Σε ένα δυσθεώρητο ποσό που ξεπερνά τα…200 εκατ ευρώ, δηλαδή ισούται με το 25%-30% της ετήσιας μισθοδοσίας της ΔΕΗ, ανέρχεται το κόστος που αυτή μπορεί να εξοικονομήσει για τους περίπου 4.000 εργαζομένους, οι οποίοι σύμφωνα με το νέο Business Plan, προβλέπεται να έχουν αποχωρήσει μέχρι το 2024.
Στη συντριπτική του πλειονότητα το προσωπικό αυτό, που “περισσεύει” εφόσον αφαιρεθούν από τα 15.350 άτομα που θα απασχολεί η ΔΕΗ στο τέλος του 2019, τα περίπου 11.500 που προβλέπεται να έχει το 2024, αφορά σε εργαζόμενους που έχουν “πλαφονάρει” στα 4.600 ευρώ. Δηλαδή αμείβονται με το παλαιό πλαφόν, το οποίο είχε επιβληθεί στην επιχείρηση στα χρόνια των μνημονίων, και το οποίο μεταφράζεται σε πάνω από 55.000 ευρώ το χρόνο, κατηγορία στην οποία ανήκουν στελέχη, αλλά και πάρα πολλοί τεχνίτες με βαρέα. Στο συγκεκριμένο καθεστώς, υπάγεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Energypress”, το 90% των 4.000 εργαζομένων που πρόκειται να αποχωρήσουν έως το τέλος της επόμενης πενταετίας, ήτοι πάνω από 3.500 άτομα.
Τα 55.000 ευρώ ωστόσο δεν περιλαμβάνουν και τις εργοδοτικές εισφορές, που προστιθέμενες στο παραπάνω ποσό, ανεβάζουν το συνολικό μισθολογικό κόστος κοντά στα 70.000 ευρώ. Στην πράξη αυτό σημαίνει ένα μισθολογικό κόστος άνω των 200 εκατ ευρώ, δηλαδή ίσο με τουλάχιστον το 25% επί της ετήσιας μισθολογικής δαπάνης της ΔΕΗ που ανήλθε περύσι σε 790,5 εκατ ευρώ. Στόχος της επιχείρησης είναι μέχρι το 2024 να έχει ρίξει κατακόρυφα την ετήσια αυτή δαπάνη, και φυσικα ο καλύτερος τρόπος είναι τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου.
Η τελευταία εθελουσία επί διοίκησης Παναγιωτάκη αφορούσε σε συνολικά 220 άτομα, τα οποία πέραν της στάνταρ αποζημίωσης των 15.000 ευρώ, εισέπραξαν και μπόνους 5.000 ευρώ. Οσο για την τρέχουσα χρονιά, κλείνει με τον αριθμό ρεκόρ των 1.600 αποχωρήσεων – όπως έγινε γνωστό κατά την χθεσινή παρουσίαση του Business Plan- που όπως ακριβώς και οι 220, έτσι και αυτοί, εισέπραξαν το ποσό των 20.000 ευρώ. Δηλαδή κόστισαν στην επιχείρηση 32 εκατ ευρώ.
Συγκρίνοντας την ετήσια μισθολογική δαπάνη για τους “πλαφοναρισμένους” εργαζόμενους, με αυτά τα 32 εκατ ευρώ, είναι προφανές ότι η εξοικονόμηση επιτυγχάνεται σε χρόνο-ρεκόρ. Τα παραπάνω δείχνουν ότι η ΔΕΗ έχει ένα πολύ ισχυρό κίνητρο να προσφέρει ακόμη και πάνω από 20.000 ευρώ, προκειμένου να φύγουν όσοι εργαζόμενοι έχουν πιάσει την μισθολογική “οροφή”, αφού τα οφέλη για την ίδια θα είναι πολλαπλάσια και άμεσα.
Τα προγράμματα εθελουσίας θα είναι πολλά
Σύμφωνα πάντως με όσα ανέφερε χθες ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γ. Στάσσης, το Business Plan προβλέπει αποχωρήσεις 4.500 ατόμων έως το 2024, αλλά και προσλήψεις 800 εργαζομενων. Συγκεκριμένα, επί ενός συνόλου 15.350 ατόμων προσωπικού στα τέλη του 2019, η ΔΕΗ θα απασχολεί 11.500 άτομα το 2024. Από αυτούς τους 4.000 λιγότερους εργαζόμενους, το 60% θα αφορά σε αποχωρήσεις που θα γίνουν με συνταξιοδότηση, ενώ για το 40%, δηλαδή περίπου 1.800 άτομα, θα εξαντληθεί κάθε πιθανό εργαλείο, μεταξύ των οποίων και τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου “αλά ΟΤΕ”, τα οποία δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστά, καθώς βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας.
Τo μόνο βέβαιο είναι ότι τα προγράμματα θα είναι πολλά, ενώ το νούμερο των 1.800- 2.000 ατόμων επαναφέρει στο τραπέζι τα αρχικά σενάρια που αναφέρονταν σε αυτόν ακριβώς τον αριθμό. Οσο για το μοντέλο ΟΤΕ, της περιόδου 2012-2014, αυτό προβλέπει την κάλυψη από την επιχείρηση των ασφαλιστικών εισφορών όσων αποχωρούν μέχρι εκείνοι να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Την περίοδο εκείνοι, ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, είχε δεσμευτεί ότι θα καταβάλει απευθείας στα ασφαλιστικά ταμεία, τις εκτιμώμενες συνολικές εισφορές εργοδότη και εργαζομένου για την αυτασφάλιση των εργαζομένων μέχρι και την συνταξιοδότησή τους.
Κάπως έτσι, το 2012 είχαν αποχωρήσει πάνω από 1.500 άτομα, ενώ επιπλέον 1.827 έφυγαν το 2013, ήτοι το 21% του συνολικού προσωπικού του ΟΤΕ, εκείνη την εποχή. Τα προγράμματα είχαν κοστίσει αρκετές εκατοντάδες εκατ. ευρώ στον οργανισμό. Η διοίκηση ωστόσο είχε κρίνει ότι την συμφέρουν η αποζημίωση και η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των αποχωρούντων μέχρι και την συνταξιοδότησή τους, παρά η συνέχιση της μισθοδοσίας τους.
energypress.gr
να πληρωθουν ολοι οπως του ιδιωτικου τομεα και να μην επιβαυνουν παλι τουσ ελληνες φορολογουμενους
να γιατι φτασαμε σ αυτα τα χαλια ως χωρα! να πληρωνουμε χρυσαφι ανθρωπους που δε ξερουν ουτε το ονομα τους να γραψουν! καταντια!!!
Προσπάθησε να μην κρύβεσαι πισω απο την ανωνυμία σου, κατακρίνοντας τους με ευκολία.
Γνωρίζεις άραγε απο ανθρώπους του Μόχθου που καθημερινά αγωνίζονται για τις οικογένειες τους στα Ορυχεία τους ΑΗΣ ακόμα και με την ίδια τους τη Ζωή, ίσως να είναι ο συγγενής σου, ο γείτονας σου, ο φίλος σου..
Το δικό μου όνομα αγαπητέ ανώνυμε είναι Κωνσταντίνος Περτσινίδης, θα περιμένω και το δικό σου για να δούμε πιος ξέρει εντέλει να γράφει σωστά το όνομα του…
Ευχαριστώ
Έρχονται όμως μην ξεχνάμε και τα Χριστουγεννα
Κάποιοι από αυτούς θα είναι επιφυλακή και θα δουλεύουν ενώ η οικογένεια τους θα τρώει μονή στο τραπέζι.
Πρωτοχρονιά το βράδυ παλι κάποιοι άλλοι θα δουλεύουν ενώ ένας άλλος
Αγιος Βασίλης θα πρέπει να πάει τα δωρα στα παιδια τους.
Κάπως έτσι και το Πάσχα αλλά και ολες τις αργίες.
3 σαββατοκύριακα κάθε μηνά εργάζονται είτε πρωί είτε απόγευμα είτε νυχτα.
Πολλές οικογενεις επίσης θα κάνουν γιορτές μόνο με την μνήμη των δικων τους ανθρώπων που χάθηκαν εν ωρα εργασίας στις συνθήκες αυτές.
Δεν τα εκλεψαν τα χρηματα αυτά. Ούτε πρέπει να δώσουν και λογο σε κανέναν που τους έδιναν έναν μισθο. Εργάζονται 30 χρονιά στις συνθήκες που πολλοί δεν έχουν δει ούτε στον ύπνο τους
Με το να κοιτάμε ο ενας να βγάλουμε το ματι του αλλού δεν θα μείνει κανένα ματι για να δει τι θα απομείνει σε αυτή την χωρα
καταλαβαινεις τι λες ή νομιζεις οτι ειμαστε Αθηναιοι και δε σας ξερουμε;;; “σκοτωνεστε” μεταξυ σας για το ποιος θα κατσει επιφυλακη στις αργιες για να παρει “αερα παρα”,τις κλαψουλες να τις κανεις οταν φευγεις διακοπες στο εξοχικο στη χαλκιδικη και το διαμερισμα στη σαλονικη,σε αγνωστους φυσικα!
ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ,ΑΛΛΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΣΟΥ ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΤΟΝ ΦΤΩΧΟ ΔΕ ΜΕ ΣΚΕΦΤΗΚΕΣ.ΙΣΩΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ.