Αστρονομικός Σύλλογος Δυτικής Μακεδονίας: ‎Κυνηγώντας τη δακτυλιοειδή έκλειψη στην έρημο Σαρκίγια του Ομάν, το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου

6 Φεβρουαρίου 2020
11:50
Κανένα σχόλιο

Η εκδήλωση συνίσταται από τρεις επιμέρους παρουσιάσεις:

1) “Ηλιακές Εκλείψεις: πότε και πως συμβαίνουν”. Ομιλητής: Γιάννης Σειραδάκης.

2) “Δύο αποστολές στις ερήμους του Ομάν”. Ομιλητής: Σπύρος Κάνουρας.

3) “Επιστημονικοί στόχοι και αποτελέσματα της παρατήρησης της δακτυλιοειδούς έκλειψης της 26ης Δεκεμβρίου 2020”. Ομιλητής: Αριστείδης Βούλγαρης.

“Την ημέρα των Χριστουγέννων του 2019 μια πολυμελής ομάδα λάτρεων του ουρανού ταξίδευε επί ώρες στην έρημο Σαρκίγια του νοτίου Ομάν προκειμένου να συναντήσει το μονοπάτι σκιάς της Σελήνης. Νωρίς το πρωί της επομένης, ο φυσικός μας δορυφόρος θα ευθυγραμμιζόταν με τον Ήλιο και τη Γη προκαλώντας Δακτυλιοειδή Έκλειψη Ηλίου.

Η αποστολή αποτελούνταν από έξι μέλη της επιστημονικής ομάδας του Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου Όρλιακα (Θ. Οικονόμου, Σ. Κάνουρας, Α. Βούλγαρης, Ζ. Ιωάννου, Ο. Κοκκινίδου, Ν. Μαυρίδης) και υποστηριζόταν από τον Τομέα Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Γκαμπούς της Μουσκάτ (καθηγητές Ζαχαρίας Ιωάννου και Αλαά Ιμπραχήμ). Συμμετείχαν επίσης μέλη των οικογενειών, καθώς και άλλοι επιστήμονες και λάτρεις του ουρανού.

Λόγω προβλέψεων νεφώσεων στην παραλιακή ζώνη, η οποία είχε αρχικώς επιλεγεί για εγκατάσταση, έγινε αλλαγή σχεδίων και η ομάδα τελικώς κατασκήνωσε σε διαφορετική θέση στο εσωτερικό της χώρας, στο μέσον της ερήμου. Το στήσιμο και η ρύθμιση των οργάνων έγιναν υπό συνθήκες νυκτερινού ψύχους της ερήμου, κάτω από ένα κρυστάλλινο ουρανό, η νότια ζώνη του οποίου ήταν πρωτόγνωρη για όσους προέρχονταν από βορειότερα γεωγραφικά πλάτη.

Η κοινή ανατολή Ηλίου και Σελήνης της 26ης Δεκεμβρίου 2019 έγινε στη θέση παρατήρησης στις επτά παρά τέταρτο και ενώ η Σελήνη είχε ήδη σκεπάσει τμήμα του ηλιακού δίσκου. Λιγότερο από μία ώρα αργότερα, στις 07:38, η Σελήνη ευθυγραμμίστηκε ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, αφήνοντας γύρω της ένα φωτεινό δακτυλίδι, το οποίο διήρκεσε μόλις τρία λεπτά.

Ήταν η πρώτη φορά που η έμπειρη σε ολικές ηλιακές εκλείψεις ομάδα επιχείρησε να παρακολουθήσει δακτυλιοειδή έκλειψη, στο πλαίσιο ερευνητικού έργου που ξεκίνησε πριν από είκοσι χρόνια στο Καστελόριζο με την Ολική Έκλειψη Ηλίου της 29ης Μαρτίου 2006. Βασικός στόχος της είναι η φωτογραφική και φασματοσκοπική αποτύπωση και ανάλυση των χαρακτηριστικών του ηλιακού Στέμματος σε σχέση με τους ενδεκαετείς κύκλους δραστηριότητας του άστρου μας.

Οι ίδιοι στόχοι θα επιδιωχθούν και στις 21 Ιουνίου 2020, σε δακτυλιοειδή έκλειψη με πολύ μεγαλύτερη κάλυψη του ηλιακού δίσκου (πάνω από 99 τοις εκατό!), η οποία κατά σπάνια συγκυρία θα διέλθει και πάλιν από περιοχές του Ομάν. Ήδη, η ομάδα έχει ξεκινήσει προετοιμασίες.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι