Στο νοτιοανατολικό τμήμα των διοικητικών ορίων του Δήμου Βοΐου εντοπίζεται ο ορεινός όγκος του Βούρινου. Αποτελείται από δύο –περίπου- παράλληλες κορυφογραμμές, τη νότια με τις κορυφογραμμές Νεράιδα ή (Τσάμια) (1.621m), Ντριστινίκος (1.866m), και Παλιομανάστηρο (1.606m) και τη βορειοδυτική, αποτελούμενη από τις –χαμηλότερες- κορυφογραμμές, Τσουτσουλιάνος (1.350m) και Ασπροβούνι (1.550m).
Μεταξύ των παράλληλων αυτών κορυφογραμμών δημιουργούνται από τη μια μεριά το ρέμα «Φοράδας» και η «Κοιλάδα» του «Μεσιανού νερού» και από την άλλη μεριά το ρέμα «Τσάμια».
Η περιοχή αυτή προστατεύεται και εντάχθηκε στο δίκτυο ΦΥΣΗ 2000 (NATURA 2000), χαρακτηρισμένη ως εξής:
- SAC – Special Area of Conservation (Ειδική Ζώνη Διατήρησης – ΕΖΔ) GR 1330001 «Όρος Βούρινος (Μεσσιανό Νερό)»
-
SPA – Special Protection Area (Ζώνη Ειδικής Προστασίας – ΖΕΠ) της ορνιθοπανίδας GR 1330002 «Όρη Βόρειου Βούρινου και Μέλλια»
Μπράβο Δήμαρχε για μας τους Δυτικομακεδόνες η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο ΒΟΥΡΙΝΟ είναι σαν να τοποθετούντε ανεμογεννήτριες στην Ακρόπολη.Ένας κάτοικος της Λευκοπηγής.
Τι θα πει εντοπίζεται ..! Μήπως τον ψάχναμε και δεν τον βρίσκαμε το Μπουρινο ..! Όσο για τις ονομασίες ότι ναναι μη γράφετε αν δεν ξέρετε . «Φοράδες λακος» λέγεται κι όχι σκέτο φοραδας…
Το μπράβο ανήκει στην ορειβατική ομάδα πρώτα . Ό δήμαρχος αποφασισε να αντιδράσει μετά από πολύ ύπνο και σκέψη …