Η Εκτελεστική Γραμματεία του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Κοζάνης σε συνεδρίασή της (20-12-2019) εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα, με αφορμή το νέο Εθνικό Σχέδιο της Κυβέρνησης για την ενέργεια και το κλίμα που προβλέπει το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μέχρι το 2028.
ΨΗΦΙΣΜΑ
Οι προθέσεις της Κυβέρνησης για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που προβλέπεται στο νέο ΕΣΕΚ έως το 2028, θα έχει δυσμενή αποτελέσματα στην περιοχή της Δυτ.Μακεδονίας και γενικότερα θα φέρει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας από ξένες πηγές ενέργειας.
Ο «βίαιος» τρόπος που συντελείται η απολιγνιτοποίηση της χώρας και η χωρίς σχεδιασμό μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή, θα επιφέρει δραματικά αποτελέσματα κυρίως στα Διαμερίσματα της χώρας που οι πολίτες τους επένδυσαν στη Δ.Ε.Η.
Η Δυτική Μακεδονία έδωσε τα σπλάχνα της στην ηλεκτροπαραγωγή για να ηλεκτροδοτηθεί η χώρα και κανένας δεν έχει δικαίωμα να την οδηγήσει στον ξαφνικό θάνατο, στην ερημοποίηση, στην δραματική αύξηση της ανεργίας και εν τέλει στην οικονομική καταστροφή.
Επειδή, στο «Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης» δεν προσδιορίζονται και δεν εξειδικεύονται τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων, τίθενται εύλογα τα ερωτήματα.
Γιατί τόση βιασύνη, ενώ δεν υπάρχει κάποιο αναπτυξιακό σχέδιο για την επόμενη μέρα;
Τι θα γίνει με τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν και με ποιο τρόπο θα αναπληρωθούν για να μπορέσουν οι πολίτες του Νομού Κοζάνης να ευημερήσουν και να μην αναγκαστούν να μεταναστεύσουν;
Τι θα γίνει με τον κλάδο των κατασκευών που δραστηριοποιούνται σε παρεμφερείς εργασίες γύρω από την ΔΕΗ και τι θα γίνει με τις χιλιάδες θέσεις εργασίες που θα χαθούν;
Τι θα γίνει με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η ΔΕΗ απέναντι στις τοπικές κοινωνίες;
Πώς θα αντιμετωπιστεί το σοβαρό ζήτημα της τηλεθέρμανσης των νοικοκυριών που την κάνουν χρήση;
Θα γίνει αποκατάσταση των εδαφών εξόρυξης ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν οι εκτάσεις αυτές προς εκμετάλλευση από τις τοπικές κοινωνίες;
Αυτή η εξέλιξη μας βρίσκει αντίθετους. Η ήπια μετάβαση που ισχυρίζεται η Κυβέρνηση είναι όνειρο θερινής νυκτός, γιατί δεν υπάρχουν ισοδύναμα και η εμπειρία δείχνει ότι είναι αδύνατον να αντικατασταθούν βιομηχανικές μονάδες που κλείνουν.
Οφείλουμε στις επόμενες γενιές να αντισταθούμε και να διεκδικήσουμε ένα μακροπρόθεσμο, ολοκληρωμένο και κοστολογημένο αναπτυξιακό σχέδιο, που να οδηγήσει τη Δυτική Μακεδονία και εν γένει τη χώρας μας σε μια ήπια και κοινωνικά δίκαιη απεξάρτηση από τον λιγνίτη προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος. Να δημιουργηθούν- διασφαλιστούν νέες θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και με αξιοπρεπείς μισθούς.
Για την Εκτελεστική Γραμματεία
Του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Κοζάνης
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Δαλαγιώργος Γεώργιος Ντόκος Ιωάννης