Δεν είναι πολύ συνηθισμένο, αλλά το πρωί της Τετάρτης ο Λάουρενς Χάρτμαν, ή Λαυρέντης όπως είναι γνωστός στους Ελληνες φίλους του, είχε νεύρα. Ο Ολλανδός οινολόγος, που από το 2006 διατηρεί με τη γυναίκα του Ανέτ το οινοποιείο «Καρανίκα» στο Αμύνταιο, είχε οδηγήσει όπως κάθε μέρα τα 7 χιλιόμετρα που χωρίζουν το σπίτι από το δημοτικό σχολείο του γιου τους Γιόρις, αλλά το βρήκε κλειστό. Ζει πολλά χρόνια στην Ελλάδα για να γνωρίζει ότι με το πρώτο χιόνι «παγώνουν» τα πάντα, μεταξύ αυτών και τα σχολεία, αλλά ήταν σίγουρος πως το προηγούμενο βράδυ είχε ακούσει στην τηλεόραση ότι το σχολείο θα άνοιγε κανονικά, απλώς μια ώρα αργότερα.
Πάνω στα προαναφερόμενα νεύρα, έγραψε ένα θυμωμένο ποστ. «Μία νιφάδα και τα μαμόθρεφτα της Ευρώπης δεν μπορούν να πάνε σχολείο… Πώς θα μεγαλώσουν τα Ελληνόπουλα; Πώς θα πολεμήσουν την κρίση, τη γραφειοκρατία, την πλουτοκρατία, τον Ερντογάν, τον ISIS, την εγκληματικότητα, αν με την πρώτη δυσκολία τρέχουν στην αγκαλιά της μαμάς; Τα λυπάμαι, δεν υπάρχει ελπίδα» έγραψε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας μικρός online χαμός. Οι μισοί τον επικροτούσαν για τις αλήθειες που διατύπωσε, οι άλλοι μισοί θίχτηκαν με τον τρόπο που τις διατύπωσε, το «τσουβάλιασμα». «Δεν το πίστευα αυτό που έγινε», λέει στην «Κ», «έκανα δύο σχόλια πάνω στη στιγμή και άκουσα μέχρι και “να γυρίσεις πίσω στην Ολλανδία αν δεν σ’ αρέσει εδώ”». Σημειωτέον: Ο Λάουρενς κατάγεται από Ελληνίδα μητέρα και Ολλανδό πατέρα, αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ολλανδία. Κάποια στιγμή αποφάσισαν με τη γυναίκα του να ακολουθήσουν το όνειρό τους, να παράγουν υψηλής ποιότητας κρασί και αφού ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο, μελετώντας κάθε επιλογή, κατέληξαν στο Αμύνταιο. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στο Ξινόμαυρο.
Αυτό που ήθελε να τονίσει ήταν ο αυτοματισμός τού «κλείνω τα σχολεία». «Αυτή η ευκολία. Στη Φλώρινα είμαστε, χιόνι έχουμε πολλούς μήνες τον χρόνο. Αλλά δεν είναι μόνο το χιόνι, τα σχολεία κλείνουν με το παραμικρό. Μου κάνει μεγάλη εντύπωση αυτό το πράγμα. Και εντάξει, το Λύκειο να κλείσει γιατί τα παιδιά έρχονται από τα χωριά που είναι μακριά, αλλά τα παιδιά του Δημοτικού μένουν όλα κοντά. Αν όμως δεν μάθουν τα παιδιά μας να πάνε με το χιόνι σχολείο, τι θα κάνουν μετά; Φυσικά, οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται για την προστασία τους, αλλά η υπερβολική προστασία στο τέλος τα εκθέτει».
Πράγματι, η απόφαση για κλείσιμο των σχολείων στο Αμύνταιο την Τετάρτη ελήφθη νωρίς το πρωί της ίδιας ημέρας. «Επιδεινώθηκε ο καιρός και αναγκαστήκαμε να τα κλείσουμε γιατί υπήρχε κίνδυνος με τη μετακίνηση στο οδικό δίκτυο» λέει στην «Κ» ο δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης. «Το χιόνι δεν ήταν πολύ, ήταν συνηθισμένο για την περιοχή, αλλά φύσαγε πολύ και το μάζευε σε ορισμένα σημεία. Καθαρίζαμε αλλά και πάλι μαζευόταν. Θα ήταν επικίνδυνο για παιδιά που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές». Χθες, Πέμπτη, τα σχολεία άνοιξαν μία ώρα αργότερα, ενώ για σήμερα είχε προγραμματιστεί να λειτουργήσουν κανονικά.
