Μια “Energy ή Clean Energy Valley” στην Δ. Μακεδονία οραματίζεται ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας Θ. Θεοδουλίδης. Mιλώντας, το βράδυ της Δευτέρας 9/3, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, στo πλαίσιο της θεματικής ενότητας “Δήμος Κοζάνης στην μετά λιγνίτη εποχή: Προβληματισμοί για την επόμενη μέρα”, ξετύλιξε μερικές από τις προτάσεις της τοπικής ακαδημαϊκής κοινότητας για τη μετα-λιγνιτική εποχή και τον αναπτυξιακό ρόλο του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας. Αρχικά, αναφέρθηκε στα αγγλόφωνα τμήματα που σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας και που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν πιλοτικά, πρώτα, από το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας. Ωστόσο αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς, όπως ο ίδιος ανέφερε, την επόμενη εβδομάδα, στη σύνοδο των πρυτάνεων η Υπουργός Παιδείας αναμένεται να εξαγγείλει αγγλόφωνα τμήματα σε ΟΛΑ τα πανεπιστήμια της χώρας. Ως άλλη πρόταση ανέφερε τη δυνατότητα για διετή προγράμματα σπουδών, που προς το παρόν, έχουν ανασταλεί, για την εκπαίδευση τεχνικών ειδικοτήτων που χρειάζονται ή θα χρειαστούν στην Περιφέρειά μας, ενώ πρότεινε και το να δρομολογηθεί σημαντικός αριθμός μεταδιδακτορικών ερευνών με έμφαση στους τομείς της ενέργειας και γενικά της έξυπνης εξειδίκευσης στην Δ. Μακεδονίας.
Εκεί όμως που εστίασε ως κάτι “μεγάλο” και πραγματικά αναπτυξιακό για την Δ. Μακεδονία είναι η δημιουργία μιας Clean Energy Valley, αντίστοιχης φιλοσοφίας με την Σίλικον Βάλλεϋ ( Silicon Valley = «Κοιλάδα του πυριτίου») όπου εκεί σήμερα υπάρχουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα υψηλής τεχνολογίας, στις τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών κι αποτελούν οδηγούς των εξελίξεων σε αυτούς τους τομείς, απασχολώντας ειδικευμένο εργατικό δυναμικό απ’ όλο τον κόσμο. Μπορεί να φαντάζει ως κάτι απίθανο ωστόσο δεν είναι αν σκεφτούμε ότι το τελευταίο διάστημα αξιοπρόσεκτη κινητικότητα αναπτύσσεται και στον τομέα της τεχνολογίας και καινοτομίας, με την εγκατάσταση μεγάλων ξένων εταιριών του κλάδου στα Γιάννενα.
Καταλήγοντας ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας ανέφερε: “Αν θέλουμε κάτι μεγάλο και μετασχηματιστικό είναι το Clean Energy Valley στην Δ. Μακεδονία. Αν αποφασίσουμε αυτό, τα κονδύλια για την έρευνα, την ενίσχυση του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας και τη δημιουργία ερευνητικών υποδομών, θα πρέπει να είναι γενναιόδωρα και εμπροσθοβαρή. H Energy valley μπορεί να προσανατολιστεί στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην απεξάρτηση από τον άνθρακα, στα έξυπνα δίκτυα, στις μεταφορές, στην αποθήκευση ενέργειας, στην υποστήριξη δράσεων κυκλικής οικονομίας. Όπως λέω και στους φοιτητές μου, πριν βγουν στην αγορά εργασίας, σε αυτή την χώρα που ζούμε όλα είναι δύσκολα και τίποτα ακατόρθωτο”.
kozan.gr
Κάποια στιγμή θα πρέπει να τελειώνουν οι ψευδαισθήσεις και κυρίως να μην καλλιεργούνται από ανθρώπους σε θέσεις ευθύνης.
Με τα παιδιά στις εστίες τι θα γίνει, θα μείνουν μέσα ή κάθε καλοκαίρι θα τα βγάζετε για να κάνετε το κέφι σας και μόνο;
Ο νεοφιλελεύθερος φόρος – χαράτσι στις εστίες πώς πάει;
Η σωτηρία της χώρας βρίσκεται στα “χέρια” των μεταναστών και στην Αγγλική γλώσσα…
Ρε μπας και αν γίνουμε μουσουλμάνοι όλοι να τρώμε με χρυσά κουτάλια;
Τελικά, βρισκόμαστε ενώπιον της νέας τάξης, της οικειοθελούς υποταγής και δουλοπρέπειας.
Την εποχή που ακούς φωνές από παντού υπέρ της διαφορετικότητας, ακούς τις ίδιες φωνές που προτείνουν την υιοθέτηση άλλων ηθών και εθίμων καταργώντας τη δική μας διαφορετικότητα.
Σημεία των καιρών…
όχι ρε φίλε, η σωτηρία της χώρας βρίσκεται στην ορθοδοξία και στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 21.
Γνωρίζεις μήπως ότι αγγλικά μιλάνε παντού; Τα παιδιά σου τα πας φροντιστήριο; Ξέρεις ότι αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών έχουν τα περισσότερα πανεπιστήμια στην Ευρώπη; Σε μη αγγλόφωνες χώρες φυσικά. Γνωρίζεις μήπως ότι βασικό στοιχείο διαφήμισης για κάθε πανεπιστήμιο αποτελεί το πόσοι ξένοι φοιτητές το επιλέγουν; Που τους είδες τους μετανάστες; Άνοιξε τα μάτια σου, δες τι γίνεται γύρω σου στον κόσμο και προσπάθησε να προτείνεις κάτι που να εντάξει την περιοχή μας στο σύγχρονο κόσμο. Δεν είναι δουλοπρεπές να μιλάς αγγλικά, έλεος!
Πάρτο αλλιώς Θόδωρε…