Σήμερα με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου Λευτέρη Παπαγεωργίου με θέμα «Startups – Από την ιδέα στην παγκόσμια αγορά» που συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Βοΐου, το Τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης και το ΚΕΚ Όραμα, ο Δήμαρχος Βοΐου κ. Χρήστος Ζευκλής έδωσε στον Πρόεδρο της προσωρινής συνέλευσης του Τμήματος καθηγητή κο Ιωάννη Μπακούρο ένα αναμνηστικό δώρο.Πρόκειται για μια φωτογραφική σύνθεση, όπου αριστερά βρίσκεται ένα από τα τζαμλίκια (βιτρό) του Αρχοντικού Νεραντζόπουλου – Χατζηγιαννίδη και δεξιά το λογότυπο του Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Ο λόγος που βρίσκονται μαζί αυτά τα δύο σύμβολα, το ένα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σιάτιστας και εν γένει της Δυτικής Μακεδονίας και το άλλο αυτό του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας είναι προφανής. Τμήμα του τζαμλικιού αυτού είναι το λογότυπο του Πανεπιστημίου. Ας μάθουμε περισσότερα λοιπόν για το βιτρό αυτό.
Είναι τοποθετημένο στον σαχνισί του Αρχοντικού Νεραντζοπουλου – Χατζηγιαννίδη που βρίσκεται στην Πλατεία Τρία Πηγάδια της Σιάτιστας. Κτίστηκε το 1754 από τον έμπορο Χατζηγιαννίδη που δραστηριοποιήθηκε στην Βουδαπέστη. Δυστυχώς είναι ελάχιστα τα ιστορικά στοιχεία για αυτόν. Το αρχοντικό ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και έχει τα ομορφότερα τζαμλίκια. Εδώ και αρκετά χρόνια είναι κλειστό καθώς πρέπει να γίνουν οι εργασίες αποκατάστασης του.
Στην βάση από κάθε ένα από τα τζαμλίκια είναι γραμμένα ελεγειακά. Πρόκειται για μικρά αναθηματικά ολιγόστιχα ποιήματα για τον κτήτορα του αρχοντικού. Ο αείμνηστος Καθηγητής Νικόλαος Μουτσόπουλος αντέγραψε σε μεγαλύτερη κλίμακα το ελεγειακό αυτό όπως και των άλλων τζαμλικιών. Αυτό που χαρίστηκε στον Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το ελεγειακό το υπογράφει ο «μαΐστωρ Μόσχος ιερρεύς» και έχει ημερομηνία 10η Σεπτεμβρίου 1755.
Στα άλλα τζαμλίκια τα ελεγειακά υπογράφουν οι Σιατιστινοί λόγιοι Μιχαήλ Παπαγεωργίου (1727-1796) και Μιχαήλ Δούκα. Ο Μιχαήλ Παπαγεωργίου εiναι ο συγγραφέας του πρώτου ελληνικού αλφαβήτου της νεότερης ελληνικής ιστορίας.
Λάζαρος Γ. Κώτσικας
Πολιτικός Μηχανικός, PhD