«Ταις πρεσβείαις της Θεοτόκου, Σώτερ, σώσον ημάς» (του Ιωάννη Ρόνα)

31 Μαρτίου 2020
13:06

     Κορωνοϊός. Μια πανδημία που σαρώνει την υφήλιο. Έχουμε πόλεμο με αόρατο εχθρό, είπε ο Πρωθυπουργός και κινδυνεύει η ζωή μας.

Κατά εντολή της Κυβέρνησης πρέπει να μένουμε στα σπίτια. Έτσι μας δόθηκε η «ευκαιρία» να παρακολουθήσουμε τα μέσα ενημέρωσης, για τα γεγονότα, επαναλαμβανόμενα όμως αυτά, για  να εμπεδώσουμε καλά τις εντολές και  μας γεννήθηκαν πάρα πολλές απορίες και ερωτηματικά τα οποία και εκθέτουμε.

     Λαμβανομένων λοιπόν υπόψη των όσων συμβαίνουν και αναλύοντας τα, εστιαζόμαστε στον οικονομικό τομέα, βασικά, και με τον κοινό νου, βγάζουμε το συμπέρασμα ότι η πανδημία του κορωνοϊού είναι μεν θανατηφόρα για τον κόσμο αλλά και οι οικονομικές συνέπειες που θα προκύψουν ή που προκύπτουν ήδη, εξ αιτίας αυτού, για το κράτος και τους πολίτες, δεν θα πάνε πιο πίσω. Εννοούμε ότι μπορεί να δούμε να χαροπαλεύει όλη η ανθρωπότητα γι αυτό. Τρομερές καταστάσεις που ίσως να μη υπολογίστηκε το μέγεθος των. Δε θέλουμε να σκεπτόμαστε κάτι τέτοιο, αλλά(!).

     Στην καταχρεωμένη Ελλάδα (κράτος, επιχειρήσεις, νοικοκυριά), μέχρι χθες, όλοι  προσπαθούσαν να κρατήσουν  ένα αξιοπρεπές, ας το χαρακτηρίσουμε έτσι, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Σήμερα, αντιμετωπίζουμε την ασθένεια και όλη η χώρα βρίσκεται σε καραντίνα για να μη πάρει μεγαλύτερη έκταση η μόλυνση των κατοίκων της. Ηρωϊκές  είναι οι προσπάθειες της Κυβέρνησης, του συστήματος υγείας, των σωμάτων ασφαλείας, του λαού. Διαπιστώνουμε ότι παρέλυσε η παραγωγική δραστηριότητα, ενώ οι δαπάνες του κράτους ανέρχονται στα ύψη. Οι υποχρεώσεις κράτους και λαού ανεστάλησαν για αργότερα. Χρηματιστήρια στον κόσμο έχουν τάσεις κατάρρευσης. Έχουν καταρρεύσει. Το ίδιο και  ο τουρισμός, η αεροπορία, τα εργοστάσια με χιλιάδες και εκατομμύρια εργαζομένους. Οι λαοί είναι φοβισμένοι, τρομαγμένοι.

Μ αυτές λοιπόν τις συνθήκες μπορεί να παραχθεί πλούτος ; Ασφαλώς όχι. Και το κράτος, αν πούμε για την Ελλάδα, έχει την δυνατότητα να ανταποκριθεί, εν πολλοίς, στους πολίτες του; Ως πότε; Και αν η πανδημία κρατήσει μήνες, πόσος χρόνος χρειάζεται να επανέλθει η μέχρι χθες υποφερτή κανονικότητα, όταν προβλέπεται η μείωση του ΑΕΠ και μέχρι του 8%, λένε, για φέτος ; Όμως αν υπερβούμε το 3% του ΑΕΠ σε έλλειμμα, τότε με την συμφωνία του Μάαστριχτ, αν δεν κάνουμε λάθος, είμαστε σε χρεωκοπία , όπως το 2010 με την δημιουργική αύξηση του ελλείμματος, από τους «ειδικούς», και χρειαζόμαστε δανεισμό. Νέο μνημόνιο. Θα πείτε ότι τώρα είναι ιδιάζουσα η περίπτωση. Ναι,  αλλά  νωρίτερα πρέπει να παρθεί γι αυτό άλλη απόφαση από τους εταίρους- μέλη γιατί αλλιώς παραβιάζεται το σύμφωνο. Έτοιμοι είναι οι βόρειοι εταίροι να μας επιβάλλουν πάλι μνημόνια διάρκειας ως το έτος 2120 (!!!) .

