Ο Δήμος Σερβίων θα πρέπει να το διεκδικήσει… (Γράφει ο Δημήτρης Πεκόπουλος)

6 Μαρτίου 2020
06:05

Τέθηκε από προχθές (4.03.2020) σε διαβούλευση (βλέπε στο http://www.opengov.gr/minenv/?p=10258) το σχέδιο νόμου περί εκσυγχρονισμού της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και της απλοποίησης των αδειοδοτικών διαδικασιών έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Στο άρθρο 10, στους ορισμούς, γίνεται αναφορά και στα υδροηλεκτρικά έργα άνω των 15MW, ως “ειδικών έργων ΑΠΕ”. Τα μεγάλα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, όπως είναι και τα έργα κατά τον ρου του ποταμού Αλιάκμωνα, με παλαιότερο και μεγαλύτερο αυτών τον ΥΗΣ Πολυφύτου, είναι πλέον “επίσημα” και “εξ ορισμού από τον νόμο” έργα ΑΠΕ. Τα έργα ΑΠΕ αποδίδουν στην τοπική κοινωνία το 3% του τζίρου τους, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ (βλέπε φωτο), ο ΥΗΣ Πολυφύτου παράγει κατά μέσο όρο 420GWh/έτος ή 420000MWh/έτος. Με τρέχουσα τιμή πώλησης της υδροηλεκτρικής ενέργειας, κοντά στην μέση ετήσια οριακή τιμή συστήματος, στα 56 ευρώ/MWh, τα έσοδα ανέρχονται για τον ΥΗΣ Πολυφύτου (μόνο) στα 23.520.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό το 3% θα πρέπει να αποδίδεται πλέον στην τοπική κοινωνία, ως έργου ΑΠΕ, κάτι που δεν γίνεται μέχρι τώρα. Αντιστοιχεί σε περίπου 700.000 ευρώ/έτος, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για την πληττόμενη από την ανεργία περιοχή μας και τους φτωχούς Δήμους μας. Στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθούν και τα 400.000 ευρώ που προκύπτουν για την τοπική κοινωνία από τις περίπου (εκτίμησή μου) 280GWh/έτος που αντίστοιχα παράγονται στον ΥΗΣ Ιλαρίωνα. Φυσικά τίποτε δεν είναι δεδομένο, αν δεν το παλέψουμε. Ο Δήμος Σερβίων θα πρέπει να το διεκδικήσει, μαζί με όλους τους άλλους πέριξ ταμιευτήρων Δήμους όλης της χώρας. Αν μη τι άλλο, το δικαιούμαστε, έστω και τώρα, για τα τουλάχιστον 60000 πολύτιμα στρέμματα καλλιεργήσιμης γης που κατέκλυσαν οι δύο ταμιευτήρες, Πολυφύτου και Ιλαρίωνα, στην περιοχή του Δήμου μας.

5 σχόλια

  • Τα οφέλη από το ειδικό τέλος 3% επί του κύκλου εργασιών που πληρώνουν όλες οι μονάδες ΑΠΕ επιμερίζεται ως εξής:
    -Το 1% πιστώνεται απευθείας στους λογαριασμούς ρεύματος ως έκπτωση.
    -Το 0,3% αποδίδεται στο ειδικό ταμείο εφαρμογής ρυθμιστικών και περιβαλλοντικών σχεδίων.
    -Το 1,7% αποδίδεται στους δήμους
    συνεπώς 1,7% και όχι 3% πρέπει να διεκδικήσει ο Δήμος, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία

  • Προφανώς πρέπει να ξεκινήσουν της διάθεση του τελους, από την Νεράιδα.
    Είναι το μοναδικό χωριό που διέλυσε και έπνιξε εξ ολοκλήρου βίαια η ΔΕΗ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.