Τη λειτουργία του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης και τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες για την χώρα μας, περιέγραψε η Ευρωβουλευτής της ΝΔ και μέλος των Επιτροπών Βιομηχανίας και Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου Μαρία Σπυράκη, ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων σε ειδική συνεδρίαση με θέμα τη βιώσιμη χρηματοδότηση , την οποία συγκάλεσε η πρόεδρος της Επιτροπής Διονυσία Αυγερινοπούλου,παρουσία του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη,
Ειδικότερα, η κ. Σπυράκη, υπενθύμισε την εξαγγελία της Κομισιόν , ότι ο μηχανισμός στοχεύει να μοχλεύσει περισσότερα από 100 δις. ευρώ. Όπως εξήγησε ως βάση θα έχει διαθέσιμα επιπλέον κονδύλια από τον προϋπολογισμό 2021-2027 στο δικό του ταμείο , το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, 7,9 δις. ευρώ. Για κάθε ένα ευρώ που θα δεσμεύει κάθε Κράτος Μέλος ή Περιφέρεια από την Δίκαιη Μετάβαση θα πρέπει να δεσμεύει άλλο ένα από τα διαρθρωτικά ταμεία και ένα επιπλέον ευρώ από τα κοινωνικά ταμεία. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργείται μια βάση και σε αυτή θα προστίθενται εθνικές χρηματοδοτήσεις από τους προϋπολογισμούς των Κρατών μελών και δανειοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είτε προς το Δημόσιο με την μορφή εγγυήσεων είτε με δανειοδοτήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα.
Η Ευρωβουλευτής της ΝΔ απαντώντας στις ερωτήσεις των μελών του Κοινοβουλίου, τόνισε ότι την ανάγκη να υιοθετηθούν καλές πρακτικές για το ομαλό κλείσιμο των ανοιχτών ορυχείων άνθρακα, όπως αυτές που υπάρχουν και στην πλατφόρμα για τις περιοχές σε μετάβαση από τον άνθρακα.Εξέφρασε την άποψη ότι σε ότι αφορά την τηλεθέρμανση, που αφορά τους κατοίκους των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας που θα κλείσουν οι μονάδες, θα πρέπει να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο, πιθανότατα με φυσικό αέριο.
Παράλληλα εξέφρασε τον προβληματισμό της για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να μην χρηματοδοτεί επενδύσεις για υποδομές φυσικού αερίου μετά το 2021 και κάλεσε την κυβέρνηση να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για το φυσικό αέριο, ως καύσιμο μετάβασης.
Απευθυνόμενη μάλιστα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Όμως κ. Υπουργέ και θα ήθελα να κάνω μια ειδική αναφορά… η ΕΤΕπ αποφάσισε ότι από το 2021 και μετά δεν θα χρηματοδοτεί έργα που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα. Σε αυτή τη διαδικασία εντάσει και υποδομές που αφορούν στο φυσικό αέριο. Είναι λοιπόν θεωρώ απαραίτητο ,και είμαι σίγουρη ότι θα συμφωνήσετε σε αυτό, η ελληνική κυβέρνηση να πρωτοπορήσει στη συζήτηση για την αναθεώρηση αυτής της απόφασης το 2021, δεδομένου ότι είναι απαραίτητο η Ελλάδα να έχει ενεργειακή επάρκεια από το 2021 έως το 2028, οπότε και θα φτάσουμε σε ενεργειακό μείγμα με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Είμαι σίγουρη ότι αυτό η κυβέρνηση θα φροντίσει να το διασφαλίσει, είναι όμως απαραίτητο να έχει στο εξωτερικό και τις αντίστοιχες συμμαχίες διότι χρειαζόμαστε οπωσδήποτε καύσιμο μετάβασης και η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ αποτελεί αν μη τι άλλο ένα βασικό εργαλείο και ταυτόχρονα δίνει και το στίγμα, φτιάχνει και το κλίμα στην ΕΕ», κατέληξε η κ. Σπυράκη .
“το 2028, οπότε και θα φτάσουμε σε ενεργειακό μείγμα με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. ” : η βλακεία των πολιτικών είναι ανίκητη!
Μονάδες αερίου έχουν εξαγγείλει ο Μυτιληναίος, η Ελπέντισον, ο Περιστέρης, ο Κοπελούζος, η Volton κι η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Βάλτε τώρα που γυρίζει για ποιον δουλεύει η Σπυράκη, για ποιον νοιάζεται να έχει χρηματοδότηση απ’ τα λεφτά των κουτόφραγκων.
ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΗΘΕΛΑΝ ΤΟ Φ.Α. ΚΑΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΠΑΝΩ ΧΕΡΙ.ΕΘΤΥΧΩΣ ΠΟΥ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟ ΓΙΑΤΙ.
Η αναδιάρθρωση της ΔΕΗ γίνεται προ πώλησής της. Τί δεν καταλαβαίνετε; Η ιδιωτικοποίηση θα γίνει ούτως ή άλλως. Το θέμα είναι ότι δεν έχουμε λόγο στο πώς θα ιδιωτικοποιηθεί, π.χ. εξαγορά, leasing, μετοχοποίηση, δημόσια δημοπρασία…