Οι κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης για τη Δυτική Μακεδονία: Μελέτη του παραρτήματος του ΓΕΩΤΕΕ

21 Ιανουαρίου 2020
09:29

Τις σημαντικές επιπτώσεις θα έχει για την Δυτική Μακεδονία η απολιγνιτοποίηση καταδεικνύει η μελέτη για την κοινωνικο-οικονομική μετάβαση της περιφέρειας στη μεταλιγνιτική περίοδο που εκπόνησε το Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, για κάθε 1 εκατ. ευρώ μείωσης της τελικής ζήτησης του κλάδου που θα επιφέρει η παύση λειτουργίας των λιγνιτωρυχείων στη Δυτική Μακεδονία, από την τοπική οικονομία θα αφαιρούνται επιπλέον 0,222 εκατ. ευρώ, θα χάνονται 5 θέσεις εργασίας και τα νοικοκυριά θα χάνουν 0,216 εκατ. ευρώ από εισοδήματα.

Συνολικά, η μελέτη συμβάλλει στην κατάδειξη, αξιολόγηση και αντιμετώπιση των σοβαρών κοινωνικό-οικονομικών επιπτώσεων που θα προκύψουν σε περιφερειακό επίπεδο από τη μετάβαση.

Πιο αναλυτικά, στην πρώτη ενότητα της μελέτης παρουσιάζονται τα κοινωνικο–οικονομικά χαρακτηριστικά της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η θέση της σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ελληνικές και ευρωπαϊκές περιφέρειες καθώς και η ερμηνεία της διαχρονικά φθίνουσας πορείας της, μέσω των σχετικών περιφερειακών δεικτών.

Στη δεύτερη ενότητα αναλύονται οι παράγοντες που, σύμφωνα με τους συγγραφείς, διαχρονικά εμποδίζουν την αναπτυξιακή στόχευση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης, επιχειρείται εκτίμηση της άμεσης και έμμεσης συνολικής των κλάδων παραγωγής στην περιφερειακή οικονομία με τη χρήση του μοντέλου Εισροών-Εκροών (Ε-Ε). Τέλος, στην ενότητα αυτή διατυπώνεται το αναπτυξιακό όραμα για την ομαλή μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο.

Η τρίτη ενότητα αφορά γενικά αναπτυξιακά θέματα που οι συγγραφείς εκτιμούν ότι χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, καθώς εκτιμάται ότι συμβάλλουν στην αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και η υλοποίησή τους κρίνεται ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Τέλος, η τέταρτη ενότητα αναφέρεται στη σημασία του πρωτογενή τομέα στο εγχείρημα της ανάκαμψης, στους στόχους της στρατηγικής ανάπτυξης του, στις επιμέρους δράσεις που επιβάλλεται να υποστηριχθούν και τέλος σε εξειδικευμένες προτάσεις έργων για την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής.

Δείτε αναλυτικά τη μελέτη εδώ.

4 σχόλια

  • Είναι έγκλημα για τη Δυτική Μακεδονία το άμεσο κλείσιμο των λιγνιτωρυχείων της Δ.Ε.Η. και όλοι τουλάχιστον θα πρέπει να προσπαθήσουμε να το αποτρέψουμε για τα επόμενα 20 χρόνια, για να προετοιμαστούμε από σήμερα κιόλας για αυτό που μας περιμένει. Αυτό πρέπει να τεκμηριώνουν οι μελέτες των επιστημονικών φορέων και όχι να αποδέχονται ως δεδομένο και αναπόφευκτο τον ξαφνικό θάνατο της Δ.Ε.Η. στην περιοχή μας.

  • Τα συμπεράσματα της έρευνας σχετικά με το ΑΕΠ της Περιφέρειας είναι λανθασμένα. Αν κανονικοποιήσεις το δείγμα του πληθυσμού και του ΑΕΠ θα δεις ότι το ΑΕΠ πέφτει επειδή πέφτει ο πληθυσμός (p=0.0245). Οι άλλες αιτίες πτώσης του ΑΕΠ δεν είναι τόσο στατιστικά σημαντικές. Τραβηγμένα απ’ τα μαλλιά τα συμπεράσματα για να εκβιάσουν καταστάσεις.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.