Ο δήμαρχος Αμυνταίου, πάντως, δεν είναι από αυτούς που κλείνουν τα σχολεία «για ψύλλου πήδημα». «Μόνο όταν είναι ανάγκη καταφεύγω σε αυτή τη λύση», λέει. «Η πίεση βέβαια που δεχόμαστε για να τα κλείσουμε είναι έντονη». «Από ποιους;» τον ρωτήσαμε. «Από μαθητές και εκπαιδευτικούς, μέσα στο γενικότερο κλίμα της λούφας», σημείωσε.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τετάρτη, μαθητές του 3ου Λυκείου Πτολεμαΐδας πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο δημαρχείο Εορδαίας για την απόφαση του δημάρχου να μην κλείσουν τα σχολεία, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Οπως έλεγαν «δεν είναι σωστό να περιμένουμε μισή ώρα στο κρύο τα λεωφορεία με κίνδυνο την υγεία μας». Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γεώργιος Θεοδοσιάδης δήλωσε ότι τα καιρικά φαινόμενα δεν ήταν ακραία τη δεδομένη στιγμή, «αν τα κλείναμε σήμερα (σ.σ. την Τετάρτη) φανταστείτε τι έχει να συμβεί όταν πέσουν 10 πόντοι χιόνι».
ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ – Καθημερινή
ΣΩΣΤΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΟ-ΟΛΑΝΔΟΣ!!!
Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΗΣ ΗΣΣΟΝΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΤΟΥ ΒΟΛΕΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΠΑΧΤΗΣ, ΕΧΕΙ ΠΟΤΙΣΕΙ ΚΑΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΒΑΘΕΙΑ.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟ ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΠΟΜΠΙΡΕΣ ΜΕ ΩΛΕΘΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ.
Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ ΕΛΕΓΕ ΝΑ ΜΗΝ ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΙΑ ΑΛΛΑ ΤΥΡΑΝΙΟΜΑΣΤΕ ΛΙΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΣΚΟΛΙΑ.
ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΗΘΟΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΓΕΝΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΗΘΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙ 45 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣΑΝ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ “ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΣΜΟΥ” ΚΑΙ ΤΟΥ “ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ” ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΡΟΜΑΡΑ ΤΟΥΣ.
Αγαπητέ Λαυρεντη το θέμα δεν είναι το ποσό χιόνι θα ρίξει αλλά η ασφάλεια στις μετακινήσεις. Η ασφάλεια είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων και όχι μόνο της κακοκαιρίας,απλά στην κακοκαιρία πολαπλασιαζονται οι κίνδυνοι. Σε πληροφορώ ότι στην Κοζάνη, η οποία εκείνες τις μέρες δεν είχε πολύ χιόνι, σύμφωνα με μαρτυρίες μαθητών υπήρξε πρόβλημα στην μετακίνηση τους με αποτέλεσμα να κυνδινεψουν. Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί τα αποχιονιστικα δεν καθάρισα κανένα δρόμο προς τα χωριά του Δήμου Κοζάνης. Άρα ας είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί σε τέτοιες καταστάσεις,όπως είπες στην Ελλάδα ζούμε. Επειδή θα ρωτήσετε πολλοί… Το δρομολόγιο ήταν Αγ. Παρασκευή, ροδιανη Κοζάνη
Βλέπω την ξερολίαση την κατέκτησε ο Ολλανδός. Ή τα παίρνει εύκολα τα γράμματα ή η ξερολίαση δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Και κάθε χρόνο απογοητευεται και εξοργίζεται με τα ελληνικά ήθη και στραβά και όλο είναι έτοιμος να φύγει, αλλά όλο μένει και γίνεται και πιο διάσημος. Και μόνο που συγκρίνει για το συγκεκριμένο θέμα την Ελλάδα με τις βόρειες χώρες, δείχνει την προχειρότητα του συλλογισμού. Ας αφήσουμε τα άλλα τραγελαφικά περί λεβεντιάς όλων των παλιών Ελλήνων και ας αναφερθούμε σε μερικά πρακτικά θέματα . Γνωρίζει ο κύριος αν κάποιος ανοίγει ΕΝΑ μονοπάτι στις αυλές των σχολείων για να καταφέρουν να μπουν τα παιδιά με ασφάλεια στο σχολείο; Έτσι γίνεται και στην Ολλανδία; Γνωρίζει ο κύριος αν υπάρχουν σχολεία στην Ελλάδα που οι τουαλέτες είναι στον αύλειο χώρο εκτός του κύριου κτιρίου; Στην Ολλανδία υπάρχουν; Στην Ολλανδία άραγε υπάρχουν παιδιά που πηγαίνουν σχολείο με λεωφορεία της γραμμής; Στην Ολλανδία υπάρχουν άραγε παιδιά με ειδικές ανάγκες που μετακινουνται δεκάδες χιλιόμετρα, όπως εδώ που οι δομές ειδικής αγωγής είναι ανύπαρκτες.. Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά ακόμη, αλλά ό,τι και να πω, στα μάτια του κυρίου και όσων σκέφτονται σαν κι αυτόν, εγώ θα είμαι ένας Έλληνας τεμπέλης εκπαιδευτικός που απλά δεν θέλει να δουλέψει και τα παιδιά, τα παιδιά ΤΟΥ, κακομαθημένα, τεμπέλικα, που το μόνο που θέλουν είναι να χάσουν μάθημα. Υπερβολή, επίδειξη, τσουβάλιασμα, ξερολίαση και ανθρωποφαγία. Τα απομεινάρια μιας κρίσης. Καλά κρασιά φίλε οινολόγε.
Και εσύ αγαπητέ από την ίδια πάθηση βλέπω πάσχεις.
Μήπως λέω γνωρίζεις ότι το 90% που διαμαρτύρονται είναι παιδιά που θέλουν να χάσουν μάθημα (και εγώ σαν παιδί τότε αυτό ήθελα), μήπως είναι τα ίδια παιδιά που μετά “παρόλο το κρύο” πήγαν στα φροντηστήρια που πληρώνουν αδρά, μήπως στο υπόλοιπο ποσοστό ανήκουν οι κακοί καθηγητές που θέλουν να πανε για καφέ μιας και μόνο για μάθημα δεν κάνουν.
Και κάτι τελευταίο μήπως τελικά τα παιδιά μας τα κάναμε σαν τα μούτρα μας λούφα και παραλλαγή για να μην πω τιποτα χειρότερο…
Aν αυτοί που πολέμησαν το 1940 ήταν μεγαλωμένοι όπως τα δικά μας χαμπουργκεροαναθρεμένα βουτυρόπαιδα, τους Ιταλογερμανούς φασίστες θα τους περιμέναμε να τους κεράσουμε και καφέ στη Ακρόπολη και στον Λευκό Πύργο.
Εγω θα συμφωνησω με τον Ολλανδο γιατι το ιδιο εγινε και στα Σερβια ,η 1ωρα ηταν αρκετη για να πανε αργοτερα τα παιδια στο σχολειο,αλλα εκεινη την ωρα αν κανατε μια βολτα εξω στις καφετεριες κ τους δρομους θα βλεπατε τα αποτελεσματα αποβτο κλεισιμο των σχολειων,οταν ημουν δημοτικο δεκαετια 80 τα μεγαλα παιδια (πεμπτη- εκτη ταξη)καθαριζαν κ τα μονοπατια ,τωρα ολα με ενα κινητο κ ενα ταμπελτ στο χερι
Ο λαυρέντης έχει δίκιο! Δυστυχώς μεγαλώνουμε μαμόθρεφτα! Της ησσονος προσπάθειας είμαστε.
Τι σχεση εχει η κριση ενος λαου μαλλον η κατακριση ενος λαου επειδη μια ημερα δεν ειχαν που ν αφησουν το παιδι τους.
Ελεος με τον καθενα.
επειδή κάποιοι δεν έχουν που να αφήσουν το παιδί τους τα σχολεία πρέπει να παραμένουν ανοιχτά, ακόμα και όταν έχουμε σεισμούς. Λογική φίλε.
εδω στα γρεβενα τα κλεινουν και χωρις χιονια χαχα
κανει λιγο κρυο κατευθειαν μια ωρα αργοτερα!!!
πολυ γελιο
Ζω στη Γερμανία και τα παίδια μου το καλοκαίρι είχαν “hitzfrei”(εκλειναν τα σχολεία λόγο ζέστης),o καθένας όπου δυσκολέυεται….θα πρεπεί να σεβόμαστε τον τρόπο ζωής της κάθε χώρας που επιλέγουμε να ζήσουμε!
ΑΣΧΕΤΟ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ Ο ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΚΑΝΕΙ ΥΠΕΡΟΧΑ ΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΑΜΠΑΝΙΑ.ΕΧΩ ΕΠΙΣΚΕΥΤΕΙ ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΟΥ.