Στις Βρυξέλλες, τις επόμενες ημέρες, ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς – Κεντρικό θέμα το μέλλον των λιγνιτικών μονάδων

24 Οκτώβριος 2019
07:37
Κανένα σχόλιο

Όλα τα ανοιχτά ζητήματα που σχετίζονται με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, με επίκεντρο βεβαίως τη ΔΕΗ και το ρόλο της στο νέο πλαίσιο, αναμένεται να συζητηθούν κατά τις συναντήσεις που θα έχει τις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς ο οποίος μεταβαίνει στην έδρα της Κομισιόν συνοδευόμενος από τη γενική γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου .

Οι συζητήσεις γίνονται εν όψει της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και της έκδοσης της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας (Enhanced Surveillance Report) που είναι μεν προγραμματισμένη για τα μέσα Νοεμβρίου, αλλά όλα δείχνουν ότι θα καθυστερήσει, λόγω του ετεροχρονισμού στην ανάληψη καθηκόντων από τη νέα Κομισιόν υπό την Ούρσουλα Βαν Ντερ Λαίεν.

Κεντρικό θέμα το μέλλον των λιγνιτικών μονάδων

Πάντως η ελληνική πλευρά σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εργάζεται με ορίζοντα τα μέσα Νοεμβρίου και για το λόγο αυτό εντός των επομένων ημερών θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά τη μεταρρύθμιση στον τρόπο λειτουργίας της ΔΕΗ αλλά και τον διαχωρισμό της ΔΕΠΑ ώστε να προχωρήσει η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της εντός του έτους.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Θωμάς θα έχει συναντήσεις με στελέχη της DG Comp, προκειμένου να συζητήσει τα ανοιχτά ζητήματα της αγοράς ηλεκτρισμού με κεντρικό θέμα, το μέλλον των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ η πώληση των οποίων επιβλήθηκε μέσω του Μνημονίου λόγω καταδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε βάρος της ΔΕΗ για την μονοπωλιακή της θέση στην παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη.

Ωστόσο μετά την αποτυχία των δυο διαγωνισμών που διενήργησε η προηγούμενη κυβέρνηση για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, κατέστη σαφές ότι δεν υφίσταται επενδυτικό ενδιαφέρον και η σημερινή κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν προτίθεται να ακολουθήσει την ίδια πολιτική καθώς και ότι σε καμία περίπτωση δεν συζητά το ενδεχόμενο πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων.

Έτσι η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να «απαντήσει» στο πρόβλημα μέσω της επιτάχυνσης του προγράμματος απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, και μάλιστα με ορίζοντα το 2028 όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός.

Μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ

Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων με τους εκπροσώπους της Κομισιόν είναι η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά στο 50% όπως προβλέπει το Τρίτο Μνημόνιο.
Η ελληνική πλευρά διεκδικεί μείωση του ποσοστού αυτού στο 65% έχοντας μάλιστα χαρακτηρίσει το μέτρο ως παρανοϊκό.
Πάντως η ταχεία αποκλιμάκωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά περίπου 2,5% μέσα σε ένα μήνα, τον Σεπτέμβριο, (κυρίως λόγω της αύξησης των τιμολογίων) αποτελεί ένα από τα βασικά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς.
Παράλληλα η επιτάχυνση της εφαρμογής του νέου μοντέλου της αγοράς και η δέσμευση ότι αυτή θα λειτουργήσει με βάση το Target Model τον Ιούνιο του 2020 όπως και η λειτουργία το Φεβρουάριο του 2020 αγοράς προθεσμιακών συμβολαίων χωρίς φυσική παράδοση, αποτελούν τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσει η ελληνική πλευρά για να πείσει τις Βρυξέλλες ότι είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει στην πράξη την απελευθέρωση.

www.worldenergynews.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι