Ευρωπαϊκή κι ελληνική γεωργία και «από το αγρόκτημα στο πιάτο (farm to fork )» στο πλαίσιο της EU Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal) (Γράφει η Μ. Ανδρονικίδου Γεωπόνος – Επιστημονική σύμβουλος HERBS&OILS)

30 Ιανουαρίου 2020
16:21
Κανένα σχόλιο
  • Η πρόεδρος της Ε. Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν στην ομιλία της για την πράσινη συμφωνία είπε στόχος μας είναι να καταστούμε η πρώτη κλιματική ουδέτερη ήπειρος. Στην πρώτη φάση να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο 55% ως το 2030, και το 2050 να εκμηδενιστούν. Επίσης μεταξύ άλλων είπε πως για να είναι τα τρόφιμα μας ασφαλή, θρεπτικά και υψηλής ποιότητας, πρέπει να παράγονται με τον ελάχιστο αντίκτυπο στη φύση. ΜΕΤΑΒΑΣΗ σε μια γεωργία και κτηνοτροφία με το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα άνθρακα.

– Στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας είναι η στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο – πιρούνι» που σημαίνει (στόχοι) νέες τεχνικές εκτροφές και δράσεις για μείωση της απώλειας και σπατάλης τροφίμων, προμήθεια οικονομικώς προσιτών και βιώσιμων τροφίμων, προστασία του περιβάλλοντος, διατήρηση της βιοποικιλότητας και συμβολής στην επίτευξη της κυκλικής οικονομίας, αύξηση στις βιολογικές καλλιέργειες, μείωση της εξάρτησης από την χρήση χημικών φυτοφαρμάκων – λιπασμάτων – αντιβιοτικών, να αναπτυχθούν καινοτόμες γεωργικές τεχνικές που θα προστατεύουν τη συγκομιδή από επιβλαβείς οργανισμούς και ασθένειες, καλύτερη αποθήκευση και συσκευασία, πιο βιώσιμη επεξεργασία και μεταφορά από τα αγροκτήματα.

Την άνοιξη του 2020 η Ε. Επιτροπή θα παρουσιάσει τη στρατηγική farm to fork (πλάνο για την αγροτική οικονομία).

  • Το 40% της ΚΑΠ (κοινή αγροτική πολιτική) στη δράση για το κλίμα

  • Το 30% του ταμείου θάλασσας και αλιείας στη δράση γα το κλίμα

– Ουδείς αμφισβητεί τη σοβαρότητα της κλιματικής αλλαγής και φυσικά ούτε και οι αγρότες, οι οποίοι ήδη βιώνουν τις ολέθριες συνέπειες. Οι αγρότες είναι μέρος του προβλήματος, όχι το πρόβλημα. Άρα είναι και μέρος της λύσης, όχι η λύση. Πως θα κατανεμηθεί το βάρος π.χ. μεταξύ βορείων – νοτίων περιοχών, μεταξύ διαφορετικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων (μέγεθος και κατευθύνσεων).

Η Ελλάδα είναι μία από τις δύο χώρες με τις λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από την γεωργία στο σύνολο χωρών της ΕΕ. Ο μεγαλύτερος πληθυσμός ζώων στην ελληνική επικράτειά είναι τα αιγοπρόβατα τα οποία έχουν μικρό αποτύπωμα άνθρακα σε αντίθεση με τα βοοειδή των οποίων ο εκτρεφόμενος πληθυσμός στη χώρα μας είναι μικρότερος.

Μελέτη της Ευρωπαϊκής Αρχής Περιβάλλοντος (ΕΕΑ) λέει ότι η γεωργία αντιπροσωπεύει το 10% του συνολικού αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ, το δε 38% αυτού αφορά την απελευθέρωση μεθανίου στην ατμόσφαιρα από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

  • Διαδηλώσεις αγροτών (αγανάκτηση – θυμός αγροτών της ΕΕ) στις πρωτεύουσες των κρατών μελών γιατί τον τελευταίο καιρό τους απονέμονται ευθύνες για το « αρνητικό αποτύπωμα» της δραστηριότητας τους στην προστασία του περιβάλλοντος. Πανευρωπαϊκά οι αγρότες αντιμετωπίζονται με καχυποψία. Ακτιβιστές και οικολόγοι τους θεωρούν υπαίτιους για όσα συμβαίνουν στο περιβάλλον. Αγανακτούν για όσα τους κατηγορούν, διαδηλώνουν για τα δύσκολα που έρχονται. Ασκούν ένα από τα δυσκολότερα επαγγέλματα, είναι οι φύλακες της υπαίθρου, είναι οι φροντιστές του περιβάλλοντος, φροντίζουν για τη μη ερημοποίηση της υπαίθρου, φροντίζουν για την επισιτιστική ασφάλεια.

  • CopaCogecaΟι ευρωπαϊκές συνεταιριστικές οργανώσεις προβληματίζονται έντονα για το φιλόδοξο στόχο της κομισιόν και πως θα καταφέρουν να ανταποκριθούν οι ευρωπαίοι αγρότες όταν υπάρχουν προβλήματα όπως: η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού που δυσκολεύει την χρήση νέων καλλιεργητικών πρακτικών, η υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών όταν μόνο το 50% των αγροτικών περιοχών έχει ευρυζωνική κάλυψη, η ανταμοιβή μέσω οικολογικών συστημάτων, η μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων αλλά και οι απαγορεύσεις δραστικών ουσιών που μας στερούν πολύτιμα εργαλεία, οι περικοπές στην ΚΑΠ και στο ΠΔΠ (πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο), η άδικη κριτική προς τους αγρότες-κτηνοτρόφους που πρέπει να σταματήσει κα τα πολλά κενά για το μέλλον της γεωργίας από την παρουσίαση του Green Deal.

Οι αγρότες είναι ο αδύναμος κρίκος της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Στο όλο πρόβλημα (κλιματικής αλλαγής) βέβαια συμμετέχουν πολύ περισσότερο άλλοι κλάδοι της οικονομίας όπως βιομηχανία –ενέργεια – μεταφορές και τόσοι άλλοι.

Τώρα είναι φυσικό να προκύψουν οι επικριτές – πολέμιοι ή υπέρμαχοι της πράσινης συμφωνίας, ακόμη και οι προβληματισμοί όπως:

Η πράσινη συμφωνία θα είναι μια ακριβή γεωργία, θα ανταποκριθούν άραγε οι αγορές; Ή οι αγρότες θα στερηθούν όπλα προστασίας με τις απαγορεύσεις δραστικών ουσών και με τις μειώσεις μέχρι μηδενισμού. Ή αυξάνει το κόστος των διαθεσίμων λύσεων και εκτοξεύει τις τιμές των αγροτικών προϊόντων περιορίζοντας τον ανταγωνισμό αυτών διεθνώς.

O επίτροπος γεωργίας της ΕΕ Γιάννους Βοϊτσεκόφσκι και η Κύπρια επίτροπος για θέματα ασφάλειας και υγείας τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου είναι υπεύθυνοι για την εναρμόνιση του αγροδιατροφικού τομέα της ΕΕ με την Πράσινη Συμφωνία. Πλήρη συμμόρφωση των Εθνικών Στρατηγικών Σχεδίων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ( ΚΑΠ ) με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας. Η ΚΑΠ λοιπόν θα αποτελέσει βασικό εργαλείο για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Green Deal και οι αγρότες θα συμβάλλουν σε αυτό. Όμως αυξημένες περιβαλλοντικές φιλοδοξίες μπορούν να υπηρετηθούν σε καθεστώς μειωμένου προϋπολογισμού της ΚΑΠ; Ο επίτροπος Γεωργίας θα προτείνει τα περισσότερα κονδύλια του ταμείου συνοχής να πάνε στις αγροτικές περιοχές, να στηριχθούν οι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις και ο βιολογικός τομέας .

Η βιολογική γεωργία πάει γάντι με την πράσινη συμφωνία, 120 εκατομμύρια στρέμματα στην Ευρώπη θεωρούνται βιολογικά με ποσοστό από 0,5- 10% μεταξύ των Κ –Μ. Η Ελλάδα είναι κοντά στο 8%. Πρέπει να στηριχθεί, να χρηματοδοτηθεί έντονα, να αναπτυχθεί νέο σχέδιο δράσης, η πιστοποίηση να γίνει πιο αξιόπιστη γιατί πρέπει να παράγουμε υγιεινά τρόφιμα. Σκέψη του επιτρόπου γεωργίας να μετακινηθεί η βιολογική γεωργία στον Α΄πυλώνα για περισσότερη επιδότηση.

Στον Α΄πυλώνα εισέρχονται τα οικοσυστήματα «ecoschemes» δηλαδή τα νέα αγροτοπεριβαλλοντκά προγράμματα (νέο καθεστώς ενισχύσεων)

Μεγάλες ανακατατάξεις και αλλαγές στις αγροτικές κοινωνίες, δύσκολη η προσαρμογή.

ΚΟΖΑΝΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2020

ΜΑΓΔΑ ΑΝΔΡΟΝΙΚΙΔΟΥ ( Γεωπόνος – Επιστημονική Σύμβουλος HERBS&OILS)

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.