Η Ε.Ε στην οποία ανήκουμε, δεν ξέρουμε πόσο μπορεί να συμβάλλει οικονομικά. Οι αρχικές της διαθέσεις φάνηκαν ικανοποιητικές. Πρόθυμη να βοηθήσει. Όμως δεν είναι Η.Π.Αμερικής. Δηλαδή, δεν είναι  τα κράτη της ενωμένα. Τα ισχυρότερα θα φροντίσουν για τους πολίτες των και  «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Φάνηκε άλλωστε μια περίπτωση τέτοια με τις μάσκες που δεν τις έστειλαν στην Ιταλία, προερχόμενες από τρίτη χώρα.

Και αυτή η οικονομική βοήθεια της Ε.Ε προς τα κράτη- μέλη της, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με πακτωλό χρημάτων, πως γίνεται ; Xωρίς επιστροφή; δωρεάν δηλαδή; Αυτό είναι αδύνατον για να γίνει.

Αν όμως είναι δανεικά, που είναι δανεικά, σίγουρα είναι αγύριστα γιατί που θα τα βρεί η Ελλαδίτσα να τα επιστρέψει; Πως θα τα αναζητήσει πίσω η Ε.Ε αφού «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Πιστεύουμε ότι λόγω κορωνοϊού δεν πρόκειται να υπάρξει «Σύμφωνο Σταθερότητας», που ξέραμε. Τέρμα αυτό. Συνεπώς;

Ακούσαμε ότι η κ. Μέρκελ δεν επιθυμεί το προτεινόμενο και από την Ελλάδα Ευρωομόλογο,  λόγω κορωνοϊού και είναι υπέρ του «Μηχανισμού Σταθερότητας», για δανειοδότηση πάλι των κρατών- μελών της Ε.Ε. Μαζί της συμφωνούν και κάποια άλλα κράτη-μέλη . Το πρώτο βήμα μετά το BREXIT έγινε. Η διαμάχη ξεκίνησε. Μήπως ήρθε η ώρα της διάλυσης της  Ε.Ε ;

Η καημένη Ελλάδα τι να κάνει; ; Έστω μετά από μήνες ή από το επόμενο έτος, τραυματισμένη όπως ήδη είναι, μπορεί να ικανοποιήσει τα δάνεια των μνημονίων της, που όμως θα πρέπει γι αυτά να δημιουργεί κάθε χρόνο πλεονάσματα του 2,5%, 3%,3,5% του ΑΕΠ (εκτός από φέτος που το έλλειμμα μάλλον θα ξεπεράσει το 1%) ; Τώρα μάλιστα και πολύ μεγαλύτερα των παραπάνω ποσοστών. Θα μεταφερθούν αυτά για ακόμα αργότερα; Και τι θα γίνει αργότερα, θα ανοίξουν οι ουρανοί;  Ποιοι θα  τα εξοφλήσουν «φεύγοντας» και οι μεγαλύτεροι εχούμενοι; Μήπως οι λαθρομετανάστες ;

Οι καταχρεωμένοι πολίτες της Ελλάδας θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα χρέη τους προς τα κρατικά ταμεία, που φυσιολογικά τα χρέη αυτά θα αυξηθούν ; Το ίδιο και για τα δάνεια προς τις τράπεζες. Τα «κόκκινα», ειδικά. Οι κάπως καλοστεκούμενοι Έλληνες θα είναι και αύριο όπως σήμερα; Ποιος εγγυάται την οικονομική των ασφάλεια;

Απ ότι υπολογίζουμε όλα τα κράτη- μέλη θα παρουσιάσουν έλλειμμα στο ΑΕΠ τους και γι αυτό σκέφτονται να βρουν άλλη μέθοδο δανεισμού και κάπως θα την βαφτίσουν. Ας πούμε «οικονομική ενίσχυση λόγω των συνεπειών του COVID-19».

Εμείς υποστηρίζουμε μια άποψη για μετά την κρίση ώστε όλα τα κράτη- μέλη να χρηματοδοτήσουν, αναλόγως το καθένα, σε ένα μακρόχρονο ευρο-ομόλογο διάρκειας πενήντα (50) ετών, ας πούμε, και για ενάμισυ (1,5) τρίς. Αυτό πιστεύουμε ότι θα σώσει την Ε.Ε. Επίσης αυτό προϋποθέτει οικονομική συνεργασία όλων και όχι εκμετάλλευση των αδύναμων από τους ισχυρότερους.

Για την Ελλάδα και μια γενική ή μερική σεισάχθεια  στον ιδιωτικό τομέα, μας είπαν πολλοί και εμείς το υιοθετούμε, είναι αναγκαία για να ξαναρχίσουμε από την αρχή. Να πέσει χρήμα στην αγορά. Κάτι τέτοιο έγινε στο παρελθόν σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους και για πολλά χρόνια επικράτησε ανάπτυξη παντού. Η νέα γενιά δεν μπορεί να βιώνει έτσι και επιδιώκει όπου φύγει- φύγει στο εξωτερικό, όπως γνωρίζουμε και  δεν πρόκειται να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις. Δεν μας σώζει τίποτα.

Συνεπώς, μια σεισάχθεια, που είπαμε, μοιραία αυτή θα γίνει κάποια στιγμή. Με τη σεισάχθεια επιβαρύνεται βεβαίως το κράτος, αλλά όμως  οι τράπεζες, με τα μνημόνια, λένε, ότι εισέπραξαν για βοήθεια τους  πολλά δις με σκοπό την  χορήγηση δανείων και κούρεμα των «κόκκινων». Αυτό δεν έγινε. Έτσι το κράτος, ο λαός δηλαδή, τα πληρώνει επειδή οι τράπεζες  δεν τα επέστρεψαν εξ αιτίας του  λόγου  της  ανακεφαλαίωσης των.

Μετά από κάθε πόλεμο, γιατί με τον κορωνοϊο για πόλεμο πρόκειται, η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη. Να λάβουμε υπόψη ότι καμιά αποζημίωση δεν μας δόθηκε από τον εμφανή εισβολέα που προκάλεσε την καταστροφή στον πόλεμο του 1940. Ακόμα και ως σήμερα δεν μας επέστρεψε ούτε το αναγκαστικό δάνειο που είχε τότε συνάψει με την Ελλάδα. Η χώρα μας γιατί να επιστρέψει τα επιβαλλόμενα και παράνομα μνημονιακά δάνεια; Μπορεί ; Λέμε όχι και αυτό φάνηκε μέσα στη δεκαετία. Βλέπετε ότι τώρα άλλαξαν και οι συνθήκες. Άραγε, θα βρεθεί κάποια Κυβέρνηση να απαιτήσει δυναμικά την επιστροφή αυτού του δανείου με όλες τις επιβαρύνσεις του; Συζητούν ήδη για ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για να αρχίσουμε από την αρχή. Άρα χρειαζόμαστε γενναία χρηματική ενίσχυση χωρίς επιστροφή. Εμείς θα καταβάλλουμε τα αμαρτωλά μνημόνια  του 2010, του 2012, του 2015 που κατέστρεψαν την Ελλάδα και στερείται ακόμα αυτή, από τότε, της Εθνικής της κυριαρχίας;

      Πολλές σκέψεις και πολλά ερωτήματα μας βασανίζουν. Βλέπετε, στα δύσκολα ο καθένας σκέφτεται και θετικά και αρνητικά ψάχνοντας την αιτία του κακού, για το ανάθεμα. Όταν αναλύεις δε τα γεγονότα, όπως προείπαμε, φορτώνεσαι  και με σκέψεις πολλών. Μήπως όλα αυτά είναι φτιαχτά; διερωτώνται αρκετοί. Αλλά από ποιους και γατί; Τι ρόλο μπορεί να παίζουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, οι τρείς πανίσχυρες οικονομικές και στρατιωτικές δυνάμεις του πλανήτη; Πόσο εξαρτημένοι είναι από την λεγόμενη παγκοσμιοποίηση και την υπηρετούν;  Η τρίτη, των αναφερομένων, ήδη μείωσε τον οικονομικό της «τσαμπουκά» το τελευταίο πεντάμηνο. Ναι, εξ αιτίας του κορωνοϊού στριμώχθηκε. Αυτό που επιδίωκαν  και οι Αμερικάνοι.

Έτσι μ αυτά που συμβαίνουν δεν μπορεί να μη δημιουργηθεί παγκόσμια οικονομική ύφεση. Ήδη βρισκόμαστε σε ύφεση.

Οι παραπάνω αναφερόμενες  δυνάμεις και η Ε.Ε, έχουν στα χέρια τους όλο το τραπεζικό αλλά και το επιχειρηματικό σύστημα. Τι πάνε να κάνουν λοιπόν αν η σημερινή αυτή οικονομική κρίση είναι φτιαχτή;

       Εμείς απευχόμαστε την διάλυση της οικονομίας, την χρεωκοπία . Ελπίζουμε να σωθούμε παρακαλώντας τον Θεό να μας προστατέψει από τον κορωνοϊό, αλλά και να βγούμε ολίγον τραυματισμένοι από την βαριά οικονομική ύφεση που κυριαρχεί στην ανθρωπότητα, ξαναρχίζοντας από την αρχή, όπως είπαμε.

Με την προσευχή  μας  στην Παναγιά, ζητούμε από τον Κύριο να σώσει την Ελλάδα.

Καλή δύναμη. Καλό Πάσχα.

 

«ΤΑΙΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΙΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

                                               ΣΩΤΕΡ  ΣΩΣΟΝ  ΗΜΑΣ»

                                

Του κ. Ιωάννη Ρόνα

4 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι