Ψήφισμα Π. Σ. Δυτικής Μακεδονίας για πρόσληψη μέλους οικογενείας θυμάτων εργατικών δυστυχημάτων σε εργολαβίες ΔΕΗ -O κατάλογος των εργολαβικών εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους στη ΔΕΗ από το 1990 και μετά

26 Νοεμβρίου 2019
10:57

Ομόφωνα πέρασε, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, ψήφισμα που αφορά πρόσληψη στη ΔΕΗ μέλος οικογενειών που έχασαν τον «άνθρωπό τους» σε «εργατικό δυστύχημα» που συντελέστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών σε εργολαβικές εργασίες για λογαριασμό της ΔΕΗ. Το ψήφισμα έφερε στη συνεδρίαση του Π.Σ, που έγινε Παρασκευή 22/11/2019 η «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και η εξέλιξη της υπόθεσης έχει ως εξής:

Στη ΔΕΗ ισχύει ότι, τακτικός εργαζόμενος που χάνει τη ζωή του σε εργατικό δυστύχημα που έγινε εν ώρα εργασίας προσλαμβάνεται άλλο μέλος της οικογένειάς του στη ΔΕΗ. Αυτό αργότερα επεκτάθηκε και στους έκτακτους εργαζόμενους μετά από παρέμβαση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Δεν ισχύει όμως για τους εργαζόμενους που χάνουν τη ζωή τους δουλεύοντας σε εργολαβίες που εκτελούνται σε χώρο της ΔΕΗ για τη ΔΕΗ.

Με αφορμή (μακάρι να είναι και τελευταίο) το «θανατηφόρο δυστύχημα» του 35χρονου Λάζαρου Πανιτσίδη, πατέρα δυο παιδιών (το ένα 6 μηνών και το άλλο 3 χρονών, τότε) το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη» με επιστολή του ζήτησε από το Δ.Σ της ΔΕΗ να πράξει το αυτονόητο. Δηλαδή να πάρει απόφαση, ώστε να ισχύσει ο κανονισμός ΔΕΗ και για αυτή τη μερίδα των εργαζομένων.

Το Δ.Σ της ΔΕΗ ανταποκρίθηκε θετικά σ αυτό το αίτημα και σε συνεδρίασή του που έγινε στις 7/12/2017 ενέκρινε ομόφωνα το αίτημα και αποφάσισε να ζητήσει νομοθετική ρύθμιση (τροπολογία του νόμου) από το αρμόδιο υπουργείο.

Έκτοτε το θέμα αυτό σέρνεται επί δυο χρόνια σε γραφειοκρατικές διαδικασίες από το Υπουργείο Εργασίας στο Υπουργείο Ενέργειας χωρίς να υπάρχει καμιά απάντηση παρότι όλοι οι αρμόδιοι συμφωνούν ότι είναι δίκαιο αίτημα.

Θεωρούμε πολύ θετική και πολύ χρήσιμη αυτή την απόφαση του Π.Σ που παρότι δεν είναι οι προσλήψεις στην αρμοδιότητά του είναι σίγουρο όμως ότι θα βοηθήσει να «ξεκολλήσει» το θέμα από τα «συρτάρια της αδιαφορίας».

Όπως επισημάναμε και στη συνεδρίαση του Π.Σ, προκρίνουμε αυτό το ψήφισμα επειδή αφορά την άμεση επιβίωση κάποιων οικογενειών Όμως για μας ο αγώνας δεν σταματά σ αυτό αλλά συνεχίζεται στον αγώνα για ίσους μισθούς, ίδιες εργασιακές –ασφαλιστικές σχέσεις, εργασιακές συνθήκες, ατομικά μέτρα προστασίας, και ίσα δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους (Τακτικούς, έκτακτους και εργολαβικούς).

Επίσης πρέπει να ενταθεί ο αγώνας και η προσπάθεια όλων μας για να σταματήσει αυτή η μάστιγα των εργατικών δολοφονιών που τις ονόμασαν «ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΉΜΑΤΑ».

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ


  1. Κωνσταντινόπουλος Ιωάννης (14/4/1997) Λιγνιτωρυχεία Βεγόρας. Κάτοικος Λόφων Φλώρινας, 38 χρονών, Παντρεμένος και πατέρας δυο ανήλικων παιδιών. Καταπλακώθηκε από τόνους χώματα όταν στην προσπάθειά του να εξορύξει κοίτασμα λιγνίτη έπεσε το πρανές και τον καταπλάκωσε. Το πτώμα του βρέθηκε μετά από πάρα πολλές ώρες αφού ο όγκος των χωμάτων που τον πλάκωσε ήταν τεράστιος. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι δεν παίρνονται ούτε καν τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας κατά την εξόρυξη και όταν διαμαρτύρονται γι αυτό αντιμετωπίζουν την απόλυση και την τρομοκρατία από τους ιδιώτες, ιδιοκτήτες του ορυχείου.

  1. Βαρταλάμης Αθανάσιος (13 Ιούλη 2001) Α.Η.Σ. Καρδιάς 36 ετών (εργάτης σε εργολάβο) Στον ΑΗΣ Καρδιάς άφησε την τελευταία του πνοή ο εργάτης Αθανάσιος Βαρταλάμης από την Ποντοκώμη Κοζάνης, την ώρα που χειριζόταν μηχάνημα καθαρισμού. Έχασε την ισορροπία του, έπεσε και παρασύρθηκε από το μηχάνημα, με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατό του.

  1. Mali Bledi (24 Νοέμβρη 2004) Ορυχείο Νοτίου Πεδίου ετών 21 (οδηγός σε εργολάβο) Νεκρός ο 21χρονος οδηγός φορτηγού Bledi Mali από την Κορυτσά της Αλβανίας. Ο εργάτης σκοτώθηκε όταν ανατράπηκε το φορτηγό που οδηγούσε. Εργαζόταν ανασφάλιστος σε εργολάβο, ο οποίος προσπάθησε να αποκρύψει το ατύχημα.

  2. Ευθυμιάδης Κων/νος (23 Φλεβάρη 2005) ΑΗΣ. Αγ. Δημητρίου 62 ετών, πατέρας 2 ανήλικων παιδιών (εργάτης σε εργολάβο). Νεκρός είναι ο εργάτης Ευθυμιάδης Κωνσταντίνος από το Κλείτος Κοζάνης ο οποίος εργαζόταν στον καθαρισμό των ταινιοδρόμων μεταφοράς του λιγνίτη στην εταιρία ΒΕΚΑ που είχε αναλάβει την εργολαβία καθαριότητας. Σκοτώθηκε την ώρα της δουλειάς, ενώ προσπαθούσε να καθαρίσει με ειδικό εργαλείο (ξύστρα) υπολείμματα από ταινία μεταφοράς λιγνίτη. Το αριστερό του χέρι μάγκωσε στον περιστροφικό κύλινδρο της ταινίας με αποτέλεσμα να του συνθλίψει όλο το χέρι μέχρι τον ώμο και το κεφάλι. Το νεκρό εργάτη βρήκε ο επιτηρητής που κάνει επιθεώρηση στα σιλό του ΑΗΣ.

  3. Κασαράκης Λάζαρος (11 Απριλίου 2005) Α.Η.Σ. Καρδίας ετών 34 (εργάτης σε εργολάβο) Πέθανε την ώρα που δούλευε μέσα στο λέβητα του ΑΗΣ Καρδιάς κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης. Ο εργάτης δούλευε σε συνεργείο εργολάβου που ανέλαβε από τη ΔΕΗ την εργολαβία συντήρησης του λέβητα του ΑΗΣ Καρδιάς. Τον βρήκαν νεκρό οι συνάδελφοί του που πήγαν να τον αλλάξουν στη βάρδια, λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα. Δούλευε μέσα σε συνθήκες έλλειψης οξυγόνου, καθαρίζοντας το λέβητα όπου γίνεται η καύση και απελευθερώνεται η τέφρα.

  4. Νίτσος Γεώργιος (18 Οκτωβρίου 2006) Α.Η.Σ. Πτολεμαΐδας 45 ετών, πατέρας 3 ανήλικων παιδιών (οδηγός σε εργολάβο) Ο 45χρονος από το Μεταξά Κοζάνης, εργαζόμενος ως οδηγός σε εργολάβο έκανε μεταφορές στις αποθέσεις του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας από το ορυχείο του Κυρίου Πεδίου, καταπλακώθηκε από το φορτηγό και τον λιγνίτη που κουβαλούσε με αποτέλεσμα να σκοτωθεί. Ο εργαζόμενος που κινούνταν σε χώρο απόθεσης λιγνίτη, προσέγγισε με το φορτηγό που οδηγούσε την άκρη του πρανούς για την απόθεση του λιγνίτη, με αποτέλεσμα οι δύο πίσω τροχοί να βρεθούν στο κενό. Ο ίδιος, στην προσπάθειά του να βγει από το αυτοκίνητο, έπεσε και τελικά καταπλακώθηκε από το όχημα. Όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές, στο χώρο θα έπρεπε να υπάρχει «τουμπαδόρος», δηλαδή εργαζόμενος που θα καθοδηγεί τους οδηγούς των φορτηγών που προσεγγίζουν κάνοντας όπισθεν, για να αδειάσουν το λιγνίτη.

  1. Μορφίδης Μόρφης (8 Μαϊού 2007) ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου ετών 42, πατέρας 2 ανήλικων παιδιών – (εργάτης σε εργολάβο) Ο εργάτης στην προσπάθεια του να καθαρίσει τη χοάνη της μονάδας, αντί να ανέβει από πάνω και να χτυπήσει με το δονητή για να πέσει η τέφρα κάτω, άνοιξε την θύρα χαμηλά της χοάνης και επιχείρησε από κάτω με ξύστρα να κατεβάσει κομμάτια τέφρας που ήταν κολλημένα. Την ώρα που βρισκόταν στη βάση του σιλό η υγροποιημένη τέφρα έπεσε πάνω του, με αποτέλεσμα να πάθει ασφυξία αφού θάφτηκε ζωντανός.

  2. Φετίμ Κρόσι (2 Ιουλίου 2007) Ορυχείο Καρδίας ετών 27 Ο Κρόσι Φετίμ από την Αλβανία, οδηγός σε εργολάβο, ανασύρθηκε νεκρός όταν το φορτηγό που οδηγούσε παρέκκλινε από την πορεία του και ανατράπηκε. Καταπλακώθηκε από το τεράστιο φορτηγό που οδηγούσε σε κατηφόρα. Η πλατεία στην οποία άδειαζαν τα φορτηγά ήταν μικρή. Το γεγονός ότι δεν υπήρχε επαρκείς χώρος για να γυρίζουν εύκολα τα φορτηγά τα οποία αναγκαστικά έπαιρναν κλειστή στροφή σε συνδυασμό με την ταχύτητα και το βρεγμένο οδόστρωμα προκάλεσαν το ατύχημα. Ξεψύχησε λίγα λεπτά αργότερα στο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας. Ο Φετίμ, έμπειρος οδηγός, δούλευε 4 χρόνια ως οδηγός σε εργολάβους της Δ.Ε.Η. είχε χαρτιά και τους τελευταίους 4 μήνες ήταν μέλος σωματίου εργαζομένων.

  3. Αντρεατίκ Ρίκα (15 Ιουλίου 2009) Ορυχείο Νοτίου Πεδίου 32 ετών, πατέρας 2 παιδιών 4 και 2 χρονών (εργάτης σε εργολάβο). Ο Αλβανός εργάτης εργάζονταν σε συνεργείο επισκευής αυτοκίνητων εργολάβου όταν τον καταπλάκωσε και τον ακινητοποίησε η καρότσα του φορτηγού που επισκεύαζε, τραυματίζοντάς τον πολύ σοβαρά. Βαριά τραυματίας και με εσωτερική αιμορραγία διακομίστηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης όπου 15 μέρες μετά υπέκυψε στα τραύματα του. Ο εργάτης δούλευε για 12 συνεχόμενα χρόνια και ήταν μέλος του συνεργείου συντήρησης βαρέων οχημάτων της εργολαβικής εταιρείας.

  1. Καλαιτσής Γεώργιος (7 Σεπτέμβρη 2010) Βελβενδός ετών 36 παντρεμένος με ένα παιδί. Δούλευε σε εργολάβο για λογαριασμό της ΔΕΗ σε έργα επέκτασης του δικτύου για τον ηλεκτροφωτισμό φωτοβολταϊκού πάρκου έξω από το Βελβενδό. Σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία όταν το ανυψωτικό μηχάνημα που χειριζόταν ο άτυχος εργαζόμενος ήρθε σε επαφή με ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ.

