Αυτοί είναι οι αληθινοί Άγιοι του “Έρωτα” και της Αγάπης στην Ορθοδοξία (γράφει ο Αλέξανδρος Κων. Κοκκινίδης)

12 Φεβρουαρίου 2020
22:28

Τόσα χρόνια κανένας κληρικός δεν είχε ασχοληθεί με τον ψεύτικο άγιο του έρωτα. Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, σε μια προσπάθεια να τραβήξει την προσοχή των νέων προς την Ορθόδοξη Πίστη, πρότεινε στους ερωτευμένους και τα αντρόγυνα να γιορτάζουν την αγάπη τους την προηγούμενη του ξενόφερτου και ανύπαρκτου Αγίου Βαλεντίνου, δηλαδή στις 13 Φεβρουαρίου με τους Άγιους Απόστολους Ακύλα και Πρίσκιλλα, γιατί αυτοί είναι οι πραγματικοί προστάτες τους !!!


Οι Άγιοι Απόστολοι Ακύλας και Πρίσκιλλα εορτάζουν στις 13 Φεβρουαρίου έκαστου έτους.


Ας τους γνωρίσουμε και ας παραδειγματιστούμε από την αγάπη που είχαν


σαν ζευγάρι ο ένας για τον άλλον και οι δυο μαζί στον Έναν και Μοναδικό Τριαδικό Θεό.


Ας τους τιμήσουμε σαν Ορθόδοξοι Χριστιανοί που είμαστε και ας τους γιορτάσουμε χαρίζοντας αγάπη ο ένας στον άλλον.


Ο Ακύλας ήταν ένας Εβραίος που είχε γεννηθεί στον Πόντο.
Σε νεαρή ηλικία πρέπει να εγκαταστάθηκε στην Ρώμη, όπου και πιθανώς γνώρισε την Πρίσκιλα, την «μικρή Πρίσκα», Ρωμαία, που ίσως ανήκε στην ανώτερη τάξη, με την οποία και παντρεύτηκε.

Ο Ακύλας και η Πρίσκιλα έφθασαν στην Κόρινθο, γύρω στο έτος 50 μ. Χ., όπου και συναντήθηκαν με τον Απόστολο Παύλο, ο οποίος είχε μόλις ολοκληρώσει την διδασκαλία του στην Αθήνα.


Ο Παύλος που εξασκούσε το επάγγελμα του κατασκευαστή σκηνών, αρνούμενος να χρηματοδοτεί το αποστολικό του έργο από τις εκκλησίες της εποχής, θα γνωρίσει το νεαρό ζευγάρι που ασκούσε το ίδιο επάγγελμα και θα αναπτύξει μαζί τους στενή φιλική σχέση.
Ο Ακύλας και η Πρίσκιλα θα ασπαστούν τον Χριστιανισμό και θα βαπτισθούν από τον ίδιο τον Παύλο.

Η αφοσίωσή τους στο πρόσωπό του ήταν τόση που θα τον ακολουθήσουν στο ταξίδι του στην Μικρά Ασία, όπου και θα παραμείνουν για το μεγαλύτερο μέρος της σύντομης ζωής τους, επιδεικνύοντας πλούσιο και σημαντικό αποστολικό έργο.

O Απόστολος εντυπωσιάσθηκε τόσο από τις αρετές και τη χριστιανική τους δράση ώστε τους μνημονεύει στις επιστολές του γράφοντας ότι για τις προσφερθείσες υπηρεσίες τους και το θάρρος είναι ευγνώμων όχι μόνον εκείνος, αλλά και όλες οι εκκλησίες των εθνών.
Από την Συρία, θα καταλήξουν στην Έφεσο, όπου θα αναλάβουν πρωτεύοντα ρόλο στην μικρή χριστιανική κοινότητα της εποχής.

Στην Καινή Διαθήκη οι αναφορές στο όνομά τους έχουν αποτελέσει θέμα έρευνας για τους θεολόγους, καθώς όσες φορές αναφέρεται πρώτο το όνομα του Ακύλα, άλλες τόσες αναφέρεται και της Πρίσκιλα, γεγονός που οδήγησε αρκετούς θεολόγους να ισχυριστούν πως παρ’ όλο που η θέση της γυναίκας ήταν τότε υποδεέστερη, το αποστολικό τους έργο εθεωρείτο ισάξιο.

Από χέρια παγανιστών θα βρουν τον μαρτυρικό θάνατο ο Ακύλας και η Πρίσκιλα δια αποκεφαλισμού, σύμφωνα με τις γραφές και η μνήμη τους θα μνημονεύεται στο Ορθόδοξο εορτολόγιο, όχι μόνο για το αποστολικό τους έργο, αλλά και για την συζυγική τους σχέση και την αγάπη που είχε ο ένας για τον άλλον, καθώς ο συγγραφέας των πράξεων των Αποστόλων, Λουκάς, περιγράφει τον Ακύλα και την Πρίσκιλα, ως το ιδανικό χριστιανικό ζευγάρι. 
Ο Ακύλας και η Πρίσκιλα έμειναν ενωμένοι και αγαπημένοι μέχρι και την τελευταία στιγμή, αφού σύμφωνα με την Ακολουθία του Όρθρου όταν ο Ακύλας είδε την γυναίκα του να αποκεφαλίζεται και να μαρτυρεί είπε : “Μπορώ να μην φανώ άνδρας εγώ, ανάλογα προς την γυναίκα μου ανδρείος και πρόθυμος για αποκεφαλισμό για την Πίστη του Χριστού;” και την ακολούθησε στον θάνατο !



Καλό Τριώδιο με αγώνα, νηστεία, αγάπη, προσευχή, προσφορά, ταπείνωση, εξομολόγηση και μετάνοια.



Άγιος Δημήτριος Ελλησπόντου Κοζάνης, Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020


(1η Δημοσίευση Τετάρτη 13 – 02 – 2013, ΤΟ.ΣΥ.Ν Ελλησπόντου Κοζάνης / Πηγή : Ορθόδοξος Συναξαριστής)


Αλέξανδρος Κων. Κοκκινίδης

9 σχόλια

  • TΟ ΑΡΘΡΟ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΟΦΕΡΤΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ.

  • …….καθώς όσες φορές αναφέρεται πρώτο το όνομα του Ακύλα, άλλες τόσες αναφέρεται και της Πρίσκιλα, γεγονός που …….
    Ευχαριστούμε κ. Κοκκινίδη

    Όσο για τον ξενόφερτο Άγιο Βαλεντίνο,
    λάθος εορτασμός από λάθος προσανατολισμό.
    Πως καταντήσαμε τόσο φτωχοί θεέ μου, με τόσο μεγάλη προίκα.

  • Αλέξανδρε έχεις πάρει ευλογία για αυτό το κείμενο? Δεν νομίζω διαφορετικά δεν θα ξεκινούσες με μομφή για τους Ιερείς και θα τελείωνες με Καλό Τριώδιο με αγώνα, νηστεία, αγάπη, προσευχή, προσφορά, ταπείνωση, εξομολόγηση και μετάνοια.
    Κατά τα άλλα Καλό τριώδιο………….

    • Εσύ πήρες ευλογία για αυτό το σχόλιο; Δε νομίζω. Διαφορετικά θα νουθετούσες κατ’ ιδίαν το κόσμο κι όχι δημόσια, σύμφωνα με τις αρχές της πίστης που υπεραμύνεσαι τόσο…

    • που τη βλέπεις τη μομφή για τους Ιερείς (!). Αναφέρει αυτό που είπε ο μακαριστός Χριστόδουλος.
      Μάθε να μη βλέπεις την αμαρτία , εκεί που δεν υπάρχει !

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι