Σύμφωνα με στατιστικές της ΠΟΥ, 1 δισεκατομμύριο άτομα ανά τον κόσμο βιώνουν κάποια μορφή αναπηρίας, εμφανή ή μη. Στην Ευρώπη ο αριθμός ανέρχεται σε 37 εκατομμύρια, δηλαδή 10% του πληθυσμού της, το ίδιο και στην χώρα μας, όπου ο αριθμός των συμπολιτών μας με αναπηρία ανέρχεται στο 1 εκατομμύριο.
Ο δείκτης πολιτισμού μιας κοινωνίας αποτυπώνεται και στην ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία, ενώ θεμελιώδης αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης αποτελεί η προστασία και η εγγύηση της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας των ατόμων με αναπηρία οποιασδήποτε μορφής. Επομένως κάθε πολιτική οφείλει να λαμβάνει υπόψη την διάσταση της αναπηρίας και να θεσμοθετεί αναλόγως .
Η 3η Δεκεμβρίου είναι η ημέρα που επέλεξε ο ΟΗΕ από το 1992 ως υπενθύμιση και συμμετοχή όλων μας στον αγώνα των ΑμεΑ για αξιοπρεπή καθημερινότητα, ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή μιας χώρας.
Η 3η Δεκεμβρίου είναι η ημέρα για ευαισθητοποίηση ώστε να καταπολεμηθούν τα στερεότυπα που θεωρούν την αναπηρία συνώνυμο της αδυναμίας και της πλήρους ανικανότητας, να καταπολεμηθούν οι επιβλαβείς πρακτικές που αφορούν σε άτομα με αναπηρίες συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που βασίζονται στο φύλο και την ηλικία. Είναι η ευκαιρία για μεγαλύτερη δημοσιότητα ζητημάτων που αφορούν στον χώρο των ΑμεΑ, όχι ως έναν διαφορετικό χώρο-κόσμο που ζει παράλληλα με τον δικό μας, αλλά και αναγνώρισης των δεξιοτήτων, προσόντων και ικανοτήτων τους στον εργασιακό χώρο και στην αγορά εργασίας.
Ως Δημοτική Κίνηση αναγνωρίζουμε τις ανάγκες των ΑμεΑ και στηρίζουμε έμπρακτα τον αγώνα για την επίλυσή τους, όπως φάνηκε και από τις παρεμβάσεις που κάναμε στον δημόσιο χώρο, αλλά και στην εκπόνηση της μελέτης για την βιώσιμη κινητικότητα(ΣΒΑΚ) στην πόλη μας.
Τέλος δηλώνουμε ότι θα είμαστε σταθερά αρωγοί στους αγώνες τους με την ευχή ότι δεν θα χρειάζεται στο μέλλον η υπενθύμιση της 3ης Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ.
Τι θέλετε να πείτε; Το ΣΒΑΚ δεν ήταν οι 50000 χαμένες θέσεις πάρκινγκ;
Η Λάρισα η οποία έχει ΣΒΑΚ εδώ και κάποια χρόνια, είναι μία πόλη που λειτουργεί άψογα με οχήματα που σέβονται τους πεζούς και τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Περπατάς στους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας ανενόχλητος και απολαμβάνεις τη βόλτα σου. Οι κάτοικοι το δέχτηκαν με θέρμη…ενώ εμείς? Σκεφτόμαστε πως θα πιούμε καφέ και δεν θα παρκάρουμε το αυτοκίνητο απ’ έξω…
Στα ηπειρωτικά οι ράμπες δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν γιατί υπαρχουν κακασχημα φωτιστικά στα στενά πεζοδρόμια. 4 χρόνια δεν μπορουσατε τα τα αντικαταστησετε απο αναρτωμενα οπως σε αλλες πολεις? Και προς Θεού όχι αλλά λάθη στα δημοτικά έργα.
Τις ράμπες στην Παύλου χαριση όμως ε;
Για το λάθος στα Ηπειρωτικά καμμία δικαιολογία, κανένα συγνώμη απο τους προηγουμενους και σημερινούς ρε παιδιά? Μπα τίποτα που τέτοιες ευαισθησίες!
Επειδή αγνοω, ποτέ δημιουργήθηκε το πρόβλημα;
Επί πρώτης θητείας του σημερινού δημάρχου!