Ομιλία του κ. Αμανατίδη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, 21-02-2020

21 Φεβρουάριος 2020
09:49
Κανένα σχόλιο

 

Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)»

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Πραγματικά, το νομοσχέδιο, εκφράζει μία δημόσια πολιτική βασισμένη σε επιστημονική τεκμηρίωση. Είναι από τις λίγες φορές ή μάλλον έτσι θα πρέπει να γίνονται οι πολιτικές, όπου μέσα από την αναλογιστική μελέτη, εξασφαλίζεται ή βιωσιμότητα αυτού του νομοσχεδίου, επομένως η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και, επίσης ότι είναι σαν να ψηφίζεται αυτό το σχέδιο νόμου -και να είστε σίγουρος για αυτό- είναι σαν να ψηφίζεται από μία ισχυρή πλειοψηφία, καθόσον πολύ δύσκολα μπορεί να αλλάξει, να τροποποιηθεί. Επομένως, είναι βιώσιμο.

Ένα άλλο στοιχείο, το οποίο είναι χαρακτηριστικό, είναι το ότι είναι καινοτόμο. Δηλαδή, θα αποτελέσει ένα όχημα αυτό το σχέδιο νόμου -ο νόμος τελικά- όπου το ΕΦΚΑ λοιπόν θα αποτελέσει το όχημα, έτσι ώστε η πολιτική δέσμευση του 34% της άμεσης καταβολής των συντάξεων από 1/6 του 2020, να γίνει πράξη. Και με αυτό, να είστε σίγουροι -χαριτολογώντας βέβαια αυτό- ότι όλοι εμείς, οι οποίοι βρισκόμαστε εδώ, θα εξοικονομήσουμε πολύτιμο χρόνο, γιατί δεν σας κρύβω ότι πραγματικά, μέσα σε αυτά με τα οποία ασχολούμαστε, είναι και η προσπάθεια να βοηθήσουμε και συμπολίτες μας στα αντίστοιχα ζητήματα.

Συνεχίζοντας, θέλω να πω ότι η εφαρμογή του e-ΕΦΚΑ, όπως έχει προσδιοριστεί, θα μειώσει τη γραφειοκρατία, θα βελτιώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών σε μία δημόσια πολιτική και βέβαια θα λειτουργεί με έναν απρόσωπο τρόπο. Αυτά είναι πολύ θετικά στοιχεία και, επίσης, ένα χαρακτηριστικό, γιατί στηρίζεται ακριβώς στην αναλογιστική έκθεση, είναι το ότι δεν μπορεί να τεθεί θέμα αντισυνταγματικότητας και αν τεθεί λανθασμένα, θα καταρριφθεί. Επομένως, άλλο ένα στοιχείο, το οποίο ενισχύει τη βιωσιμότητα αυτού του συστήματος, ενισχύει το ότι είναι ανταποδοτικό, αυτό ζητούσαν όλοι και επίσης, το επόμενο χαρακτηριστικό ότι στην ουσία ενισχύει την παραγωγική βάση της χώρας -το είπε και ο συνάδελφος νωρίτερα- είναι ένα ασφαλιστικό σύστημα της εργασίας και της παραγωγής, δεν είναι ένα δεύτερο φορολογικό σύστημα.

Συνεχίζοντας, θα ήθελα να πω ότι είναι και ευέλικτο, γιατί δίνει τη δυνατότητα στον Έλληνα εργαζόμενο, να αλλάζει τις κλίμακες, ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει και ανάλογα με το τι προσδοκεί που το ασφαλιστικό σύστημα. Αποσυνδέει τις εισφορές από το εισόδημα -το είπα νωρίτερα- και για αυτό δεν είναι δεύτερο φορολογικό.

Γενικά, αναζητούνται μειώσεις. Δεν υπάρχουν μειώσεις. Υπάρχουν αυξήσεις με βάση τις προβλέψεις του ίδιου του σχεδίου νόμου και για αυτό, όπως ακούσαμε και το μεσημέρι στην ακρόαση των φορέων, η πλειοψηφία των πολιτών και των εκπροσώπων των φορέων το έχει αγκαλιάσει. Μικρές διαφοροποιήσεις επιβεβαιώνουν την ορθότητα της επιλογής. Επίσης, η πρόβλεψη του e-ΕΦΚΑ για ενιαίο συνδικαλιστικό φορέα είναι επίσης πολύ ορθή, γιατί θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους και θα διοικείται σωστά και με τη συμβολή των εργαζομένων. Δεδομένου ότι δεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας, δεν χάνουν οι εργαζόμενοι κάτι από αυτό. Διατηρήθηκε μεν το κομμένο ΕΚΑΣ, αλλά, στην ουσία, με το μηδενισμό της συμμετοχής στην αγορά των φαρμάκων από τους ασφαλισμένους, έχει αντισταθμιστεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ΕΚΑΣ, το οποίο έχει μειωθεί, όπως γνωρίζουμε.

Κλείνοντας, θέλω να πω ότι για εμάς που ζούμε σε περιοχές όπου τα υπερβαρέα είναι μια συνήθης τακτική, είναι πολύ σημαντικό ότι δεν αγγίχτηκαν τα βαρέα ένσημα στην περιοχή μας. Αυτό πολύ θετικά θα εκληφθεί από μια κοινωνία που είναι σε μια κατάσταση μετάβασης, όπως είναι γνωστό άλλωστε. Με τις πολιτικές και του Υπουργείου Εργασίας, ασφαλώς θα συμβάλετε σε μια ομαλή μετάβαση. Θα ήθελα να τονίσω την αναγκαιότητα τα 27 χρόνια των υπερβαρέων, αν είναι δυνατόν αυτό, να μετρηθούν ως 35 χρόνια ασφαλιστικού βίου, έτσι ώστε το πλεονέκτημα της συνέχισης των υπερβαρέων να έχει μια μεγαλύτερη χρησιμότητα. Με αυτές τις σκέψεις, ενισχύω και υπερτονίζω την αναγκαιότητα να στηρίξουμε όλοι αυτό το σχέδιο νόμου για το νέο ασφαλιστικό σύστημα και για τους λόγους που ανέπτυξα και για τη βιωσιμότητά του.

Σας ευχαριστώ.

 

 

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι