kozan.gr: Στέργιος Μητούλης: “Προσωπικώς εγώ δε μπορώ να πω ότι η Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων αυτή τη στιγμή δεν εγείρει κάποια ερωτηματικά σε σχέση με τη στατική της ακεραιότητα και προσπαθούμε με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει με τις λίγες μετρήσεις που έχουμε. Εργάζονται τουλάχιστον 5 επιστήμονες” (Βίντεο)

3 Φεβρουάριος 2020
21:36

 

“Παρών” στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δ. Μακεδονίας, το βράδυ της Δευτέρας 3/2, ήταν ο Στέργιος Μητούλης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Surrey University, Πολιτικός Μηχανικός, με ειδίκευση στη Γεφυροποιΐα. Στην προγραμματισμένη συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Γέφυρας, ο κ. Μητούλης, αφού προέβη σε ένα μικρό ιστορικό των χαρακτηριστικών στοιχείων της γέφυρας, αναφέρθηκε στις ήδη γνωστές κατακόρυφες μετακινήσεις που εμφανίζονται στο τμήμα των προβόλων, ενώ όπως αποκάλυψε, εσχάτως, εντοπίστηκε κι ένα νέο πρόβλημα που σχετίζεται με κάποια στροφή των κολονών, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

“Αυτό που βλέπουμε πάνω στη γέφυρα δεν είναι φυσιολογικό γι’ αυτό προτείναμε να ληφθούν κάποια μετρά περιορισμού της επικινδυνότητας. Πόσο μειώθηκε – αυτή η επικινδυνότητα – με αυτά τα μέτρα; Σχετικά λίγο. Δεν υπάρχει και κάτι καλύτερο που μπορούσε να γίνει. Υπάρχει ένα φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη.  Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πόσο γρήγορα εξελίσσεται αυτό το φαινόμενο. θα πρέπει να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Καθηγητής, αναλύοντας –  προηγουμένως και τις ομοιότητες – και σε ποια σημεία –  έχει  με τη γέφυρα του Μοράντι, που κατέρρευσε στην Γένοβα.

Απαντώντας στο σχετικό κι εύλογο ερώτημα, του περιφερειακού συμβούλου της Αντιπολίτευσης, Γιάννης Στρατάκης, αν, μετά από όλα αυτά τα συμπεράσματα είναι εν τέλει – σήμερα –  ασφαλής η διέλευση από τη γέφυρα ο κ. Μητούλης είπε: “Προσωπικώς εγώ δε μπορώ να πω ότι η Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων αυτή τη στιγμή δεν εγείρει κάποια ερωτηματικά σε σχέση με τη στατική της ακεραιότητα και προσπαθούμε με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει με τις λίγες μετρήσεις που έχουμε. Εργάζονται τουλάχιστον 5 επιστήμονες”.

Σε αντίστοιχο ερώτημα της Μ. Καρυπίδου, αν σα πολίτης μπορεί να περνά κάποιος τη γέφυρα με ασφάλεια, ο κ. Μητούλης απήντησε: “Μεταξύ του “μαύρου” και του “άσπρου” υπάρχουν διάφορες διαβαθμίσεις και δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν είμαστε ούτε στο μαύρο ούτε στο άσπρο. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή δε μπορώ να σας πως ούτε ναι ούτε όχι. Το βαθμό της επικινδυνότητας αυτό προσπαθούμε να καταλάβουμε. Όπως και στις – ιατρικές – εξετάσεις υπάρχει ένα χρονικό διάστημα μέχρι να πάρουμε τα αποτελέσματα θέλει κι σε αυτή τη φάση ψυχραιμία κι υπομονή. Δε πρέπει να πανικοβαλόμαστε είτε είναι προς το “ασπρο” είτε προς το “μαύρο””, κατέληξε ο Καθηγητής.

kozan.gr

 

Δείτε ένα σημαντικό μέρος της τοποθέτησής του (Βίντεο 15 λεπτά)

6 σχόλια

  • Άμεσα κλείσιμο της γέφυρας. Το είπε ξεκάθαρα ο κύριος Μητούλης, σαν επιστήμονας δεν εγγυάται τίποτα. Μήπως δεν το καταλάβατε;;; Άμεσα κλείσιμο……

  • Δυστυχώς για επικοινωνιακούς λόγους η Περιφερειακή Αρχή προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το θέμα της μεγάλης γέφυρας Σερβίων αλλά δεν πήρε την τροπή που περίμενε. Τώρα που μόλις ξεκίνησε ο επιστημονικός διάλογος για τη γέφυρα θα δούμε κατά πόσο ήταν σοφή η επιλογή του Περιφερειάρχη για απευθείας ανάθεση του έργου στον εν λόγω ειδικό επιστήμονα και δεν επέλεξε τη διενέργεια επείγουσας μελέτης έπειτα από δημόσια πρόσκληση.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι