Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης στο πλαίσιο του εορτασμού των «Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2019» (Φωτογραφίες)

30 Σεπτεμβρίου 2019
15:05
Κανένα σχόλιο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης στο πλαίσιο του εορτασμού των «Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2019», με γενικό τίτλο «Τέχνες και Ψυχαγωγία – Αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο», και για την ΕΦΑ Κοζάνης «Διαδρομές στη φύση, την τέχνη και την ιστορία των Σερβίων». Συνεργαζόμενοι φορείς των εκδηλώσεων ήταν ο Δήμος Σερβίων, η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμων Σερβίων και Βελβεντού, ο Μορφωτικός Όμιλος Σερβίων «Τα Κάστρα», και η Θεατρική Ομάδα Σερβίων «Κόκκινη Κουίντα».

Πραγματοποιήθηκαν δύο δράσεις:

Το απόγευμα της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου, η Θεατρική Ομάδα Σερβίων «Κόκκινη Κουίντα» παρουσίασε στο Πολιτιστικό Κέντρο Σερβίων το έργο «Ο Μίδας έχει αυτιά γαϊδάρου», του Μανώλη Κορρέ. Μια εκπληκτική παράσταση, εμπνευσμένη από τον αρχαίο μύθο του Μίδα, με νοήματα και μηνύματα διαχρονικής ισχύος: «Η κατάρα του χρήματος.., που λειτουργεί ως καταλύτης…, διαλύοντας κάθε αξία, δομή και ευπρέπεια…»

Το πρωί της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε περίπατος στη βυζαντινή Καστροπολιτεία Σερβίων, με έναρξη από το πετρογέφυρο του Κάστρου, το οποίο συνέδεε τη βυζαντινή πόλη με την κοιλάδα του Αλιάκμονα. Τους περιπατητές καλωσόρισε ο Δήμαρχος Χρήστος Ελευθερίου. Η διαδρομή διήλθε από το φαράγγι του Κάστρου, όπου έγινε ξενάγηση στα ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα βράχια από τον καθηγητή γεωλογίας και Δρ αρχαιολογίας Λάζαρο Χατζηλαζαρίδη, ο οποίος στην επιστροφή έφερε τους ενδιαφερόμενους σε επαφή με ένα από τα σημαντικά γεωλογικά ρήγματα της περιοχής. Στην πορεία, οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στους βυζαντινούς ναούς της καστροπολιτείας Σερβίων, στο φυσικό πέραμα του Σαρανταπόρου, που συνέδεε διαχρονικά (από το 6.500 π.Χ.) τη Δυτική Μακεδονία αλλά και βορειότερες περιοχές με τη Θεσσαλία, με αναφορές και στις προϊστορικές και κλασικές αρχαιότητες των Σερβίων, ενώ η διαδρομή κατέληξε στην κορυφή του Βυζαντινού Κάστρου. Την ξενάγηση έκανε η Προϊσταμένη της Εφορείας, Δρ αρχαιολόγος Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη, ενώ συνέδραμαν σ’ αυτό, παρέχοντας στους περιπατητές πλήθος πληροφοριών σχετικά με τις αρχαιολογικές ανασκαφές στο Κάστρο αλλά και την βυζαντινή και μεταβυζαντινή ιστορία των Σερβίων, ο σερβιώτης αρχαιολόγος Γιώργος Θεοφάνους και ο καθηγητής και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων Νίκος Μπουκουβάλας.

Οι δύο παραπάνω διαφορετικού χαρακτήρα και τύπου εκδηλώσεις, προσέγγισαν και ανέδειξαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο θέματα που άπτονται της πρόσβασης των πολιτών στην ψυχαγωγία, τις μορφές που αυτή λαμβάνει ανά εποχή, το ρόλο των γιορτών και των πανηγυριών στην ικανοποίηση αυτής της ανάγκης, και πολλά άλλα, μια παράμετρος που είχε τεθεί ως υπότιτλος στις φετινές εκδηλώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Την εκδήλωση της Κυριακής κάλυψε η ΕΡΤ Κοζάνης, την οποία και ευχαριστούμε. Θερμές ευχαριστίες απευθύνουμε επίσης σε όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, συμβάλλοντας στην επιτυχία της. Ο ενθουσιασμός τους αποτελεί την καλύτερη επιβράβευσή μας, δεσμεύοντάς μας να επαναλάβουμε, με χαρά μας, το πρόγραμμα της ξενάγησης στο Κάστρο. Η Βυζαντινή Καστροπολιτεία Σερβίων αποτελεί τη σημαντικότερη μεσαιωνική πόλη του νομού Κοζάνης, η προστασία, ανάδειξη και προβολή της οποίας αποτελεί χρέος όλων μας.

H

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι