Ομιλία της Παρασκευής Βρυζίδου Βουλευτή Π.Ε. Κοζάνης στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων για το Νομοσχέδιο: “Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις” στις 23/10  (Bίντεο)

25 Οκτώβριος 2019
21:37

«Το Νομοσχέδιο “Επενδύω στην Ελλάδα” φέρνει το επενδυτικό περιβάλλον της χώρας μας στον 21ο αιώνα και στην ψηφιακή εποχή. Ενσωματώνει καλές ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές, αίρει γραφειοκρατικά εμπόδια στις επενδύσεις και ενθαρρύνει την πλήρη απασχόληση
Το παρόν νομοσχέδιο βάζει τις βάσεις για την ανάπτυξη, κυρίως σε περιοχές σαν τις δικές μας -του Ν. Κοζάνης της Δυτικής Μακεδονίας, που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας σε όλη την Ευρώπη- που το έχουμε ανάγκη και οι πολίτες μας το περιμένουν περισσότερο από τον καθένα.
Χρειαζόμαστε άμεσα πρακτικές λύσεις, σωστά δουλεμένες, που θα φέρουν αποτέλεσμα».
Βίντεο:

«Κυρία Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, με αίσθημα ευθύνης είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε κατάματα τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και να προχωρήσουμε άμεσα στην κατάρτιση νομοσχεδίων που θα βάλουν τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούν οι στρατηγικοί σχεδιασμοί και θα δοθούν λύσεις. Μας χρειάζονται ακόμα συμπληρωματικοί νόμοι που θα διορθώνουν τα λάθη, θα ξεπερνούν αδιέξοδα και θα δίνουν γρήγορα αποτελέσματα. Αυτό ακριβώς είναι το παρόν αναπτυξιακό νομοσχέδιο που συζητάμε. Δεν αντέχουν οι Έλληνες σχέδια μακρόπνοα, με δήθεν όραμα και στρατηγική, και ουσιαστικά αναβολή της επίλυσης του προβλήματος. Χρειαζόμαστε άμεσα πρακτικές λύσεις, σωστά δουλεμένες, που θα φέρουν αποτέλεσμα.

Οι νέοι άνεργοι έχασαν τις ελπίδες τους. Οι μεγαλύτεροι έχασαν τη δουλειά τους και πολλοί ακόμη ζουν με το άγχος της επικείμενης ανεργίας, που βλέπουν να βρίσκεται έξω από την πόρτα τους. Η απάντηση σ’ όλα αυτά είναι η αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης και η ετοιμότητά της για ένα νομοσχέδιο που θα αυξήσει τις επενδύσεις, θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Οι επενδύσεις σ’ ένα περιβάλλον παγκόσμιου ανταγωνισμού δεν γίνονται με θεωρίες και ευχολόγια. Χρειάζεται διαβούλευση για ακριβή καταγραφή των αναγκαίων επιμέρους θεμάτων και παρεμβάσεων, όπως και έγινε με δεκάδες υπομνήματα που κατατέθηκαν στα Υπουργεία. Χρειάζονται κίνητρα στους επενδυτές, κυρίως σ’ αυτούς που επενδύουν σε μεγάλα έργα, όπως η πρόβλεψη στο νομοσχέδιο για επενδύσεις (40) σαράντα εκατομμυρίων και πλέον, όπου δημιουργούνται (100) εκατό νέες θέσεις εργασίας με επέκταση του συντελεστή δόμησης από 0,4 σε 0,6.

Απαιτείται γρήγορος μηχανισμός ελέγχου. Γι’ αυτό το νομοσχέδιο προβλέπει πολιτικούς μηχανικούς, μηχανολόγους, λογιστές, ελεγκτικές εταιρείες και κάθε άλλη επαγγελματική ειδικότητα, όπου αυτό απαιτείται, για τη γρήγορη ολοκλήρωση και έναρξη μιας επένδυσης.

Οι καθυστερήσεις στους ελέγχους των επενδύσεων ήταν μακροχρόνιες και αποτελούσαν βασικό εμπόδιο ακόμη και της τελικής υλοποίησής τους. Σήμερα που μιλάμε και η χώρα υποφέρει, ενώ οι νέοι απελπισμένα διεκδικούν μια δουλειά, (2.500) δυόμισι χιλιάδες επενδύσεις και αντίστοιχες θέσεις εργασίας περιμένουν στους ελέγχους. Γι’ αυτήν την πρόβλεψη ασκήθηκε κριτική, προσβάλλοντας τους επιστήμονες που θα ελέγχουν, ότι δήθεν εφόσον θα πληρώνονται από τον ιδιώτη, θα του κάνουν και κάποια διευκόλυνση ως προς την αδειοδότηση και ο δειγματοληπτικός έλεγχος από το Υπουργείο, με τις προβλεπόμενες κυρώσεις στους παραβάτες που αποκλείονται από τις απαιτήσεις του νόμου, δεν επαρκεί για τη διασφάλιση της τυπικότητας και της νομιμότητας.

Κύριοι της Αντιπολίτευσης, για όσους είχατε αυτήν την άποψη αναφέρω από τη μακροχρόνια εμπειρία μου σα μηχανικός, ότι ο Έλληνας επιστήμονας, όσο και αν πλήττεται από την ανεργία, θα κάνει καλά τη δουλειά του και δεν του χρειάζεται ο δημόσιος τομέας για να είναι τυπικός και νόμιμος. Άλλωστε όλη η χώρα μελετάται και χτίζεται με την επίβλεψη των ιδιωτών μηχανικών, εκτός των δημοσίων έργων. Γιατί, λοιπόν, οι ενστάσεις στο συγκεκριμένο σημείο του νομοσχεδίου;

Σημαντικότατη πρόβλεψη είναι, επίσης, η πιστοποίηση και ιδιωτών ελεγκτών, που θα ελέγχουν και θα εποπτεύουν την αγορά, διασφαλίζοντας την εφαρμογή των κανόνων. Παράλληλα, όμως, εξασφαλίζονται και νέες θέσεις εργασίας.

Πόσες φορές ο κάθε Έλληνας αγανάκτησε με την κουραστική γραφειοκρατία, η οποία στον τομέα των επενδύσεων είναι ολέθρια; Η θέσπιση του παρατηρητηρίου γραφειοκρατίας στο Υπουργείο ψηφιακής πολιτικής -βάσει του οποίου θα απλουστευθούν διοικητικές διαδικασίες- είναι κορυφαίο μέτρο, σύγχρονο και αποτελεσματικό, λύνει προβλήματα και πάει την Ελλάδα μπροστά, καθιστώντας την ισότιμη και πρωτοπόρο, όπως και άλλες χώρες της Ευρώπης.

Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη την αύξηση των εξαγωγών. Και αυτό δεν γίνεται με μικροπαρεμβάσεις, αλλά με συντονισμό δράσεων και υπηρεσιών υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Και εδώ θα ήθελα να αναφερθώ στο νομό μου, το νομό Κοζάνης, και στον όμορο νομό, το νομό Καστοριάς, οι οποίοι κάποτε με την εμπορία της γούνας εξασφάλιζαν έντονη οικονομική δραστηριότητα και θέσεις εργασίας, κυρίως χάρις τις εξαγωγές τους, οι οποίες σήμερα βρίσκονται σε τραγικά χαμηλά επίπεδα. Η αύξηση των εξαγωγών, όμως, μπορεί να προκύψει, π.χ. με την εξασφάλιση βίζας από το Υπουργείο Εξωτερικών γρήγορα και σε μεγάλο αριθμό εμπόρων από την Ρωσία, που αποτελούν και το μεγαλύτερο πελατειακό κομμάτι του συγκεκριμένου προϊόντος.

Ένα άλλο μεγάλο βήμα προόδου είναι η πρόβλεψη των βιομηχανικών και επιχειρηματικών πάρκων, όπου θα μπορούν να κατασκευαστούν συνολικά αναβαθμισμένα συστήματα προστασίας του περιβάλλοντος, όπως η διαχείριση απορριμμάτων, η διάθεση λυμάτων, η προστασία από την ηχορύπανση και ταυτόχρονα μία φορά θα γίνονται οι μελέτες όπως παραδείγματος χάρη περιβαλλοντικών επιπτώσεων όλων των έργων υποδομής, δίνοντας τη δυνατότητα στον επενδυτή να ετοιμάσει γρήγορα μόνο το κομμάτι που αφορά στο δικό του έργο.

Τέλος, αξίζει να επισημάνουμε τις ρυθμίσεις του Υπουργείου Εργασίας, που αντιμετωπίζει συστηματικά την αδήλωτη εργασία, αλλά και την υποδηλωμένη εργασία με τις παραπλανητικές πρακτικές της μερικής απασχόλησης, οι οποίες στερούν έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία και πόρους από τους εργαζόμενους. Το πρόστιμο για κάθε αδήλωτη εργασία θα είναι 10.500 ευρώ και μείωση του προστίμου σε 2.000 ευρώ, αν η επιχείρηση προσλάβει τον εργαζόμενο για 12 μήνες, ενώ αυξάνεται η υπερωρία για κάθε ώρα εργαζόμενου στη μερική απασχόληση.

Είναι μέτρα υπέρ των εργαζομένων, όπως και αυτό της δυνατότητας συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων, εργαζομένων και εργοδοτικών επιχειρήσεων, για τις κλαδικές συμβάσεις τους, όταν η επιχείρηση βρίσκεται σε πτώχευση ή εξωδικαστικό συμβιβασμό. Και είναι και αυτό μέτρο φιλεργατικό. Γιατί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο δικαίωμα των εργαζομένων είναι να μη χάσουν τη δουλειά τους. Και αξίζει να το παλέψουμε έστω και προσωρινά με τη δυνατότητα που δίνει το παρόν νομοσχέδιο, μέχρι να περάσει η περίοδος της κρίσης στην επιχείρηση. Αυτό σίγουρα είναι καλύτερο από το να αφήνουμε να γίνονται οι μαζικές απολύσεις, χωρίς εξηγήσεις, παρά μόνο με τη δήλωση μιας επιχείρησης ότι βρίσκεται σε κατάσταση πτώχευσης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τελειώνοντας θέλω να σας πω ότι οι πολίτες ζητούν λύσεις και το μοντέλο της προηγούμενης κυβέρνησης δεν απέδωσε. Εμείς στο νομό Κοζάνης το νιώσαμε περισσότερο από τον καθένα. Το μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας προχώρησε σε απολιγνιτοποίηση κατά 50%. Το μόνιμο προσωπικό μειώθηκε από (6.000) έξι χιλιάδες το 2010 σε (3.000) τρεις χιλιάδες το 2019, οι έκτακτοι μειώθηκαν. Και παράλληλα με όλα αυτά, το εθνικό σχέδιο ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ να έχει στο σχεδιασμό του μέχρι το 2020 κλείσιμο όλων των θερμικών μονάδων. Και ενώ όλα τελείωσαν, ο ΣΥΡΙΖΑ προγραμμάτιζε για τη δίκαιη μετάβαση. Πού και με ποιους, όμως, θα γίνει η δίκαιη μετάβαση; Πώς θα γίνουν οι επενδύσεις; Με ποιο σχέδιο ή νόμο θα προκύψουν θέσεις εργασίας;
Η σημερινή Κυβέρνηση καταργεί τα ΝΟΜΕ. Περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ θα πάνε στη ΔΕΗ για να ορθοποδήσει οικονομικά. Και παράλληλα με το παρόν νομοσχέδιο βάζει τις βάσεις για την ανάπτυξη, κυρίως σε περιοχές σαν τις δικές μας -του Ν. Κοζάνης της Δυτικής Μακεδονίας, που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας σε όλη την Ευρώπη- που το έχουμε ανάγκη και οι πολίτες μας το περιμένουν περισσότερο από τον καθένα».

4 σχόλια

  • τι αναγκη θα επενδυση ο μαρινακης αγοραζοντας forthnet/nova αλλωστε γι αυτον και τον λατση εγινε το δηθεν αναπτυξιακο νομοσχεδιο κατα τα αλλα να χαμε να λεγαμε

  • O Coulis καταργεί το ΦΠΑ στην οικοδομή..Δηλαδη ο Λάτσης που θα φτιαξει το Ελληνικό δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρω στο κράτος… Καταλάβαμε….Κατακαημένη μεσαία τάξη, φάε σανό….

  • Το καλύτερο σχόλιο που διάβασα: ‘Αυτό δεν είναι νομοσχέδιο. Είναι άλμπουμ.
    Έχει μόνο φωτογραφικές διατάξεις”
    Αυτό τα λέει όλα

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι