Με τη δρομολόγηση ανάπτυξης του λόγω συγκροτήματος φωτοβολταϊκών, συνολικής ισχύος 230 MW, γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του πλάνου ανάπτυξης της εταιρείας, το οποίο έχει εκπονήσει η διοίκηση της θυγατρικής της ΔΕΗ. Έτσι, και παρά μάλιστα την κρίση του κορωνοϊού που έχει παραλύσει τις δραστηριότητες της συντριπτικής πλειονότητας των επιχειρήσεων, η ΔΕΗΑΝ θα πετύχει τον στόχο που έχει θέσει να δρομολογήσει τη δημοπράτηση και κατασκευή έως τον Μάιο νέων μονάδων συνολικής ισχύος 280 MW.
Μερίδιο 10% της αγοράς εντός 36 μηνών
Όπως είχε αναφέρει τον Ιανουάριο σε ενεργειακό συνέδριο ο Κωνσταντίνος Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗΑΝ, αυτό το χαρτοφυλάκιο των 280 MW αποτελεί βασική συνιστώσα, ώστε σε χρονικό ορίζοντα 24-36 μήνες το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας να ξεπερνά τα 500 MW και το μερίδιό της να διαμορφωθεί τότε στο 10% της εγχώριας αγοράς, γεγονός που θα την καταστήσει υπολογίσιμο «παίκτη».
Έτσι, σε συνδυασμό με τα έργα 100 MW που βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή, εντός των επόμενων δυόμισι ετών, η εγκατεστημένη ισχύς της εταιρείας θα ενισχυθεί κατά 230% από τα μόλις 140 MW στα οποία συμποσούται αυτή τη στιγμή η ισχύς των εν λειτουργία σταθμών της.
Πέρα από την κομβική θέση που έχει στη στρατηγική της εταιρείας το φωτοβολταϊκό των 200 MW, το εν λόγω έργο ανοίγει επίσης τον δρόμο για την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων ΑΠΕ από τον Όμιλο ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, οι οποίες αναμένεται να στηρίξουν την τοπική απασχόληση έως ότου αρχίσουν να έχουν απτά αποτελέσματα οι πρωτοβουλίες που θα «τρέξουν» μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών. Είναι ενδεικτικό ότι, για την κατασκευή του συγκροτήματος των τριών μονάδων, εκτιμάται ότι θα απασχοληθούν τουλάχιστον 300 εργαζόμενοι.
Πρωτοπόρος στην εμπορική αξιοποίηση ΑΠΕ μέσω του Target Model
Επίσης, το έργο αυτό συνιστά ορόσημο και για την τιμή αναφοράς που «κλείδωσε», καθώς αποτελεί τη μικρότερη προσφορά που έχει προκριθεί από την έναρξη διενέργειας διαγωνισμών ΑΠΕ από τη ΡΑΕ. Η άκρως ανταγωνιστική αυτή αποζημίωση έγινε εφικτή χάρις στην οικονομία κλίμακας της επένδυσης, ενώ έχει ιδιαίτερη σημασία για έναν «παίκτη» της αγοράς με ιδιαίτερα κοινωνικά χαρακτηριστικά όπως ο Όμιλος ΔΕΗ, ο οποίος θέλει να ισχυροποιήσει την παρουσία του στον κλάδο των ΑΠΕ με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για τον Έλληνα καταναλωτή.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δεύτερος «πυλώνας» ανάπτυξης που σχεδιάζει η ΔΕΗΑΝ, δηλαδή η εμπορική αξιοποίηση νέων μονάδων ΑΠΕ μέσω του Target Model, θα έχει μηδενική επίπτωση στο ΕΤΜΕΑΡ που καταβάλλουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μάλιστα, η εταιρεία θέλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη δραστηριοποίηση εκτός του καθεστώτος λειτουργικής ενίσχυσης, ανοίγοντας τον δρόμο για τον κλάδο των ΑΠΕ στις νέες αγορές χονδρεμπορικής.