Το γερμανικό know how εξετάζει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση για την μετάβαση της χώρας στην μεταλιγνιτική εποχή – Τι συζήτησαν o Μητσοτάκης με τον διευθύνοντα σύμβουλο της RWE Μ.Σμίτς

15 Οκτωβρίου 2019
09:15

Σημαντικό ενδιαφέρον επιδεικνύουν τα γερμανικά κεφάλαια σχετικά με την απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ και την μετάβαση στην επόμενη ημέρα για την Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη.

Το ενδιαφέρον αυτό, της παροχής δηλαδή του knowhow που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια, κατά το αντίστοιχο εγχείρημα της απανθρακοποίησης στη Γερμανία, μετέφερε χθες στον Ελληνα Πρωθυπουργό ο επικεφαλής της RWE, Ρολφ Μάρτιν Σμιτς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Energypress”, ο γερμανός μάνατζερ εξέφρασε στον κ. Μητσοτάκη, την πρόθεση της RWE, όχι μόνο για πράσινες επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και για παροχή της τεχνογνωσίας που διαθέτει η γερμανική εταιρεία σε ζητήματα απανθρακοποίησης μέσα από καθαρές τεχνολογίες.

Το τάιμινγκ φυσικά δεν είναι τυχαίο. Το γερμανικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται μετά τις εξαγγελίες του έλληνα Πρωθυπουργού για σβήσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ως το 2028, ενώ αποτελεί στην ουσία συνέχεια της συνάντησης Μητσοτάκη- Μερκελ τον περασμένο Αύγουστο στο Βερολίνο.

Σε εκείνες τις επαφές είχε τεθεί για πρώτη φορά στο τραπέζι η λεγόμενη “πράσινη ατζέντα” και οι επενδύσεις φιλικές προς το περιβάλλον. Στις τότε μάλιστα κοινές δηλώσεις, είχε προαναγγελθεί και η διεξαγωγή κοινού επενδυτικού φόρουμ μεταξύ ελληνικών και γερμανικών εταιρειών, που έχουν εμπειρία στο αντικείμενο.

Σε αυτή λοιπόν την φάση, όπου η κυβέρνηση διερευνά πως ακριβώς θα γίνει πράξη η ομαλή μετάβαση στην επόμενη ημέρα των περιοχών που εξαρτώνται από το λιγνίτη, η RWE διαβλέπει επενδυτικές ευκαιρίες.

Εχει βάλει στόχο το 2040

Τα πρώτα βήματα προκειμένου, ένας από τους πλέον ρυπογόνους ενεργειακούς ομίλους στην Ευρώπη, να αποκτήσει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα, ξεκίνησαν για την RWE το 2012.

Στο διάστημα 2012- 2018, η εταιρεία μείωσε τις εκπομπές CO2 κατά 60 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή κατά 30%, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην ιστοσελίδα της. Η ποσότητα ισοδυναμεί με το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται από 30 εκατομμύρια αυτοκίνητα ετησίως.

Στόχος τώρα της εταιρείας, όπως ανακοίνωσε στις αρχές Οκτωβρίου ο μάνατζερ Ρ.Μάρτιν Σμιτς είναι να έχει απεξαρτηθεί πλήρως από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2040. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι σε μια εικοσαετία, θα πρέπει να έχει κλείσει όλες τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα, ενώ πλέον θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας, τομείς όπου θα πραγματοποιεί επενδύσεις της τάξης των 1,5 δισ  ευρώ ετησίως. Ταυτόχρονα η γερμανική εταιρεία διεκδικεί αποζημιώσεις από τη κυβέρνηση του Βερολίνου για απόσυρση ανθρακικών μονάδων, συνολικής ισχύος 3 GW ως το 2022, βάσει προηγούμενης συμφωνίας, ενώ ετοιμάζεται να κλείσει και άλλες μονάδες που διαθέτει στο εξωτερικό.

Μετά το 2028 η “Πτολεμαίδα 5” δεν θα καίει λιγνίτη

Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο στόχος είναι ακόμη πιο φιλόδοξος από τον γερμανικό, καθώς προβλέπει την πλήρη απολιγνιτοποίηση ως το 2028. Στόχος που αναμένεται να αποτυπωθεί και στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί μέσα στον Νοέμβριο, προκειμένου αμεσως μετά, και αφού πρώτα πάρει την έγκριση του ΚΥΣΟΙΠ, να υποβληθεί προς έγκριση στην Κομισιόν.

Αποφάσεις για τα χρονοδιάγραμμα απόσυρσης κάθε μιας εκ των υφιστάμενων μονάδων της ΔΕΗ θα ληφθούν από την πολιτική ηγεσία, σε συννενόηση με την διοίκηση της επιχείρησης, η οποία ακόμη δεν έχει ολοκληρώσει το νέο της business plan, επομένως οι μέχρι τώρα σχεδιασμοί, παραμένουν στο επίπεδο των σεναρίων.

Εντούτοις δείχνουν την κατεύθυνση, όπως έγραψε χθες το “Energypress”, με στόχο μετά το 2028 να μην λειτουργεί καμία λιγνιτική μονάδα της επιχείρησης, ούτε και η υπό κατασκευή “Πτολεμαίδα 5”.

Σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται στο πλαίσιο του νέου ΕΣΕΚ, και επιβεβαιώνονται από αρμόδιες πηγές, το εργοστάσιο ναι μεν θα ενταχθεί στο σύστημα το 2022, αλλά θα λειτουργήσει με λιγνίτη μόνο έως το 2028, γεγονός που σημαίνει ότι για το διάστημα από εκεί και πέρα, θα αναζητηθούν άλλες λύσεις (αλλαγή καυσίμου κ.λπ.).

energypress.gr

5 σχόλια

  • Όταν, πριν από δέκα χρόνια (περίπου), πήγε αντιπροσωπεία δημάρχων και άλλων παραγόντων της περιοχής του λιγνιτικού κέντρου πήγε στην Γερμανία (στην πρώην Ανατολική) για να δει την ανάπλαση των εκεί ορυχείων, στην αρχή όλοι ενθουσιάστηκαν (λιμνούλες, πάρκα κλπ). Όταν ρώτησαν αυτούς που τους ξεναγούσαν “πολύ ωραία αυτά που βλέπουμε, αλλά που είναι ο κόσμος για να τα χαρεί;” εκείνοι απάντησαν: “έχουν μείνει μόνο συνταξιούχοι, οι νέοι πήγαν μετανάστες στην Δυτική Γερμανία”. Τα συμπεράσματα δικά σας!

  • Πριν από 12 χρόνια, το 2007, και για πολλούς μήνες η πολιτική και οικονομική επικαιρότητα της χώρας συγκλονιζόταν από την πρόθεση της τότε διοίκησης της ΔΕΗ, υπό τον Τάκη Αθανασόπουλο, να συνάψει συνεργασία με τη γερμανική RWE στην κατασκευή λιθανθρακικών και άλλων θερμοηλεκτρικών μονάδων στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

    Οι συνδικαλιστές της τότε ισχυρής ΓΕΝΟΠ με εφόδους στα γραφεία της διοίκησης της δημόσιας επιχείρησης, αλλά και στα ξενοδοχεία που κατέφευγαν τα μέλη της για να εγκρίνουν τα μνημόνια συνεργασίας μπλόκαραν τις αποφάσεις. Μαζί με τη ΓΕΝΟΠ συντάσσονταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή είχε περάσει από τις πλέον δύσκολες μέρες της θητείας της.

    Η ιστορία και η ζωή κάνουν κύκλους, λένε.

    • Η ιστορία και η ζωή κάνουν κύκλους, λένε. Ναι έτσι είναι και ο δολοφόνος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος.
      Αν έδινες και την άποψη σου για το σωστό ή λάθος στην αντίθεση όλων αυτόν που περιγράφεις στο πρόγραμμα θα ήσουν ποιο ολοκληρωμένος.

      Το ιστορικό έχει ως έξεις.
      Στην Γερμάνια λόγο προβλεπόμενων αυστηρότερων περιβαλλοντικών όρων, μένει στα αζήτητα «Στα κουτιά» θερμικό εργοστάσιο με καύσιμο λιθάνθρακα ισχύος 600mw. Αφού πήγαν Ινδία Κίνα κλπ κλπ και δεν βρήκαν αγοραστή κατέληξαν στα σίγουρα Βαλκάνια.
      Το 2008 Εμφανίζονται οι φίλοι μας οι γερμανοί και ζητούν «συνεργασία εφ όλης της ύλης με την ΔΕΗ. (Λιθάνθρακας, φυσικό αέριο, και αιολικά πάρκα με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, να αξιολογήσουν γενικά ευκαιρίες ανάπτυξης θερμοηλεκτρικών μονάδων στην Ελλάδα κλπ).»
      Μέσα στα πολλά λόγια είναι κριμένο το μυστικό. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΘΕΡΜΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΟ ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΩ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ. Ώστε να μην «σαπίσει» η παραγγελία στα κουτιά.
      Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις γνωρίζοντας από τα τεκταινόμενα στην Γερμανία (Αυτές επέβαλαν στο να μην κατασκευαστεί το εργοστάσιο στην Γερμανία) ξεκινούν διαμαρτυρίες στην Ελλάδα, το θέμα παίρνει πολιτικές διαστάσεις, με κύριο άξονα ότι δεν μπορεί να αγνοείτε το εθνικό μας καύσιμο Ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ σε όφελος εισαγόμενου λιθάνθρακα, και δευτερεύοντος δεν μπορεί ο ενεργειακός σχεδιασμός να μην γίνεται με βάση το Ελληνικό συμφέρον, αλλά το συμφέρον της Γερμανίας.
      Από κει και μετά ξεκινούν τα κωμικοτραγικά από το «Το διοξείδιο του άνθρακα δεν είναι ρύπος, αλλά αέριο του θερμοκηπίου και πίνεται με την πορτοκαλάδα, την μπύρα και την coca cola» είπε ο κ. Αθανασόπουλος. Λόγο έντονων αντιδράσεων αναβολές ΔΣ ΔΕΗ ΔΣ δια περιφοράς κλπκλπ.
      Τελικά η περιβόητη μονάδα παραγωγής ενέργειας από λιθάνθρακα θα κατασκευαστεί στην Αλβανία.
      ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙ. ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΝ ΑΥΤΗ Η ΜΟΝΑΔΑ, ΠΙΕΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΗΜΕΡΑ;;;;;;;

  • ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΟΤΙΜΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΑΙ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΕΓΑΛΟΣΧΗΜΟΙ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΕΔΑΦΗ, ΤΑ ΥΛΙΚΑ, Η ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΑ ,ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΟΡΥΧΕΙΩΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ. ΕΤΣΙ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΣΕ ΠΕΡΑΣ ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΑΥΤΟ ΕΡΓΟ. ΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΙ ΟΧΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΜΟΝΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ.

  • Τι κύκλους ρε φίλε. Ο Λιθάνθρακας της Γερμανοπολωνίας δεν ρυπαίνει? Σαν τι μας το βάζεις δλδ? Ότι χάθηκε καμιά ευκαιρία? Η ευκαιρία χάθηκε επί Καραμανλή με Δήμα Επίτροπο Ενέργειας το 2008, όταν η RWE επιδοτήθηκε για 4 δικές της μονάδες για δέσμευση CO2, η Κίνα που δεν είναι στην ΕΕ με 1 και η ΔΕΗ ο τρίτος παραγωγός CO2 στην Ευρώπη με ΜΗΔΕΝ. Για πες τώρα αφού θυμάσαι καλά για αυτούς τους συνδικαλιστάς….

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι