Πως το υδρογόνο “κουμπώνει” με τα mega- φωτοβολταικά της ΔΕΗ στην Πτολεμαίδα – Ιδανική για τέτοιες μονάδες η Δυτική Μακεδονία

21 Φεβρουαρίου 2020
08:28

Στην παραγωγή υδρογόνου μέσω των mega- φωτοβολταικών που προτίθεται να αναπτύξει στα λιγνιτικά πεδία της Πτολεμαίδας η ΔΕΗ, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Πάνω σε αυτό τουλάχιστον το σχέδιο φαίνεται ότι “δουλεύει” το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με στόχο η πρώτη τέτοια μονάδα να κάνει πρεμιέρα στην Δ.Μακεδονία, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχουν ληφθεί αποφάσεις, αφού η συζήτηση βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.

Σαν σχεδιασμός στηρίζεται στο σκεπτικό ότι μια τέτοια μονάδα για να παράξει υδρογόνο από “πράσινη” ενέργεια, χρειάζεται να γειτνιάζει με κάποια μεγάλη πηγή ΑΠΕ. Τα πολλά αλλά διάσπαρτα φωτοβολταικά ανά την Ελλάδα δεν προσφέρονται για τέτοιου είδους επενδυσεις.

Αντίθετα, μεγάλα φωτοβολταικά, όπως αυτό που σχεδιάζει να κάνει η ΔΕΗ στην Πτολεμαίδα, ισχύος 230 MW (μέρος των συνολικών 2 GW που θα αναπτύξει στην περιοχή), θεωρούνται ιδανικά, αφού προσφέρουν την άφθονη και προερχόμενη από μια πηγη, “πράσινη” ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή υδρογόνου.

Στο ερώτημα πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η μονάδα και τι ύψους επένδυση συνεπάγεται, η απάντηση βρίσκεται στο κόστος των ηλεκτρολυτών μέσω των οποίων παράγεται το υδρογόνο : Σε τεχνικό επίπεδο, οι ΑΠΕ παράγουν υδρογόνο μέσω της ηλεκτρόλυσης, όπου το νερό χωρίζεται σε υδρογόνο και οξυγόνο. Στη συνέχεια το υδρογόνο μπορεί να αποθηκευτεί και να χρησιμοποιηθεί για να ξαπαναραχθεί ηλεκτρική ενέργεια, όταν το σύστημα την έχει ανάγκη. Στην ουσία οι μονάδες αυτές, εκτός του ότι θα παράγουν ενέργεια που θα εγχέεται στο δίκτυο φυσικού αερίου, θα μπορούν να λειτουργούν και ως “μπαταρίες”. Κλειδί ωστόσο για όλα τα παραπάνω είναι η ανταγωνιστικότητα των τιμών.

Μαζική παραγωγή για να πέσουν τα κόστη

Προς το παρόν τα κόστη είναι μεγάλα, ωστόσο τεχνολογικές εξελίξεις όπως η μαζική παραγωγή ηλεκτρολυτών, μπορούν να τα κατεβάσουν, οδηγώντας σε οικονομίες κλίμακας και κάνοντας πιο εφικτές τις συγκεκριμένες επενδύσεις.

Στην λογική αυτή η Ελλάδα συμμετέχει ήδη σε μια πανευρωπαική πρωτοβουλία για ένα κοινό σχέδιο παραγωγής υδρογόνου – κατά το μοντέλο της Συμμαχίας για τις Μπαταρίες (Battery Alliance). Σαν πρωτοβουλία την προωθούν πολύ οι Γερμανοί, που ενδιαφέρονται τα μέγιστα για το υδρογόνο, γι’ αυτό και από τον Ιούλιο και μετά, οπότε και αναλαμβάνουν από τους Κροάτες την προέδρια της ΕΕ, σκοπεύουν να επιταχύνουν τις διαδικασίες. Στόχος λοιπόν της κυβέρνησης είναι να έχει καταρτίσει και παρουσιάσει ως το καλοκαίρι ένα αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να εκμεταλλευτεί τις όποιες ευκαιρίες παρουσιαστούν σε ενεργειακό επίπεδο επί γερμανικής προεδρίας. Ταρίφες

Το πλαίσιο επομένως που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ θα προβλέπει τις τεχνικές προϋποθέσεις για την έγχυση υδρογόνου στο δίκτυο φυσικού αερίου, το σύστημα πιστοποίησης βάσει του οποίου θα αποδεικνύεται ότι το υδρογόνο που παρήχθη, προήλθε από ΑΠΕ και κάποιον μηχανισμό στήριξης των νέων επενδύσεων, δηλαδή ένα είδος ταρίφας. Σύμφωνα με ένα σενάριο, η επενδυτική ενίσχυση ή ταρίφα, θα μπορούσε να προκύπτει από τη τιμή του φυσικού αερίου, συν το επιπρόσθετο κόστος παραγωγής του από τις ΑΠΕ, ωστόσο σε κάθε περίπτωση το μοντέλο δεν θα πρέπει να επιβαρύνει τους καταναλωτές. Σε κεντρικές επομένως γραμμές, ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ περιλαμβάνει τρεις άξονες :

  • Ανάπτυξη μονάδων υδρογόνου πλαί σε μεγάλες μονάδες ΑΠΕ, όπως τα φωτοβολταικά που πρόκειται να γίνουν στα ορυχεία της Δ.Μακεδονίας
  • Δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου το οποίο θα προβλέπει και ζητήματα ασφάλειας
  • Συμμετοχή της χώρας σε πανευρωπαική πρωτοβουλία για μαζική παραγωγή υδρογόνου που θα ρίξει τα κόστη

Ακριβώς επειδή εκρεμμούν όλα τα παραπάνω δεν είναι καθόλου σαφές κατά πόσο μπορούν να προχωρήσουν σχέδια, όπως αυτό που έχει εξαγγείλει εδώ και καιρό ο Περιφερειάρχης Δ.Μακεδονίας Γ.Κασσαπίδης για επένδυση- μαμούθ στο υδρογόνο, ύψους 1,2 δισ ευρώ στα λιγνιτικά πεδία της ΔΕΗ.

energypress.gr

13 σχόλια

  • Τωρα για μερικές θέσεις φύλαξης κάποιοι πήραν εργολαβία να μας παρουσιάσουν επένδυση το εν λόγω φωτοβολταϊκό.

    Σανό κακής ποιότητας.

    Ένα φωτοβολταϊκό είναι επένδυση για τον ιδιοκτήτη του και τέλος.

    Το πρόβλημα είναι ότι σε μια περιοχή σαν την δική μας θα στερήσει χιλιάδες στρέμματα για γεωργική εκμετάλλευση.

    • Οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις για να έχουν θετικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία θα πρέπει να αποδίδουν προιόντα με υψηλή ζήτηση στις αγορές. Αλλιώς δεν έχουν καμία οικονομική αξία και άλλωστε στην περιοχή μας ο πρωτογενής τομέας φθίνει διαρκώς γιατι κανένας δεν θέλει να ασχοληθεί.

      • Μα το σκεπτικό είναι να υπάρχουν εκτάσεις προς αξιοποίηση αφού θα πάμε σε κλείσιμο ορυχείων και αύξηση ανεργίας .

        Να στραφεί κόσμο εκεί σαν μια εναλλακτική

  • Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΑΚΟΜΗ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ, ΤΗΝ ΠΛΕΟΝ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΠΕΥΔΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΠΛΑΣΣΑΡΟΥΝ ΣΤΗ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ,ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΕΟΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΣΑΝΟ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΤΡΑΓΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΩΡΗ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ.

    • Δωρεάν παραχώρηση εκτάσεων σε παραγωγικές μονάδες,απαλλαγή φόρων των επιχειρήσεων που θα επενδύσουν στην περιοχή με μοναδικό μέλημα αυτών την δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλιώς η περιοχή μας θα ερημώσει.Ειναι ο μοναδικός τρόπος να συγκρατήσουμε τα νέα παιδιά στον τόπο τους.Μονον με θέσεις εργασίας και όχι φωτοβολταϊκά μαμούθ που θα εκμεταλλεύονται λίγοι

  • Όχι που δεν θα το “κούμπωναν”!!!!!!!!!
    Όπως έλεγε και μια ψυχή λεφτά υπάρχουν, όχι όμως για εμάς τους πολλούς αλλά για τους λίγους…..

  • Η βίαιη μετάβαση στην μεταλιγνιτική περίοδο η οποία ήδη έχει αρχίσει, απαιτεί μία και μοναδική λύση με ορίζοντα 20ετίας: Την δημιουργία ενός μεγάλου μητροπολιτικού δήμου Κοζάνης-Πτολεμαΐδας 150.000 κατοίκων, με την απορρόφηση όλων των διαθέσιμων κοινοτικών κονδυλίων για την αποκατάσταση περιβάλλοντος και την δημιουργία μεγάλων υποδομών (επιχειρηματικών/οικονομικών, εκπαιδευτικών, υγείας κτλ). Όλα τα υπόλοιπα εξυπηρετούν προσωπικά συμφέροντα πολιτικάντηδων και λίγων πολιτών. Ας ξυπνήσουμε έστω και αργά.

    • Η Φλωρινα που βρισκεται σε αυτο το ονειρο που ειδες;
      Δεν πιανουν μονο την Κοζανη και την Πτολεμαιδα τα κακα μαντατα που φερνουν τα Στρουμφακια.

  • Η Φλωρινα που βρισκεται σε αυτο το ονειρο που ειδες;
    Δεν πιανουν μονο την Κοζανη και την Πτολεμαιδα τα κακα μαντατα που φερνουν τα Στρουμφακια.

    • Η Φλώρινα βρίσκεται στο όνειρο που είδα 1 ώρα μακριά από Πτολεμαΐδα και 1 ώρα και ένα τέταρτο μακριά από Κοζάνη. Αντιθέτως Κοζάνη – Πτολεμαΐδα είναι ένα τέταρτο απόσταση, σαν να λες π.χ πήγα από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης να πιω έναν καφέ στην Πλατεία Αριστοτέλους. Και που είσαι φίλε, το όνειρο ήταν πραγματικό. Σε λίγο θα αποτελεί το μοναδικό θέμα συζήτησης στην Κοζάνης και στην Πτολεμαΐδα γιατί είναι μονόδρομος και ο μοναδικός τρόπος να κρατήσουμε τους νέους στον τόπο μας.

      • Κατσε ρε εσυ φιλος γιατι τα βλεπετε οπως σας βολευει.
        Ποσες μοναδες εχει η Φλωρινα;
        Ποσοι εργαζομενοι υπαρχουν απο Φλωρινα;
        Η νεοι πρεπει να κρατηθουν μονο στην Κοζανη και στην Πτολεμαιδα;
        Θα μας τρελανεται τελειως.
        Τελος παντων.Ολοι ξερουμε την συνεχεια.Αδικος κοπος ολη αυτη η κουβεντα.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι