Έχει να διαχειριστεί ένα από τα σημαντικότερα θέματα της κυβερνητικής ατζέντας: την πλήρη απολιγνιτοποίηση της περιοχής του, που θα στείλει στην ανεργία 42.000 εργαζομένους από τα συνολικά 18 εργοστάσια της ΔΕΗ σε Κοζάνη και Φλώρινα!
- Της Βίβιαν Μπενέκου – https://www.newsbreak.gr/
Το βάρος αυτό πέφτει στις πλάτες του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη, που καλείται να βρει τη σολομώντειο λύση μεταξύ της κυβέρνησης της Ν.Δ., από την οποία προέρχεται, και των χιλιάδων κατοίκων της περιφέρειάς του, που προσβλέπουν σε αυτόν.
Ως γνωστόν, η βιομηχανία του λιγνίτη είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της δυτικής Μακεδονίας. «Εμείς θέλουμε, προτού μπουν λουκέτα στα εργοστάσια, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας με καινούργιες επενδύσεις», λέει στην «Espresso» ο περιφερειάρχης.
Ο ίδιος αιφνιδιάστηκε από την κυβερνητική απόφαση για πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2028, καθώς, προεκλογικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του. Όλοι, μαζί και ο ίδιος, πίστευαν ότι θα υλοποιούνταν το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, που μιλούσε για αργή και σταδιακή «φυγή του λιγνίτη» έως το 2030.
Τώρα εκείνος ψάχνει να φέρει δουλειές τάχιστα στην περιφέρειά του και οι κάτοικοι είναι στα… κάγκελα. Εντούτοις, ο Γιώργος Κασαπίδης παραμένει αισιόδοξος ότι θα βρεθούν λύσεις.
Το ίδιο αισιόδοξος είναι ότι θα κάνουν παιδάκι με την Κατερίνα του, καθώς ονειρεύονται το μεγάλωμα της οικογένειάς τους. Μάλιστα, όταν τα προβλήματα συσσωρεύονται βουνό, πηγαίνει και καθαρίζει το μυαλό του, καθότι αγρότης και ο ίδιος, σε ένα κτήμα με αμύγδαλα που έχει στο χωριό του, στην Πλατανιά Κοζάνης.
- Πώς θα επηρεάσει την περιφέρειά σας η απολιγνιτοποίηση που έρχεται άμεσα;
Ο μεγαλύτερος εργοδότης στη δυτική Μακεδονία είναι η βιομηχανία του λιγνίτη. Με την προηγούμενη κυβέρνηση είχαμε αποφασίσει τη μερική απολιγνιτοποίηση, το 50% δηλαδή, έως το 2030. Με τη σημερινή κυβέρνηση θα έχουμε πλήρη απολιγνιτοποίηση, 100%, έως το 2028. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό πλήγμα για την οικονομία μας, γιατί πάνω από το 40% του ΑΕΠ μας εξαρτάται από τον λιγνίτη. Η πλήρης απολιγνιτοποίηση θα οδηγήσει στην απώλεια περισσότερων από 25.000 θέσεων εργασίας και 2.500.000 ευρώ πλούτο κατ’ έτος. Συνολικά, οι θέσεις που θα χαθούν είναι από 25.000 έως 42.000, κυρίως σε Κοζάνη και Φλώρινα. Όλη η περιφερειακή οικονομία μας τροφοδοτείται από τη ΔΕΗ.
- Εντός του 2020, δηλαδή, θα κλείσουν εργοστάσια;
Ναι, φέτος η δυτική Μακεδονία, θα χάσει δύο εργοστάσια: τον ΑΗΣ (Ατμοηλεκτρικός Σταθμός) Αμυνταίου και τον ΑΗΣ Καρδιάς. Έως το 2023 θα κλείσουν 17 μονάδες που λειτουργούν και το 2028 θα κλείσει και η 18η. Είμαστε και πρώτοι σε ανεργία, όποτε καταλαβαίνετε τι μας περιμένει. Ο κόσμος ανησυχεί για το πώς θα καλυφθούν αυτές οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν, καθώς και πού θα βρεθούν ξανά οι σχετικώς ικανοποιητικοί μισθοί των εργαζομένων. Όλα αυτά μας «καίνε», γιατί, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για το τι θα γίνει.
- Σας έχει ακούσει η κυβέρνηση;
Από βουλευτής ακόμη εγώ, και όχι μόνο τώρα που είμαι περιφερειάρχης, είχα προτείνει ειδική μεταχείριση για τη δυτική Μακεδονία, γιατί ακόμη και η μερική απολιγνιτοποίηση θα μας προκαλούσε σοβαρά προβλήματα και είμαστε απροετοίμαστοι. Φανταστείτε τώρα. Φυσικά, από τότε προτείναμε σχέδιο για την περιοχή μας στον πρωθυπουργό. Έγινε από αυτόν ήδη αποδεκτή η πρότασή μας για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής. Έχει ήδη συγκροτηθεί, λοιπόν, μια διυπουργική επιτροπή, από τους αρμόδιους υπουργούς, τρεις υφυπουργούς, δύο περιφερειάρχες και τον πρόεδρο της ΔΕΗ, και αυτή θα επεξεργαστεί την τελική πρόταση για τη μεταλιγνιτική περίοδο. Ταυτόχρονα, πήραμε και την υπόσχεση ότι θα δοθεί ένα ειδικό καθεστώς (κίνητρα φορολογικά και αναπτυξιακά), για να προσελκύσουν επενδύσεις και επενδυτές στους νομούς μας.
- Αρα θα υπάρξουν κινητοποιήσεις;
Ο κόσμος είναι ήδη αναστατωμένος. Εμείς διαφωνούμε με το κλείσιμο των εργοστασίων χωρίς σχέδιο και ζητήσαμε, προτού μπουν λουκέτα στα εργοστάσια, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας με καινούργιες επενδύσεις. Αν δεν γίνει αυτό, θα είναι καταστροφικό για εμάς. Έχουμε ανεργία και μεγάλη γήρανση πληθυσμού.
- Αναλάβατε μεγάλο βάρος, άρα, όταν δεχθήκατε την πρόταση, τότε, του Κυριάκου Μητσοτάκη να πάρετε την περιφέρεια. Το έχετε σκεφτεί αυτό;
Με ξεπερνάει εμένα αυτό. Αυτό το βάρος δεν μπορεί να το σηκώσει η περιφέρεια μόνη της. Ούτε ακόμη-ακόμη και η ίδια η κυβέρνηση, γιατί θα χρειαστούν πολλά δισεκατομμύρια για να υπερκαλυφθούν οι ανάγκες της δυτικής Μακεδονίας. Υπερβάλλω εαυτόν, σε προσωπικό επίπεδο, εάν με ρωτάτε. Είμαι νυχθημερόν στο γραφείο, δουλεύοντας για την επόμενη ημέρα, κάνω συνεχείς επαφές σε εσωτερικό και εξωτερικό, κυρίως στις Βρυξέλλες, για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Μετάβασης. Απευθύνομαι σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα, γιατί χρειαζόμαστε, φυσικά, τους εθνικούς πόρους, αλλά και τους πόρους των Βρυξελλών.
- Κι αν δεν γίνουν όλα αυτά που προσδοκάτε, τι θα κάνετε; Θα παραιτηθείτε; Εχετε σκληρό πλάνο που θα ξεδιπλώσετε;
Δεν είπα ποτέ ότι θα παραιτηθώ ή ότι θα ανέβω στα κεραμίδια, αλλά έχουμε εκφράσει με ξεκάθαρο τρόπο την αντίθεσή μας με το σχέδιο που μιλάει για άμεση απολιγνιτοποίηση, χωρίς να αντιπροτείνει κάτι. Αν είχαμε μια αντιπρόταση ισοδύναμη με την απώλεια που έχουμε, θα είχαμε καλύτερη ψυχολογία και ο κόσμος θα ήταν πιο υποψιασμένος. Όσο για το σκληρό πλάνο, που λέτε, για εμάς αυτό είναι η σκληρή δουλειά και οι ξεκάθαροι και ανυποχώρητοι όροι που θέτουμε. Πρώτα δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας και μετά κλείνουμε τις παλιές. Άλλωστε διαθέτουμε 7.000-8.000 εργαζομένους εξειδικευμένους σε βιομηχανικές ειδικότητες, που μπορούν να δουλέψουν σε οποιαδήποτε βαριά βιομηχανία. Ο πληθυσμός εδώ έχει βιομηχανική κουλτούρα να υποστηρίξει οποιαδήποτε βιομηχανική επένδυση, αρκεί να δοθούν κίνητρα και αυτή είναι η κουβέντα που έχουμε κάνει με τον πρωθυπουργό.
Ήδη και εγώ έχω μιλήσει με δυο-τρεις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες και γίνονται σοβαρές συζητήσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Έχω ταξιδέψει στο Βέλγιο, στην Αυστρία, στην Ιταλία και τη Γερμανία. Οι διάφορες αυτοκινητοβιομηχανίες αναζητούν ευρωπαϊκές χώρες με ευνοϊκή φορολογία, για να φύγουν από χώρες της δυτικής Ευρώπης που έχουν υψηλή φορολογία και να εγκαταστήσουν τις επιχειρήσεις τους αλλού. Αυτό συζητάμε με τον πρωθυπουργό. Και δεν θα τις ονομάσω, γιατί οι ιθύνοντές τους θέλουν να μιλήσουν πρώτα με τον πρωθυπουργό.
- Σας αιφνιδίασε ο Μητσοτάκης με την πλήρη απολιγνιτοποίηση;
Εγώ ήξερα ότι το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης προέβλεπε το 50%. Δεν μου είχαν πει για το 100%. Ίσως τότε που εξελέγην εγώ και μίλησα μαζί του, να μην το είχε αποφασίσει. Όταν το ανακοίνωσε, όντως αιφνιδιάστηκα.
- Μετανιώσατε με τόσα προβλήματα που έχετε να διαχειριστείτε;
Δεν μετάνιωσα, αν και έχω να αντιμετωπίσω προβλήματα που έπρεπε να είχαν λυθεί από χρόνια. Η εμπειρία μου η κοινοβουλευτική, οι παλιές και καλές γνωριμίες που έκανα, οι γνώσεις μου στη διοίκηση και πολλά άλλα, τα αξιοποιώ τώρα. Τρέχουμε στην Περιφέρεια όλοι μαζί, να τακτοποιήσουμε εκκρεμότητες που βρήκαμε και έπρεπε να είχαν γίνει έργα από χρόνια. Για παράδειγμα, η μεγαλύτερη γέφυρα της χώρας, η γέφυρα των Σερβίων, η ωραιότερη της Ευρώπης, έχει σοβαρά προβλήματα και χρειάζεται παρεμβάσεις. Όμως, οι τεχνικές υπηρεσίες είναι «σκόρπιες». Σκεφτείτε ότι τα περισσότερα δημοτικά γήπεδα είναι χωρίς άδεια. Τα περισσότερα κτίρια δεν έχουν άδεια. Ένα… σκορποχώρι βρήκα και, τέσσερις μήνες τώρα, προσπαθώ να νοικοκυρέψω, για να μπορέσω, αργότερα, να ξεδιπλώσω την πολιτική μας. Το ήξερα, φυσικά, ότι το Δημόσιο είχε πάντοτε τέτοια προβλήματα, αλλά τώρα τα ζω καθημερινά.
- Περιφερειάρχης ή βουλευτής;
Περιφερειάρχης. Αν γινόταν και πιο νωρίς, ίσως θα ήταν και καλύτερα. Θα τα είχα βάλει όλα σε τάξη νωρίτερα. Είμαι με ανθρώπους που αγαπώ και κάνουμε πράγματα με αγάπη για τον τόπο και τους ανθρώπους που μεγαλώσαμε μαζί.
- Πώς κρίνετε τον πρωθυπουργό από την έως τώρα πορεία του;
Στη συνολική πολιτική «τρέχει» πολύ καλά τα θέματα για να βάλει τη χώρα στη σωστή τροχιά, και, αν εξαιρέσουμε το κομμάτι του λιγνίτη που μας θίγει, η εικόνα η μεγάλη είναι θετική.
- Ησαστε πριν από τις εκλογές αγρότης – καλλιεργητής αρωματικών φυτών. Ασχολείστε ακόμη με τα κτήματα;
Τώρα παρακολουθώ τις καλλιέργειές μου από μακριά. Τις έχω παραχωρήσει σε φίλους μου, για να τις διατηρήσουν. Είχα τριαντάφυλλα, λεβάντα, ρίγανη και άλλα. Τα έχω παραχωρήσει δωρεάν, φυσικά, σε φίλους. Το ίδιο και κάποια μελίσσια που είχα. Τα πήρε ένας φίλος μου. Για μένα κράτησα ένα κτήμα με αμυγδαλιές και πέντε έξι μελισσάκια, έτσι για να ασχολούμαι καμιά φορά. Για να πηγαίνω να τα βλέπω και να καθαρίζει το μυαλό μου. Μια φορά τον μήνα πηγαίνω και τα βλέπω. Είναι στο χωριό μου, στα σύνορα Κοζάνης – Καστοριάς, στην Πλατανιά του Δήμου Βοΐου Κοζάνης.
- Φοράτε γαλότσες και γίνεστε ξανά αγρότης;
Βεβαίως. Γαλότσες και ό,τι άλλο χρειάζεται.
- Βγάζετε μέλι από τα λιγοστά μελισσάκια;
Ναι. Φέτος όμως όχι πολύ. Έβγαλα για το σπίτι και για πέντε φίλους που έχω. Όταν τα μετακινούσα, έβγαζα και θυμαρίσιο μέλι καλό. Τώρα μόνο μακεδονικό, δηλαδή κυρίως ανθέων.
- Τι λέει η σύζυγός σας, η Κατερίνα, για όλα αυτά;
Η Κατερίνα είναι μαζί μου κάθε μέρα στο γραφείο. Είναι δίπλα μου. Ήταν ήδη δημόσιος υπάλληλος και την πήρα στο γραφείο μου. Ξέρει και κρατάει την αλληλογραφία και με ενημερώνει σωστά.
- Θα μεγαλώσετε την οικογένειά σας ή όχι;
Θέλουμε παιδάκι και προσπαθούμε. Ακόμη δεν έχω νέα να σας πω.
- Πώς ξεκουράζεστε;
Δεν ξεκουράζομαι… Αυτούς τους πέντε μήνες, απ’ όταν ανέλαβα, δεν έχω πάρει ανάσα. Είμαι Αθήνα – Βρυξέλλες, αλλά και στο γραφείο μου, για να βάλω τα πράγματα σε σειρά. Αυτά που έρχονται τώρα είναι πολύ δύσκολα, οπότε δεν υπάρχει περιθώριο για ξεκούραση. Έχω πολύ πιεστικό πρόγραμμα.
- Τι λέτε για τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
Είναι μια θετική έκπληξη, που ελπίζουμε να είναι αντάξια του Προκοπή Παυλόπουλου. Άξια διάδοχος, δηλαδή, του πετυχημένου και απερχόμενου Προέδρου.
- Ποιες άλλες προτεραιότητες έχετε για την περιφέρεια;
Προτεραιότητες δίνουμε στον ενεργειακό τομέα, γιατί είμαστε ενεργειακή περιφέρεια και έτσι θέλουμε να μείνουμε. Θα στηρίξουμε πολύ τη μεταποίηση, το φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό της δυτικής Μακεδονίας. Έχουμε μοναδικής ομορφιάς περιοχές και θα τις αναδείξουμε, σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, τους αυτοματισμούς, τις πράσινες τεχνολογίες και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
- Τι θα συμπλήρωνε τη ζωή σας και την ευτυχία σας;
Σίγουρα ένα παιδάκι, αλλά και να δω να προοδεύει η περιφέρεια μέρα με τη μέρα και να πάρουμε τη θέση που μας αξίζει.
Πηγή https://www.newsbreak.gr/
Τις πολλές-πολλές ευχές μας να εκπληρωθεί ο πόθος σας για την απόκτηση ενός παιδιού.
ΘΑ ΦΕΡΕΙ Ο ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ,ΣΩΘΗΚΑΜΕ ΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΠΙΑΝΕΙ,ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΕ ΦΟΥΝΤΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ.ΕΛΕΟΣ.
Ενώ οι κινέζοι επενδυτές του ντόντου που θα φτιάχναν εργοστάσιο κατασκευής ψηφιακών μετρητών, ακόμα έρχονται… μάλλον θα κόλλησαν κοροναϊο!
Δεν ρωτουσες τον Μυτηλιναιο καλυτερα προτου πας για την Περιφερεια?
Θα καταλαβαινες περισσοτερα
Μήπως να ρωτούσε και τον Καλογρίτσα;
Απόσπαμα: μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για το τι θα γίνει.
Συγχαρητήρια
Με τον προηγούμενο δεν υπήρχε καν συζήτηση για σχέδιο και πηγαίναμε ολοταχώς στα βράχια!
Όνειρα θερινής νυχτός….Χωρις σιδηρόδρομο, χωρίς σύγχρονο αεροδρόμιο και οδικό δίκτυο ανάλογο,τι αυτοκίνητο βιομηχανία θα έρθει;;;;Η μόνη που μπορεί να έρθει είναι η PEUGEOT…..γιατι το δίκτυο της δυτικής Μακεδονίας είναι μόνο για πεζούς!!!!!
Τι; Δεν τα έφτιαξε όλα αυτά ο Τσίπρας; Μέχρι λιμάνι μας έταξε στα Κοίλα!
Μπράβο..ένας απλός άνθρωπος χωρίς έπαρση και ακρότητες και μια ενδιαφέρουσα ανθρώπινη εξομολόγηση.
Πες μας και για την Συμφωνία των Πρεσπών που την έκανες γαργαρα
Αυτή που χειροκροτούσες στις Πρέσπες;