Ο Φίλιππος Πετσάλνικος υπήρξε μια προσωπικότητα με πολύχρονη και αδιάλειπτη πολιτική παρουσία και διαδρομή στο δημόσιο βίο της χώρας. Με τα δημόσια αξιώματα που κατέλαβε, συνέβαλε ουσιαστικά στην προώθηση πολλών ζητημάτων της περιοχής μας καθώς και της ιδιαίτερης πατρίδας του της Καστοριάς, η οποία τον τιμούσε όλα αυτά τα χρόνια και αυτός της το ανταπέδιδε αφειδώλευτα. Πέρα από την πολύχρονη γνωριμία και συνεργασία μας όλη αυτή την περίοδο, αξίζει να αναφέρω τρείς σημαντικές περιπτώσεις συνεισφοράς του, οι οποίες αγγίζουν τόσο την Καστοριά όσο και τους άλλους Νομούς στη Δυτ. Μακεδονία.
α) Στη μεγάλη συμβολή του, στην αντιμετώπιση των οξυμένων και πιεστικών προβλημάτων της σχολικής στέγης, ως συνέπεια του καταστροφικού σεισμού του Μαΐου του 1995.
β) Στο έντονο ενδιαφέρον του και στη στήριξη του ως Υφυπουργού Παιδείας, στην πρώτη ουσιαστική διεύρυνση Τμημάτων του τότε ΤΕΙ Δ.Μ. το οποίο απέκτησε οντότητα, ως ένα από τα μεγάλα Περιφερειακά Ιδρύματα της χώρας. Στην τεκμηρίωση και πρόταση του «Περιφερειακού Συμβουλίου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης» (ΠΣΤΕ) στο οποίο προήδρευα τότε ως Νομάρχης της έδρας των Νομών της Περιφέρειας και με εισήγηση του τότε Προέδρου του ΤΕΙ Δ.Μ. κ. Κ. Δελλίδη συμπεριλήφθηκαν στο διευρυνόμενο Ίδρυμα και Τμήματα των γειτονικών Νομών Καστοριάς και Γρεβενών, καθώς η πρόταση έγινε αυτούσια αποδεκτή από το Υπουργείο Παιδείας.
γ) Στην ίδρυση και λειτουργία του «Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας» (ΚΤΕ) στα Κοίλα όπου σήμερα στεγάζονται η Βιβλιοθήκη και η Πρυτανεία του νέου Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας.
Καλό σου ταξίδι Φίλιππε.