Διάβασμα. Τι άλλο;
Η καλύτερη πρόταση που έχω να κάνω στους Αιανιώτες, αλλά και σε λοιπούς Ελιμειώτες , στον αρκετό χρόνο που έχουμε τώρα και επειδή αγαπούμε το χωριό μας και την περιοχή της Ελίμειας , είναι να διαβάσουμε, όσοι δεν το έχουμε κάνει, το βιβλίο ΑΙΑΝΗ του αείμνηστου Δασκάλου και Δημιουργού Κωνσταντίνου Σιαμπανόπουλου.
Είναι ΘΗΣΑΥΡΟΣ για την αυτογνωσία μας.
Η πρώτη έκδοση του καλογραμμένου βιβλίου έγινε το 1974 απο τον ίδιο μετά απο μακροχρόνιους κόπους, προσπάθειες, έρευνες, μελέτες και μεγάλες οικονομικές θυσίες .
Το έκανε αισθανόμενος ως εθνικό χρέος την ανάγκη να περισυλλεχθούν και διασωθούν οι ιστορικοί θησαυροί της περιοχής της Ελιμειώτιδας γης.
Το έκανε για να γνωρίσουν οι Αιανιώτες την ιστορία του τόπου τους και να γίνουν φύλακες και προστάτες των πολύτιμων θησαυρών της πολιτιστικής κληρονομιάς του Γένους των Ελλήνων προγόνων.
Το έκανε για να παρακινηθούν οι ειδικοί επιστήμονες Αρχαιολόγοι για να διενεργήσουν ανασκαφές και να φέρουν στο φως τους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Όπως και έγινε μετά απο λίγα χρόνια.
Η έκδοση αυτή ήταν ένα καθοριστικό γεγονός , που θα επηρέαζε σύντομα , όπως αποδείχτηκε, την έναρξη της αρχαιολογικής ανασκαφής και όσα σπουδαία ακολούθησαν στον τόπο μας από το 1983 και μετά .
Η ίδια η κ. Καραμήτρου Γεωργία έχει πει αρκετές φορές πόσο καθοριστικό ήταν για το σπουδαίο έργο της το περιεχόμενο του βιβλίου και το γεγονός της ύπαρξης της Αρχαιολογικής Συλλογής, που ο Δάσκαλος είχε ιδρύσει από το 1951 ως άμισθος-έκτακτος επιμελητής αρχαιοτήτων.
Η δεύτερη και η τρίτη έκδοση έγινε απο τον Δήμο Αιανής το 1995 και 2009 αντίστοιχα.
Το διάβασα το 1981,όντας φαντάρος στην Κω. Είχα κατενθουσιαστεί και γοητευτεί τόσο πολύ απο το συγκλονιστικό του περιεχόμενο που δεν καταλάβαινα τι λόγο είχαν κάποιοι κακεντρεχείς και τον κατέκριναν…Αγανακτούσα με αυτούς..
Μου είχε μείνει η φράση “φθεγγόμενοι λίθοι”.
Είχα βάλει από τότε ως στόχο να διαδώσω το βιβλίο γιατί άξιζε να το διαβάσουν όλοι οι Αιανιώτες , αλλά και να αποκαλυφθούν οι επικριτές ότι είναι απλά συκοφάντες.
Το βιβλίο όμως ήδη απο το 1979 είχε εξαντληθεί.
Το ξαναδιάβασα το 1996 στη δεύτερη έκδοση του, γιατί είχε και πρόσθετη ύλη και πάλι δεν το χόρταινα.
Πλούτος σε φθεγγόμενους λίθους , ιστορικά στοιχεία και γεγονότα , εθνικός αγώνας κατά των Τούρκων, ντοκουμέντα , φωτογραφίες ,τοπωνύμια , τοποθεσίες, μνημεία, πρόσωπα ,κτίσματα, λαογραφικά στοιχεία και παραδόσεις ,τραγούδια , ήθη έθιμα….
Και αυτή όμως η έκδοση είχε εξαντληθεί.
Τον Νοέμβριο του 2009, πως το ’φερε η ζωή να γίνει πραγματικότητα ο στόχος, το εκδώσαμε με δαπάνες μας ως Δήμος Αιανής σε χίλια διακόσια αντίτυπα με προσθήκη ορισμένων μόνο φωτογραφιών.
Διανείμαμε περί τα εξακόσια στους χωριανούς και περί τα διακόσια στους μαθητές και καθηγητές του Γυμνασίου, δασκάλους, αιρετούς, φορείς της Αιανής και Αρχαιολογικό Μουσείο . Και περί τα πενήντα σε διάφορους επισκέπτες, Άρα υπάρχει σχεδόν σε κάθε σπίτι και μπορεί να το βρει ο καθένας. Υπάρχει εξ όσων γνωρίζω ακόμα και ένα μικρό απόθεμα στο Δημαρχείο της Αιανής.
Και τώρα συχνά πυκνά ανατρέχω σ΄ αυτό , το ανοίγω για να αντλήσω πληροφορίες για διάφορα θέματα και εντυπωσιάζομαι από την πληρότητά του.
Κλείνοντας αυτή την προτροπή μου για διάβασμα του βιβλίου προσθέτω και το εξής.
Τον Νοέμβριο του 2015 έγινε στο Λαογραφικό Μουσείο της Κοζάνης εκδήλωση στη μνήμη του Δασκάλου με αφορμή τα δέκα χρόνια από τον θάνατό του. Είχα μιλήσει και εγώ.
Όμως εντυπωσιάστηκα, και δεν το ξεχνώ, απο αυτό που είπε ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ο Γιώργος ο Τσότσος , τοπογράφος μηχανικός και πολυγραφότατος συγγραφέας απο τη Γαλατινή, που γνώριζε καλά τον Σιαμπανόπουλο , το έργο του και το βιβλίο ΑΙΑΝΗ. «Το σπουδαιότερο βιβλίο που έχει γραφεί ως τώρα στη Δυτική Μακεδονία, είναι το βιβλίο ΑΙΑΝΗ.» είχε πει..
Καλό διάβασμα στους μερακλήδες.
30 Μαρτίου 2020
Τζέλλος Γιώργος
Πρεπει να δωσουν επιδομα σε αυτους που μενουν σπιτι
Ετσι ειναι Γιωργο.Συμφωνω απολυτα με οσα γραφεις για το μεγαλο δασκαλο.Ειχε μια αλλη προσλαμβαουσα για την εποχη του.Ηταν ο προαγγελος του μετεπειτα μεγαλου εργου.