  1. Παπανικολάου Ιωάννης (31 Αυγούστου 2011) Ορυχείο Νοτίου Πεδίου ετών 55. Πατέρας 5 παιδιών από τη Λάβα Σερβίων. Ο άτυχος εργαζόμενος δούλευε οδηγός σε εργολάβο της ΔΕΗ που εκτελούσε χωματουργικές εργασίες για λογαριασμό της ΔΕΗ στα σκληρά του Νοτίου Πεδίου όταν καταπλακώθηκε μέσα στο φορτηγό από τόνους Χώμα αφού έγινε κατολίσθηση του πρανούς την ώρα που περίμενε να φορτώσει. Αιτία ο ανορθόδοξος τρόπος εργασίας και η καταστρατήγηση του Κανονισμού Μεταλλευτικών Εργασιών.

  2.    Δρίλες Μιχάλης (24 Δεκέμβρη 2014) Ορυχείο Βορείου Πεδίου 34 ετών από τον Αετό Φλώρινας. Σκοτώθηκε παραμονές Χριστουγέννων όταν καταπλακώθηκε από πόρτα φορτηγού που καλέστηκε να επισκευάσει σε εργολαβία της ΔΕΗ ως ηλεκτροσυγκολλητής.

  1.   Φενερίδης Χριστόφορος (29.10.2015) Ορυχείο Μαυροπηγής. Ο 54χρονος από το Ανατολικό Εορδαίας ήταν ιδιοκτήτης και οδηγός φορτηγού που δούλευε σε εργολάβο της ΔΕΗ. Σταμάτησε στο Χώρο στάθμευσης και κατέβηκε να κάνει έλεγχο στο φορτηγό το οποίο για άγνωστο λόγο ξεκίνησε και τον παρέσυρε σπάζοντάς του το κρανίο.

  1. Μελετίου Συμεών (4/12/2015) Ορυχείο Νοτίου Πεδίου. Ο 50χρονος ιδιοκτήτης και οδηγός φορτηγού με καταγωγή από την Καρδίτσα ήταν παντρεμένος και είχε ένα ανήλικο παιδί. Ήρθε από την Καρδίτσα να βγάλει ένα μεροκάματο στους εργολάβους των Ορυχείων και Βρήκε τραγικό θάνατο όταν στη προσπάθειά του να αδειάσει την καρότσα του φορτηγού έπεσε από το Πρανές και σκοτώθηκε. Τα αίτια λίγο πολύ γνωστά. Εντατικοποίηση για να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα δρομολόγια και μείωση προσωπικού αφού δεν υπήρχε τουμπαδόρος ο οποίος ελέγχει και κάνει κουμάντο στο φορτηγό για να μην πέσει στο πρανές.

  1.   Πανιτσίδης Λάζαρος (18/8/2017) Ορυχείο Καρδιάς. Ο άτυχος εργαζόμενος ήταν 35 χρονών και πατέρας δυο ανήλικων παιδιών. Ήταν με πρόσληψη ανειδίκευτου εργάτη σε υπεργολάβο της ΔΕΗ και εκτελούσε χρέη χειριστού Κλαρκ όταν κατά τη διάρκεια συναρμολόγησης πέδιλων ερπύστριας καδοφόρου ηλεκτροκίνητου εκσκαφέα το κλαρκ τουμπάρισε και τον καταπλάκωσε. Κατά τον έλεγχο της ΕΜΒΕ προέκυψε ότι ο αδικοχαμένος εργαζόμενος εκτός του ότι είχε σύμβαση ανειδίκευτου, ήταν ασφαλισμένος μόνο για δυο μέρες την εβδομάδα, Δευτέρα και Πέμπτη ενώ το ατύχημα έγινε Σάββατο. Επίσης το Κλαρκ δεν είχε άδεια κυκλοφορίας ούτε καν ήταν δηλωμένο στη διεύθυνση του ορυχείου.


ΨΗΦΙΣΜΑ

Θέμα: Πρόσληψη στη ΔΕΗ μέλους της οικογένειας θανόντος σε εργατικό δυστύχημα, εργαζόμενων σε εργολαβία της ΔΕΗ.

Είναι γνωστό σε όλους ότι οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες που διενεργούνται για λογαριασμό της ΔΕΗ υφίστανται χρόνια τώρα πολλαπλές αδικίες σε ότι αφορά τα μισθολογικά αλλά και στις εργασιακές και ασφαλιστικές τους σχέσεις. Εδώ δεν ισχύει το «ίση αμοιβή για ίση δουλειά» και γενικότερα η ισονομία. Αυτό δεν γίνεται μόνο στη ζωή αλλά και στο θάνατο!

Συγκεκριμένα αν τακτικός εργαζόμενος της ΔΕΗ χάσει τη ζωή του σε «εργατικό δυστύχημα» τότε προσλαμβάνεται ένα μέλος της οικογενείας του στη ΔΕΗ. Αυτό είναι σωστό γιατί οι οικογένειες αυτές εκτός από τον αφόρητο πόνο έχουν να αντιμετωπίσουν και την επιβίωση που γίνεται πολύ δύσκολη μετά την απώλεια του ανθρώπου που με το μεροκάματό του έφερνε «τα προς το ζειν». Όμως αυτό, παρότι έγινε κάποια ρύθμιση και για τους έκτακτους, δεν ισχύει για τους εργαζόμενους στις εργολαβίες όπου είχαμε αρκετά «θανατηφόρα δυστυχήματα»

Με αφορμή το τελευταίο τραγικό «θανατηφόρο δυστύχημα» που έγινε πριν δυο χρόνια στο Ορυχείο Καρδιάς όπου έχασε τη ζωή του ο 35χρονος Λάζαρος Πανιτσίδης πατέρας δυο παιδιών (το ένα 6 μηνών και το άλλο 3 χρονών, τότε) το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη» με επιστολή του ζήτησε από το Δ.Σ της ΔΕΗ να πράξει το αυτονόητο. Δηλαδή να πάρει απόφαση, και να φροντίσει για νομοθετική ρύθμιση, αν είναι απαραίτητο, ώστε να ισχύει και για αυτή τη μερίδα των εργαζομένων ότι και για τους τακτικούς.

Το Δ.Σ της ΔΕΗ ανταποκρίθηκε θετικά σ αυτό το αίτημα και σε συνεδρίασή του που έγινε στις 7/12/2017 ενέκρινε ομόφωνα το αίτημα και αποφάσισε να ζητήσει νομοθετική ρύθμιση (τροπολογία του νόμου) από το αρμόδιο υπουργείο. Έκτοτε το θέμα αυτό σέρνεται επί δυο χρόνια σε γραφειοκρατικές διαδικασίες από το Υπουργείο Εργασίας στο Υπουργείο Ενέργειας χωρίς να υπάρχει καμιά απάντηση παρότι όλοι οι αρμόδιοι συμφωνούν ότι είναι δίκαιο αίτημα και μάλιστα ο προηγούμενος υφυπουργός εργασίας δεσμεύτηκε δημόσια μέσα από το κτίριο της Περιφέρειάς μας ότι είναι θέμα διαδικαστικό και μόλις κατέβει στην Αθήνα θα τελειώσει.

Όμως παρόλα αυτά δεν υπάρχει ακόμα καμιά νομοθετική ρύθμιση, καμία απόφαση που να δικαιώνει αυτούς τους ανθρώπους ούτε κάποιο ενδιαφέρον από τη ΔΕΗ και την Πολιτεία για το πώς επιβιώνουν αυτές οι οικογένειες. Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι το θέμα αυτό πέρασε θετικά από το Υπουργείο Ενέργειας και βρίσκεται στο νομικό τμήμα του.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφασίζει να στηρίξει αυτό το αίτημα των συγγενών των αδικοχαμένων εργαζομένων σε εργολαβίες που διενεργούνται για λογαριασμό της ΔΕΗ στέλνοντας το ψήφισμα αυτό στα αρμόδια υπουργεία και στους αρμόδιους φορείς. Επίσης εντέλλεται ο Περιφερειάρχης ή Σύμβουλος που ο ίδιος θα ορίσει να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του ζητήματος.


——————————

Ένα σχόλιο

  • Αυτη είναι η δουλειά που κάνουν οι δεητζιδες κ παίζουν την ζωή τους κορώνα γράμματα μέσα στα ορυχεία κ κάποιοι δυστυχώς τους κατηγορούν ότι πληρώνονται 2500 κ 5000 χιλιάρικα, δν είμαι δεητζης αλλά βλέπω καθαρά κ όχι με κακία κ το γιατί εγω δν έχω κ έχει ο διπλανός μου.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι