Το τέλος του Λιγνίτη απειλεί 20.000 ιδιωτικές θέσεις εργασίας

15 Ιανουαρίου 2020
08:27

 

Εκτός από τους περίπου 4.000 υπαλλήλους της ΔΕΗ, που στελεχώνουν τις λιγνιτικές μονάδες και τα ορυχεία της Βόρειας Ελλάδας, και είτε θα συνταξιοδοτηθούν, είτε θα μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, άλλοι 18.000 – 20.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα απειλούνται από την απολιγνιτοποίηση.

Όπως αναφέρεται στο businessdaily.gr, πρόκειται για υπαλλήλους τεχνικών εταιρειών, συνεργείων και άλλων υπηρεσιών που συνδέονται με τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων και των ορυχείων που διαβάζουν πως μέχρι το 2028 θα έχει κλείσει και η τελευταία μονάδα με το «εθνικό καύσιμο». Γι’ αυτούς τους χιλιάδες εργαζόμενους, από τους οποίους εξαρτώνται δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας, η συζήτηση βρίσκεται ακόμα στην αρχή, όπως επισημαίνουν στελέχη εταιρειών από την περιοχή.

Τα ίδια στελέχη παραπέμπουν στη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για τη «Διυπουργική Επιτροπή Δίκαιης Μετάβασης» στις λιγνιτικές περιοχές, που θα συνεδριάσει την Παρασκευή. Η ανακοίνωση αναφέρεται σε σειρά ζητημάτων όπως η τηλεθέρμανση και η καταβολή του επονομαζόμενου «λιγνιτικού πόρου» από την ΔΕΗ στην τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής.

Όμως, πυκνό σκοτάδι καλύπτει το σχεδιασμό – που ούτως ή άλλως είναι στην αρχή, παρότι υπήρχαν εδώ και χρόνια σχετικά κονδύλια από το ΕΣΠΑ – για τους τομείς του επιχειρείν που θα κληθούν να αναπληρώσουν το μεγάλο κενό που θα αφήσει η διακοπή λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων και των ορυχείων.

Τον προβληματισμό των τοπικών επιχειρηματιών για το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας μετά το λιγνίτη έχουν μεταφέρει στελέχη εταιρειών και στην Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank) η οποία, ως τεχνικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει πραγματοποιήσει αρκετά ραντεβού τους τελευταίους μήνες. Ισχυρός επιχειρηματίας της Πτολεμαΐδας δηλώνει πως «μόνο με ισχυρά φορολογικά κίνητρα και επιδοτήσεις θα καταστούν ελκυστικές ορισμένες επενδύσεις, όπως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή στη διαχείριση απορριμμάτων που θα μπορούσαν να αναπληρώνουν τμήμα από το χαμένο πλούτο του λιγνίτη».

Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας προσθέτει πως τα περιθώρια αναπλήρωσης του κενού από τον πρωτογενή τομέα είναι περιορισμένα «ακόμα και αν τριπλασιάσουμε τις εξαγωγές του κρόκου Κοζάνης, του πιο γνωστού αγροτικού προϊόντος της περιοχής». Περιορισμένα είναι και τα περιθώρια από προσθήκες νέων καλλιεργειών, όπως αρωματικά φυτά, που προτείνουν ορισμένοι. Περιορισμένες, προσθέτει, είναι και οι δυνατότητες αξιοποίησης του υπολοίπου ορυκτού πλούτου της περιοχής (π.χ. χρωμίτης). Ευκαιρίες βλέπουν αρκετοί στον ενεργειακό τομέα, όπως η βιομάζα ή άλλοι τομείς των ανανεώσιμων πηγών, υπό την προϋπόθεση της παροχής φορολογικών και άλλων κινήτρων καθώς «είναι οριακά κερδοφόρες» με το σημερινό καθεστώς.

Οι ζυμώσεις για το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας μετά το λιγνίτη φουντώνουν, καθώς ειδικά οι επιχειρηματίες «δεν μπορούν να περιμένουν την Διυπουργική Επιτροπή Δίκαιης Μετάβασης». Ήδη, σε συνεργασία με πανεπιστήμια της Βορείου Ελλάδος δημιουργούνται ομάδες (clusters) που θα αρχίσουν να επεξεργάζονται προτάσεις ώστε, όταν έρθει η ώρα να αξιοποιηθούν κοινοτικά κονδύλια, να είναι έτοιμοι.

businessdaily.gr

10 σχόλια

  • Αν αξιοποιήσουμε τη λίμνη Πολυφύτου; Αν αξιοποιήσουμε τη λίμνη Καστοριάς; Αν εκμεταλλευτούμε τα ΕΣΠΑ για να κάνουμε τεχνολογικά πάρκα; Αν κατατάξουμε τη Δυτική Μακεδονία ως περιοχή μειωμένης φορολογίας και προσκαλέσουμε βιομηχανίες που θα συνδεθούν τεχνολογικά με τα ΑΕΙ της περιοχής; Αν κάνουμε όλα αυτά που με καταστροφική μανία εμπόδιζαν οι κομμουνιστές εδώ και 50 χρόνια; Τότε μάλλον η περιοχή θα έχει και μέλλον και ανάπτυξη έτσι; Η ΔΕΗ δεν είναι το παν.

      • Δυστυχώς η μειοψηφία – οι κουμουνιστές πολεμούν την ανάπτυξη – την επένδυση – την πρόοδο – την ιδιωτική πρωτοβουλία . Θέλουν τα πάντα κρατικά και ελεγχόμενα από τους επαγγελματίες συνδικαλιστές κουκουέδες . Να πληρώνονται χωρίς να δουλεύουν

  • Μου αρεσε ιδιαιτερα το σχολιο για τα φορολογικα κινητρα και τις επενδυσεις ομως μη ξεχνατε οτι ειμαστε η χωρα της οποιας καποιοι κυβερνοντες διεταξαν να μειωθει ο ετησιος προυπολογισμος για τις αμυντικες δαπανες των ενοπλων δυναμεων δεν τους ενοιαξε αν θα υπαρξει ανισορροπια στην επιχειρισιακη ετοιμοτητα εναντι της γειτονος χωρας θα τους νοιαξει η επενδυση στην ενεργεια και μαλιστα με μορφες που δεν ειναι ουτε στο ελαχιστο αποδοτικες οπως ο λιγνιτης…(το σχολιο για την αμυνα το εθεσα λογω του οτι ασχολουμαι με θεματα Εθνικης αμυνας) Καλημερα συμπολιτες!!

  • Ολα τα μνημόσυνα κάποια στιγμή τελειώνουν και η ζωή συνεχίζεται. Οσο θα κλαίμε πάνω απο το κουφάρι της ΔΕΗ και των ημερών που έβρεχε λεφτά στην περιοχή αλλά κρατούσαμε όλοι τεράστιες ομπρέλες και δεν αξιοποιήσαμε προς όφελος όλων μας αυτούς τους πόρους αλλα αγοράζαμε ακριβά αυτοκίνητα και σπίτια εκτός περιοχής, τώρα πρέπει όλοι να τρέξουν 100στάρι για να αξιοποιήσουν επενδυτικά ότι πορους δοθούν για την μεταστροφή της περιοχής και να πιέσουμε προς καθε κατεύθυνση την πολιτεία να υπάρξει έστω και για μια φορά συνεπής προς τις αναπτυξιακές της διαθέσεις και αποφάσεις. Αλλιώς χαιρέτα μας τον πλάτανο, αγαπητοί συμπολίτες.

  • “Οι βρύσες δεν τρέχουν
    ο υπουργός απεφάνθη:
    Οι Κομμουνιστές διεισδύσαν και εις τους υδραγωγούς….”

    Θανάσης Μαρκόπουλος
    Ποιητής

  • “Ελεύθερη αγορά” δε θέλατε; Σπίτι τους οι 20.000 και ας ψάξουν για άλλη δουλειά όπως κάνουν και χιλιάδες άλλοι…

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι