξεκούμπωτη.
Πριν τρεις μήνες αφού βγήκε και ο τρίτος διαγωνισμός για πώληση των Μονάδων Μεγαλόπολης και Μελίτης (Απόεπένδυση), σημερινή κυβερνόντες και τα δεκανίκια τους στα ΜΜΕ, Συνδικάτα, ΣΕΒ όμορα κόμματα που σήμερα δεν υπάρχουν, και οι άλλες δυνάμεις του τόξου της Κανονικότητας, Χρέωναν την αποτυχία του διαγωνισμού στο αντιεπενδυτικό και εχθρικό προς την αγορά κλίμα, των Νέο μαρξιστών Νέοσταλινικών μαδουριστων κλπ κλπ.
Οι τότε κυβερνώντες και η διοίκηση της ΔΕΗ δικαιολογούσαν την αποτυχία στο ότι είναι ξεπερασμένο το μοντέλο που μας επιβάλουν άκαμπτα τα ευρωπαϊκά όργανα, και το ευρωπαϊκό δικαστήριο, ώστε να σταματήσει η ΔΕΗ να μονοπωλεί των λιγνίτη, γιατί πλέον η λιγωτική παράγωγη με τα βάρη, του φόρου του διοξειδίου του άνθρακα, ειναι προβληματική.
Τι μας λέει ο κύριος υπουργός σήμερα;
Οι ζημιές από τις λιγνιτικές μονάδες μόνο για τον τελευταίο χρόνο ήταν γύρω στα 200 εκατ. Ευρώ.
Σωστά και έτσι είναι, Ξέρεται κανέναν χασοσκοπο; ΟΧΙ και δώρο να τις κάναμε τις μονάδες, πάλι δεν θα τις περναν. Οι μόνοι που υπήρχε δυνατότητα να τις πάρουν ήταν οι Κινέζοι ξέροντας ότι θα χάνουν για καθαρά γεοστρατηγικούς λόγους για αυτό και το μνημόνιο συνεργασίας ΔΕΗ με την κινεζική CMEC, πολεμήθηκε τόσο πολλή. (Θα γίνει της Κερατέας δήλωνε ο Βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ . Να συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα είπε ο Τσιπρας τον Παναγιωτάκη.)
Η Γερμανια πως τα κραταει για κανεμας μια αναλυση