-Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο διακρίνεται μια αναστάτωση στην Τοπική Κοινωνία σε σχέση με την “απολιγνιτοποίηση” της ΔΕΗ που έχει εξαγγελθεί διά στόματος του πρωθυπουργού, εντελώς ξαφνικά χωρίς καμία διαβούλευση με τοπικούς παράγοντες.
Η Τοπική Κοινωνία εκτός της αναστάτωσης διερωτάται έντρομη τι ακριβώς θα συμβεί και πιο επιτέλους θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης που αφορά το μέλλον αυτού του τόπου. Παρά την κατάσταση αυτή ωστόσο δεν συμμετέχει ενεργά στις οποίες διαβουλεύσεις και ενημερωτικές ημερίδες που διοργανώνονται στην περιοχή μας που αφορούν εμάς τους ίδιους αλλά και το μέλλον των παιδιών μας, περιμένοντας λύσεις που θα επιβληθούν από “επάνω”.
Πολλές ιδέες κατατίθενται από διάφορους ιδιώτες αλλά και φορείς της περιοχής (ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕ, Επιμελητήρια) σχετικά με δράσεις οι οποίες απλώς καταγράφονται χωρίς όμως να υπάρχει ένας Οργανισμός, Υπηρεσία ή φορέας που θα αναλάβει την επεξεργασία, τεκμηρίωση και αξιολόγηση αυτών των προτάσεων – ιδεών.
Από την άλλη μεριά κυβερνητικοί φορείς φαίνεται να αναλαμβάνουν, ερήμην των Τοπικών Κοινωνιών, να καταθέσουν προτάσεις που θα αφορούν το μέλλον της περιοχής μας.
Επειδή το πρόβλημα αυτό υπερβαίνει την δυνατότητα λύσης του καθενός μας, αφού είναι πολύ μεγαλύτερο και που αφορά ολόκληρη την Περιφέρεια, θα πρότεινα να ανατεθεί η όλη μελέτη – εγχείρημα σε μία από τις παγκόσμιες μελετητικές εταιρείες τύπου MAC, KINSEY, p.w.c., Eynsty, Young οι οποίες έχουν το κύρος την γνώση, αλλά και την εμπειρία ανάλογων περιπτώσεων για να:
-
Αποτιμήσουν το ολικό κόστος και την επίπτωση της “απολιγνιτοποίησης” της περιοχή μας.
-
Αναζητήσουν τις πηγές χρηματοδότησης από κρατικούς φορείς αλλά και να διερευνήσουν την δυνατότητα επιπλέον χρηματοδοτήσεων.
-
Κατανείμουν τα χρήματα σε δράσεις – έργα με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και προϋπολογισμό.
-
Αναζητήσουν προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων σε συγκριμένους κλάδους, αφού αναδείξουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μέσω αναλύσεων χωριστά για κάθε περίπτωση.
Τονίζουμε ιδιαίτερα ότι οι εταιρείες αυτές έχουν τις διασυνδέσεις με κεφάλαια τα οποία «διψούν» για επενδύσεις αφού οι εταιρείες αυτές αποτελούν εγγύηση για την ασφάλεια των επενδύσεων τους.
Με την μελέτη αυτή θα “υποχρεώσουμε” την κεντρική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τα πορίσματα – συμπεράσματα της και δεν θα αποτελούμε έρμαιο των αποφάσεων τους.
Εννοείται ότι η μελέτη αυτή θα ενσωματώνει και τις υπάρχουσες ιδέες που έχουν κατατεθεί και θα αποτελεί τον μπούσουλα της Περιφέρειας για μελλοντικά προγράμματα που θα υπερβαίνουν την θητεία μιας Περιφερειακής Αρχής καθιστώντας ίσως την Περιφέρεια μας πρωτοπόρο και πρωταγωνιστή στον 21 αιώνα.
Αυτό το κάνει ηδη η Παγκόσμια Τράπεζα ως τεχνικός συμβουλος της Ευρωπαικής Επιτροπής. Οι φορείς στην Ελλάδα κάνει ο καθένας την δικιά του μελέτη. Μηδέν συντονισμός.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πληρώνει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίζει για μας χωρίς εμάς. Το να πληρώσουμε εμείς για να αποφασίσουμε εμείς για τον τόπο μας δεν το σκέφτεσαι;
Φυσικά αλλά εμείς δεν έχουμε λεφτά να πληρώσουμε, είμαστε διαρκώς με το χέρι ανοιχτό συνεπώς αυτός που έχει το καρπούζι κρατάει και το μαχαίρι. Ας μη μας κακοφαίνεται η αλήθεια, είμαστε και φτωχοι και ανξιόπιστοι να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά.
Απολιγνιτοποίηση και πράσινα αλογα.
Αν η ΔΕΗ ήταν δική σου επιχείρηση και εμφανιζε καθε χρονο αντι για κέρδη ζημιές τι θα εκανες;
Δεν χόρτασες κουτόχορτο ακόμα;
για πες και εμας να μαθουμε γιατι βγαζει ζημιες
Παρτε το χαμπαρι ολοι πως τη ΔΕΗ ο απλος λαος δεν τη θελει αλλ, μας εφαγε τα πνευμονια τι αλλο να σας πουμε φτανει ΠΙΑ κουρασατε. Υπαρχουν και αλλα προβληματα μ`αυτα ασχοληθειτε.Φαινεται ομως πως η ΔΕΗ εχει το μελι και δυστυχως για τους φτ χους ειναι πολυ γλυκο για τους πλουσιους και τους χαβαλεδες.
Η τοπική κοινωνία είναι ακόμη σοκαρισμένη.
Αυτό που έκανε ο Μητσοτάκης ήταν τόσο ξαφνικό κι απότομο που ακόμη δεν έχουμε συνέλθει.
Προσωπική μου εκτίμηση είναι – χωρίς να πάψουμε να εργαζόμαστε για την περίοδο της απολιγνιτοποίησης που κάποια στιγμή θα έρθει αναπόφευκτα – ότι στο τέλος δεν θα συμβεί ή δεν θα συμβεί τόσο ξαφνικά γιατί μέχρι το 2028 ποιος ζει, ποιος πεθαίνει…
Ζούμε σε καιρούς που εν δυνάμει μπορούν να συμβούν κολοσσιαίες μεταβολές παγκοσμίως.
Η τοπική κοινωνία δεν κατάλαβε που ο λιγνίτης από 70% συμμετοχή στο ισοζύγιο ενέργειας της χώρας έπεσε 50 μονάδες στο 18% και σοκαρίστηκε τώρα που θα πάει από το 18% στο 0 δηλ 18 μονάδες; Μάλλον εννοείς ότι σοκαρίστηκαν οι μόνιμοι υπάλληλοι της ΔΕΗ και ο Τοπικός Πόρος.
Προσωπικά, βλέπω μια γενικότερη υποβάθμιση – σε σημείο εξόντωσης – της Μακεδονίας και της Βορείου Ελλάδος γενικότερα από τις δύο τελευταίες κυβερνήσεις.
Κλείσιμο εργοστασίων ΔΕΗ.
Ανοιχτά τα σύνορα στον Έβρο με αποτέλεσμα να έχει γεμίσει η Θράκη και η Μακεδονία από λαθρομετανάστες.
Τεράστια άνοδος της εγκληματικότητας στην Θεσσαλονίκη από συμμορίες αλλοδαπών.
Ανεξέλεγκτη αγορά ακινήτων από ξένους (κυρίως Ισραηλινούς και Τούρκους) οι οποίοι παίρνουν την “ΧΡΥΣΗ ΒΙΖΑ”.
Με όλη αυτήν την κατάσταση, όταν κάποτε μπορεί να ‘ρθει η ανάπτυξη δεν θα βρει …καν κάναν…
Από μελέτες χορτάσαμε. Τις μελέτες τις χρησιμοποιούν όσοι δεν θέλουν να δράσουν. Οι Κινέζοι έχτισαν νοσοκομείο σε μια εβδομάδα. Η ΔΕΗ αφορά μόνο τους παχυλά εργαζόμενούς της που πληρώνονται αδρά σε βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας. Ε, αυτό κάποτε θα τελείωνε. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι εμπόδισαν προκλητικά τα σχέδια όλων των κυβερνήσεων για εξυγίανση της ΔΕΗ και τώρα ζητάνε την υποστήριξη όλων των υπολοίπων. Αλλά όπως έστρωσαν έτσι θα κοιμηθούν. Ούτε μίσος δεητζής δεν πάτησε να ψωνίσει στα μαγαζιά της Κοζάνης και της Πτολεμαϊδας για να τα στηρίξει στην κρίση να μην κλείσουν. Όλοι πήγαιναν με τις τζιπάρες τους να ψωνίσουν από τα πολυκαταστήματα της Θεσσαλονίκης. Τώρα θα λουστούν τις συνέπειες και η κοινωνία είναι παγερά αδιάφορη στο “δράμα” τους. Τόσα είναι και γυρίζει.
το δραμα θα το ζησεις εσυ μην στεναχωριεσαι για τους δεητζιδες δεν θα ζησουν το δικο σου δραμα
Εγω ο δεητζης θα παρω το καλο εφαπαξ την ικανοποιητικη συνταξη εχω το εξοχικο στη Χαλκιδικη σπουδαζω το παιδια μου ση Βουλγαρια και ολα καλα.Εσυ μεροκαματιαρη εργολαβου τι θα κανεις αμα κλεισει η ΔΕΗ;
κύριε Γρίβα πολύ σωστά τα λέτε.Μακάρι όλοι να σκέφτονταν με τον ίδιο τρόπο.
Τι να μας πουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι…