Σε Βιετνάμ και Σιγκαπούρη «πετάει» ο κρόκος Κοζάνης

12 Νοεμβρίου 2019
14:37

Στα ανθισμένα μοβ κροκοχώραφα μπήκαν εδώ και λίγες ημέρες οι παραγωγοί της Κοζάνης και με εντατική χειρωνακτική εργασία ξεκίνησαν το μάζεμα του πολύτιμου από την αρχαιότητα λουλουδιού. Η συγκομιδή ξεκίνησε με καθυστέρηση περίπου 15 ημερών, καθώς η ξηρασία και η ανομβρία που επικράτησαν από το καλοκαίρι και έπειτα επηρέασαν τα φυτά. Η σεζόν ξεκίνησε δυναμικά και περισσότεροι από 5.000 κροκοσυλλέκτες, στα 20 χωριά που καλλιεργούν το προϊόν, ρίχτηκαν στη μάχη της συλλογής του αποκαλούμενου χρυσού της ελληνικής γης και της Δυτικής Μακεδονίας.

Μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Νίκος Πατσιούρας, εκτιμά πως τα χαρακτηριστικά της φετινής παραγωγής είναι ενθαρρυντικά και καλύτερα από πέρσι. Όπως λέει, αν και δεν ευνόησε αρχικά ο καιρός και κανονικά θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν από δέκα ημέρες, η ποιότητα των στιγμάτων, μέχρι στιγμής, τους αποζημιώνει.

Ποιότητα

«Τα στίγματα του κρόκου είναι παχιά και καλύτερα σε σχέση με πέρσι. Είχαμε αρκετά χρόνια να δούμε τέτοια στίγματα. Εάν είναι ψιλά, καταλαβαίνετε ότι υπάρχει θέμα και δεν τα προτιμά ο καταναλωτής. Τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά, γιατί για εμάς μετράει η ποιότητα. Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε σε ποσότητες τις άλλες χώρες. Εμείς ξεχωρίζουμε από άποψη ποιότητας και αυτό πουλάμε», τονίζει. Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για τον όγκο της παραγωγής, επισημαίνει ότι είναι νωρίς για οποιοδήποτε συμπέρασμα. «Καθώς βρισκόμαστε στην αρχή της συγκομιδής, δεν γνωρίζουμε εάν θα έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή, αφού είναι πολλά τα χωριά που συλλέγουν το προϊόν, άλλοι νωρίτερα και άλλοι αργότερα. Δε γνωρίζουμε τι ποσότητες θα συγκεντρωθούν τελικά.

Μια πρώτη εκτίμηση για τον φετινό όγκο παραγωγής θα έχουμε κατά τα Χριστούγεννα», αναφέρει. Ο κρόκος, ή ζαφορά, ανήκει στα προϊόντα ΠΟΠ. Είναι πολύ ευαίσθητο φυτό, καθώς μπορεί να υποστεί ζημιά από το πολύ κρύο και από την πολλή ζέστη, τον ήλιο ή τη βροχή.

Ταυτόχρονα, η συγκομιδή του είναι μια αρκετά επίπονη διαδικασία, αφού πραγματοποιείται χειρωνακτικά και η συλλογή του πρέπει να γίνει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, γιατί αλλιώς το φυτό καταστρέφεται. Το κάθε στρέμμα αποδίδει από 700 γραμμάρια μέχρι 1 κιλό κρόκο τον χρόνο. Αντίστοιχα, για την παραγωγή ενός κιλού κρόκου, απαιτούνται 150.000 λουλούδια. Η τιμή του βιολογικού κρόκου ανά κιλό φτάνει τα 1.430 ευρώ και τα 1.330 για τον συμβατικό.

Ασιατικές αγορές

Με την κροκοπαραγωγή στην περιοχή της Κοζάνης απασχολούνται 1.000 οικογένειες, είτε ως μόνιμη επαγγελματική δραστηριότητα, είτε ως συμπληρωματικό εισόδημα, ενώ καλλιεργούνται περισσότερα από 5.500 στρέμματα, με αυξητική τάση φυτεύσεων κάθε χρόνο. «Ετησίως παρατηρούμε αύξηση στρεμμάτων, που συνδέονται όμως και με τις πωλήσεις του συσκευασμένου κρόκου, τις νέες αγορές και τις συνεργασίες που κάνει ο συνεταιρισμός.

Φέτος, ανοίξαμε δίαυλο συνεργασίας με τις ασιατικές αγορές, τη Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ και βλέπουμε ότι το προϊόν μας εκεί θα μας αποφέρει καρπούς. Στο Βιετνάμ αρχίσαμε εδώ και δύο μήνες να στέλνουμε. Εκεί χρησιμοποιούν τον κρόκο μας για προϊόντα υγείας», σημειώνει ο κ. Πατσιούρας και προσθέτει πως μέχρι πριν από μερικά χρόνια δεν γνώριζαν στο εξωτερικό, ούτε καν στην ίδια τη χώρα μας, για την καλλιέργεια του κρόκου στην Κοζάνη.

Οι ιδιαίτερες καλλιεργητικές συνθήκες, το έδαφος, η εξειδίκευση και οι γνώσεις των παραγωγών είναι αυτές που έκαναν τον κρόκο γνωστό σε όλον τον κόσμο για την εξαιρετική ποιότητά του. Το 65% της παραγωγής εξάγεται σε χώρες του εξωτερικού, ενώ το 35% διατίθεται στην ελληνική αγορά.

 

.ypaithros.gr

3 σχόλια

  • Βασικά το μόνο που έχει πετάξει είναι η αποζημίωση των παραγωγών.προιον μοναδικό και οι παραγωγοί απληρωτοι

  • Για ποσο προβατα μας παιρνανε αυτοι του συναιτερισμου ? Ποση κοροιδεια ? Οι παραγωγοι ανεξοφλητοι απο τη παραγωγη του 2017 κ αυτοι καμαρωνουν στα υπουργεια !!!

    • Πεστα γιατί ο κόσμος δυστυχώς νομίζει ότι εμείς οι αγρότες τα παίρνουμε χοντρά κ καθόμαστε κ πάλι δυστυχώς γιατί δν ξέρουν τις δυσκολίες των χωραφιών κ το ποσό δύσκολα μαζεύεται ο κρόκος όπως κ άλλα αγροτικά προϊόντα, ας κοιτάξουν λοιπόν να μας πληρώσουν κ μετά ας κοκορευονται στο υπουργείο.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι