Σχέδιο για «Ειδικό Χωροταξικό» για νέες χρήσεις γης στα αποκατεστημένα εδάφη των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ εξετάζει το ΥΠΕΝ

28 Ιανουαρίου 2020
08:26

Το ζήτημα της αποκατάστασης των εδαφών στα ορυχεία της ΔΕΗ έφερε στο προσκήνιο το σχέδιο για την ανάπτυξη μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων στις εκτάσεις που σήμερα αξιοποιούνται για τη λιγνιτική παραγωγή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει κατέθεσε ήδη από το Δεκέμβριο αιτήσεις στη ΡΑΕ για φωτοβολταϊκά πάρκα περίπου 1500 MW, συνολικά, με την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και τις εκτάσεις των ορυχείων να βρίσκονται ούτως ή άλλως σε περίοπτη θέση στους σχεδιασμούς της επιχείρησης.

Η δέσμευση, όμως, των εδαφών στις περιοχές που σήμερα αξιοποιούνται για την λιγνιτική παραγωγή προκειμένου να αναπτυχθούν εκεί φωτοβολταϊκά πάρκα έχει μια σειρά παραμέτρους και απολήξεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη, καθώς, μεταξύ άλλων, χρειάζεται να εξεταστούν οι σχετικές προβλέψεις στις υφιστάμενες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των ορυχείων και οι υποχρεώσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί η ΔΕΗ για την αποκατάσταση των εδαφών μετά την παύση της λιγνιτικής δραστηριότητας, προκειμένου αυτά να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία.

Το ζήτημα ήταν ούτως ή άλλως ανοικτό, όμως η επίσπευση της απολιγνιτοποίησης και οι σχεδιασμοί για την επόμενη ημέρα της Δυτικής Μακεδονίας και της περιοχής της Μεγαλόπολης καθιστούν την αντιμετώπισή του ακόμα πιο επιτακτική.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι την προηγούμενη εβδομάδα έλαβε χώρα σχετική συνάντηση αρμοδίων παραγόντων στο ΥΠΕΝ, στην οποία συμμετείχε ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Δ. Οικονόμου, καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας κ. Ν. Λυσσαρίδης.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη επικαιροποίησης των σχετικών προβλέψεων στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των ορυχείων, ενώ επί τάπητος τέθηκε και το ζήτημα της εκπόνηση ενός Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου, μέσω του οποίου θα θεσμοθετηθούν νέες χρήσεις γης, αλλά και ζώνες υποδοχής στρατηγικών επενδύσεων.

Ο κ. Λυσσαρίδης προέβη στη συνέχεια σε διευκρινίσεις επί των θεμάτων που συζητήθηκαν, μέσα από ανάρτησή του σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης:

energypress.gr – Γιάννα Παπαδημητρίου

Ένα σχόλιο

  • Οι εκτάσεις στις οποίες η εκμετάλλευση του λιγνίτη είχε ολοκληρωθεί πριν το 2001 που άλλαξε η νομοθεσία, δεν μπορούν ν’ ανήκουν στη ΔΕΗ, έπρεπε να είχαν αποδοθεί στο δημόσιο. Οι εκτάσεις που απαλλοτριώθηκαν μετά το 2010-11, που ξανα-άλλαξε η νομοθεσία, πάλι δεν ανήκουν στη ΔΕΗ, η απαλλοτρίωση έγινε με λεφτά της ΔΕΗ αλλά υπέρ του Δημοσίου. Στη ΔΕΗ ενδεχομένως ανήκουν μόνο οι εκτάσεις που απαλλοτριώθηκαν ανάμεσα 2001 και 2011, αλλά και γι’ αυτό χρειάζεται νομικό ψάξιμο.
    Υπάρχουν στην τοπική πολιτική σκηνή άνθρωποι που να τιμούν τα παντελόνια τους και να παλέψουν για την περιοχή;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι