Καστοριά, 1917: Ένα απίστευτο ντοκουμέντο κατά την περίοδο του ‘Α Παγκοσμίου Πολέμου.

13 Οκτωβρίου 2019
20:26
Κανένα σχόλιο

Καστοριά, 1917: Ένα απίστευτο ντοκουμέντο κατά την περίοδο του ‘Α Παγκοσμίου Πολέμου.

~~(Αντλήθηκε από την σελίδα του Facebook: https://www.facebook.com/watch/?v=547017782739712)

~ Προέρχεται από το αρχείο του Γαλλικού Στρατού [ANNALES DE LA GUERRE 48 – EN ORIENT: https://www.iwm.org.uk/collections/it…

Το παρόν βίντεο επενδύθηκε με ένα ηχητικό ντοκουμέντο του 1930 από τις ηχογραφήσεις της Μέλπως Μερλιέ, όπου ο Καστοριανός Χρυσός Δούκης τραγουδά δύο τραγούδια από την μουσική παράδοση της πόλης της Καστοριάς.
– Ακούγονται:
το συρτό “Ένα Σαββάτο βράδυ” και
το τραπεζιάτικο “Κατέβαιναν οι τσαρσινοί”.

Σχετικά με τον Χρυσό Δούκη υπάρχουν στο ΜΛΑ οι εξής ελάχιστες πληροφορίες κάτω από μια φωτογραφία του στην οποία εμφανίζεται με στολή μακεδονομάχου:
«Είναι 46 χρόνων [άρα γεννημένος το 1884], απόφοιτος δημοτικού σχολείου, γουναράς. Μένει στην Καστοριά. Τραγούδησε 10 τραγούδια. Το 1908 πήγε στην Αμερική. Στα 1912-13 έκαμε αντάρτης. Στα 1916 πήγε στην Άμυνα. Στα 1918 πήγε στρατιώτης. Στα 1929 έγινε αξιωματικός».

~~ Μαζί με την ηχογράφηση Καστοριανών Μακεδονικών τραγουδιών, η Μέλπω Μερλιέ ηχογράφησε το 1930 και τραγούδια από την Αλεξάνδρεια και τη Νάουσα Ημαθίας, από το Δρυμό Θεσσαλονίκης και από την Εράτυρα Κοζάνης. Πρόκειται για τις παλαιότερες γνωστές ηχογραφήσεις Μακεδονικών τραγουδιών

 

Πηγή https://www.youtube.com/watch?v=8nOnIwini4U

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.