Tips για να μειώσουμε το άγχος για τον κορονοϊό (Γράφει η Πηνελόπη Μελίδου)

12 Μαρτίου 2020
14:35
Κανένα σχόλιο

Νέα περιστατικά. Νέες πληροφορίες. Αριθμοί κρουσμάτων. Ευάλωτες ομάδες. Κορονοϊός.

Όλες οι παραπάνω  λέξεις και πολλές άλλες σχετικές επικρατούν στα ψηφιακά μέσα, στις συζητήσεις και γενικότερα στην καθημερινότητά μας. Η ξαφνική και ολοένα αυξανόμενη έκθεση μας σε πληροφορίες που αναφέρονται σε απειλητικά για τη ζωή μας στοιχεία, σε μια γλώσσα που πολλές φορές είναι δύσκολο και να κατανοήσουμε (ιατρικοί όροι) αλλά και από πηγές που, επίσης, πολλές φορές δεν γνωρίζουμε την αξιοπιστία και εγκυρότητά τους μας γεμίζουν άγχος, στρες και πανικό.

Με ποιους τρόπους, λοιπόν, μπορούμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και τα επίπεδα του άγχους μας χαμηλά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε;;;

  1. Ενημερώσου από αξιόπιστες κι έγκυρες πηγές

Το διαδίκτυο έχει γεμίσει από πληροφορίες, οι οποίες ανανεόνται κάθε λίγα δευτερόλεπτα. Πολλά και διάφορα websites ανεβάζουν ειδήσεις και τα τελευταία νέα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι, οτιδήποτε ανεβαίνει στο internet είναι αληθές και έγκυρο. Προσπάθησε να κάνεις μια λίστα με σελίδες του διαδικτύου που γνωρίζεις ότι παρέχουν αξιόπιστες και επιβεβαιωμένες ειδήσεις. Όσον αφορά τα πιο ιατρικά ζητήματα όπως τα συμπτώματα, τη θεραπεία, τους κανόνες υγιεινής κλπ εμπιστεύσου σελίδες όπως αυτή του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Εκεί παρέχονται όλες οι πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες πρόληψης, τη φύση του ιού, το τι πρέπει να προσέξεις περισσότερο αλλά και τι να αποφύγεις.

  1. Ενημέρωσε τα παιδιά σου για το τι συμβαίνει

Τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία αλλά και το γνωστικό τους επίπεδο, αντιλαμβάνονται διαφορετικά πράγματα για το τι συμβαίνει σχετικά με το ζήτημα του ιού. Λάβε υπόψιν την ηλικία του παιδιού και ενημέρωσέ το χρησιμοποιώντας κατάλληλο λεξιλόγιο και προσαρμοσμένο στο γνωστικό του επίπεδο αλλά και στην ηλικία του. Στα μικρότερα παιδιά προσπάθησε να μεταδώσεις τις βασικές πληροφορίες μέσα από το παιχνίδι (παραμύθια σχετικά με τα μικρόβια «Τα μικρόβια δεν είναι για να τα μοιραζόμαστε», με κούκλες κλπ. Με τους/ις εφήβους/ες συζητήστε και λάβετε υπόψιν την αίσθηση του άτρωτου που βιώνουν, ώστε να συζητήσετε πιο στοχευμένα και ουσιαστικά για τη σημασία του να προστατέψουν τον εαυτό τους αλλά και τους γύρω τους. Μην κρύβετε την σοβαρότητα που συμβαίνει, μιλήστε τους με ειλικρίνεια και ΜΗΝ τα βομβαρδίζετε με υπερβολικές πληροφορίες που θα δυσκολευτούν να διαχειριστούν. Τόσες όσες πληροφορίες είναι εφικτό να κατανοήσουν ανάλογα με το αναπτυξιακό τους στάδιο.

  1. Βρες δραστηριότητες που σε χαλαρώνουν

Το να αλλάξεις πλήρως το πρόγραμμά σου εξαιτίας του φόβου που επικρατεί δεν βοηθάει σε καμία περίπτωση το άγχος σου. Αρχικά, προσπάθησε να διατηρήσεις τη ρουτίνα σου στο κομμάτι που δεν υπάρχει κίνδυνος να επιβαρύνεις τους γύρω σου. Στη συνέχεια βρες καινούργιες δραστηριότητες για εσένα και τα παιδιά σου, οι οποίες θα σε πάρουν για λίγο μακριά από το άγχος και το στρες των ειδήσεων.

  • Αν συνήθιζες να πηγαίνεις γυμναστήριο, μπορείς να κάνεις την άσκηση σου στην ύπαιθρο (ποδήλατο, τρέξιμο, περπάτημα).
  • Αν τα παιδιά σου πήγαινα σε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης μπορείς τα προτείνεις να κάνετε μαζί χειροτεχνίες στο σπίτι ή (αν ο καιρός είναι καλός) να παίξετε μαζί στο μπαλκόνι ή σε ανοιχτούς χώρους. Επίσης είναι ευκαιρία για να ξεκινήσουν ένα βιβλίο ή παραμύθι.
  • Αν συνήθιζες να πηγαίνεις για καφέ σε κλειστούς χώρους, μπορείς να πάρεις με τους/ις φίλους/ες σου έναν καφέ στο χέρι και να το συνδυάσεις με περπάτημα.

Είναι σημαντικό να εντάξεις μέσα στο πρόγραμμά σου δραστηριότητες που θα σε απομακρύνουν έστω και για λίγο από το άγχος και τον υπερβολικό θόρυβο των ειδήσεων.

  1. Εκπαιδεύσου σε τεχνικές χαλάρωσης

Το συνεχές και έντονο στρες και άγχος μπορεί να αποβεί καταστροφικό όχι μόνο για την ψυχική μας υγεία αλλά και για τη σωματική. Το ανοσοποιητικό μας αποδυναμώνεται και είναι πιο επιρρεπές σε οποιονδήποτε κίνδυνο. Γι’ αυτό, λοιπόν, είναι σημαντικό σε τέτοιες περιόδους να δίνουμε την ευκαιρία στον εαυτό μας να χαλαρώσει και να ηρεμήσει. Μερικοί τρόποι που διευκολύνουν τη χαλάρωση είναι οι τεχνικές χαλάρωσης όπως: τεχνικές αναπνοής, τεχνικές προοδευτικής μυϊκής χαλάρωσης, αισθητηριακές ασκήσεις και τεχνικές απόσπασης προσοχής.

  1. Απομακρύνσου από ανθρώπους που μιλούν και ασχολούνται συνεχώς με το θέμα του κορονοϊού

Το ζήτημα του κορονοϊού συζητιέται από όλους τους ανθρώπους και είναι απόλυτα φυσιολογικό γιατί αποτελεί μια κατάσταση απειλητική για τη ζωή του ανθρώπου. Ωστόσο, η υπερανάλυση και υπερενασχόληση δεν βοηθά την ψυχική μας ισορροπία και ηρεμία σε καμία περίπτωση. Υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται υπερβολικά με το συγκεκριμένο ζήτημα με αποτέλεσμα να μεταδίδουν τις ανησυχίες και το άγχος τους πιο εύκολα. Αν νιώθεις ότι η συναναστροφή με αυτούς τους ανθρώπους σε επιβαρύνει τότε ξεκίνα να απομακρύνεσαι. Δεν είναι κακό να θέσεις τα όριά σου και να αναγνωρίσεις τους ανθρώπους/ τις καταστάσεις/ τα γεγονότα που σε επιβαρύνουν. Έχεις κάθε δικαίωμα να θέλεις να εξασφαλίσεις την προσωπική σου ψυχική ηρεμία και ισορροπία.

  1. Αναζήτησε βοήθεια από κάποιον ειδικό

Σε περίπτωση που αντιλαμβάνεσαι ότι βιώνεις έντονη δυσφορία, άγχος, στρες, νευρικότητα εξαιτίας του θέματος του κορονοϊού τότε καλό είναι να αναζητήσεις μια πιο εξειδικευμένη βοήθεια. Εάν οι αντιδράσεις και τα συναισθήματα σου παρεμποδίζουν την καθημερινή σου λειτουργικότητα, θα ήταν χρήσιμο να επισκεφτείς κάποιον ειδικό ψυχολόγο ώστε να μάθεις τεχνικές και χρήσιμες πρακτικές διαχείρισης αρνητικών σκέψεων και άγχους προκειμένου να νιώσεις ανακούφιση.

Το άγχος και ο πανικός παρεμποδίζουν τη διαύγεια σκέψης με αποτέλεσμα να καλλιεργείται έδαφος για ακόμη περισσότερο φόβο και στρες. Φρόντισε την ψυχική σου υγεία αυτή τη δύσκολη περίοδο για να μπορέσεις να φροντίσεις και τη σωματική.

Σε ευχαριστώ πολύ που διάβασες το κείμενο μου… δεν το θεωρώ καθόλου αυτονόητο!

Πηνελόπη Μελίδου

MSc Ψυχολόγος Υγείας

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι