Με όπλο το εμπροσθοβαρές πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης, το οποίο θα αποτελεί και βασικό πυλώνα της στρατηγικής της κυβέρνησης για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, θα προσέλθει στη διαπραγμάτευση του Ιανουαρίου η κυβέρνηση, όπως τονίζουν κύκλοι του υπουργείου ενέργειας, με αφορμή τη δημοσιοποίηση χθες της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας από την Κομισιόν.
“Μπορεί να μην συναντιόμαστε στις θέσεις μας με την Επιτροπή, όμως βρισκόμαστε σε μια παράλληλη πορεία η οποία θα συγκλίνει σταδιακά όσο υλοποιούμε τα βήματα για τα οποία έχουμε δεσμευτεί” αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΝ.
“Η Κομισιόν βάζει αστερίσκους και πιθανόν θα συνεχίσει να τους βάζει. Από την πλευρά μας θα κάνουμε συνεχώς τα αναγκαία βήματα για τα οποία δεσμευόμαστε” προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
Η εκτίμηση που βγαίνει από την Μεσογείων είναι ότι οι επιφυλάξεις που εκφράζονται από την Κομισιόν, δεν αφορούν στην τωρινή κυβέρνηση, αλλά εδράζονται στην αναξιοπιστία της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυτό άλλωστε τεκμαίρεται και από τις εξαιρετικά αυστηρές διαπιστώσεις που γίνονται στην έκθεση σε σχέση με τον προηγούμενο διαγωνισμό για τη λιγνιτική αποεπένδυση, όπου η Κομισιόν εξαπολύει διπλά βέλη: καταρχάς εναντίον της προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΗ αφού σημειώνεται ότι η ΔΕΗ απέρριψε την προσφορά στον πρώτο διαγωνισμό στη βάση μιας δικής της αποτίμησης που παραβίαζε τα συμφωνηθέντα με την Κομισιόν, αλλά και εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης για την καθυστέρηση στο δεύτερο διαγωνισμό, ο οποίος διεξήχθη σε κλίμα “νομικής αβεβαιότητας και αδιαφάνειας”.
Κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης, οι επισημάνσεις του Surveillance Report περί παραβίασης των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί για την άρση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ, δεν αφορούν στα πεπραγμένα της κυβέρνησης και είναι χαρακτηριστικό ότι δεν εγείρεται θέμα σε σχέση με την απόφαση της τρέχουσας κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.
Σε ό,τι αφορά την αναφορά της έκθεσης για τα μέτρα που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση τον Ιανουάριο, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι η έκθεση ουσιαστικά παραπέμπει στο business plan της ΔΕΗ που θα παρουσιαστεί πιθανόν το Δεκέμβριο και στη συνέχεια στην εξειδίκευση του προγράμματος της απολιγνιτοποίησης προς την Κομισιόν.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΕ είχε στο παρελθόν αντιπροτείνει στην Ελληνική πλευρά ως μέτρο την επίσπευση του προγράμματος απολιγνιτοποίησης, ως μία από τις εναλλακτικές που θα βοηθούσε όχι μόνο στην περιβαλλοντική συμμόρφωση της χώρας αλλά και ευρύτερα στα θέματα ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress είχαν υπάρξει συγκεκριμένες προτάσεις από την πλευρά της Επιτροπής (Κ. Μπόρχαντ)
Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται από το ΥΠΕΝ ότι οι παράλληλες θέσεις που θα διατυπώνει η Επιτροπή σε σχέση με τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης, προϊόντος του χρόνου και με την ταχεία υλοποίηση του προγράμματος της εμπροσθοβαρούς προγράμματος απολιγνιτοποίησης “θα συγκλίνουν και θα συναντηθούν”.
Από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης τέλος η έμφαση θα δοθεί στο να παρουσιαστεί ένα πραγματικά τολμηρό πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, που θα αλλάξει ουσιαστικά την εικόνα της αγοράς άμεσα μέχρι το 2023, όταν και θα απομείνει σε λειτουργία μικρός αριθμός λιγνιτικών μονάδων.
energypress.gr
Περαστικά μας… Ψάξτε για δουλειές…
ΤΟ ΠΡΟΩΡΟ ΚΑΙ ΒΙΑΙΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΑΗΣΑΔ 1 ΕΩΣ 4 ΚΑΙ ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ ΕΩΣ ΤΟ 2023, ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 1550 MW ,ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΘΕΝΤΩΝ ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΟ, ΔΗΛ. ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΝ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΗΛΕΚ. ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ. ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΕ ΤΙΝΟΣ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΘΑ ΤΑΧΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ;