kozan.gr: Χύτρα ειδήσεων: Η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας να αναλάβει πρωτοβουλία – καταθέτοντας σχετικό αίτημα στον ΕΟΔΥ – για τη συγκρότηση τοπικών ομάδων ιχνηλασίας επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού, υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση τής Πολιτικής Προστασίας

7 Απριλίου 2020
15:24

 

Ένα ερώτημα που “βασανίζει” πολλούς, ανά το πανελλήνιο, είναι, τι συμβαίνει με την ιχνηλάτηση (ή ιχνηλασία, επί το ορθότερον) των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού. Μέχρι που φτάνει η ιχνηλασία των επαφών, πόσο ενδελεχής είναι και ποια κριτήρια ελέγχου  προβλέπει, ώστε να περιοριστεί ή ακόμη και να αποκλειστεί, για κάθε περίπτωση, η περαιτέρω μετάδοση του κορωνοϊού. Δύσκολο να απαντήσει κανείς με βεβαιότητα, το γεγονός όμως ότι σε τοπικό επίπεδο, στην Δ. Μακεδονία, ακούσαμε πολλές φορές από τα χείλη αυτοδιοικητικών (Δημάρχους, Αντιπεριφερειάρχες κτλ.), πως, κατόπιν οδηγιών του ΕΟΔΥ, επικοινώνησαν, οι ίδιοι, προσωπικά, με ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα, ζητώντας τους να μείνουν προληπτικά – για 14 μέρες – σε κατ’ οίκον περιορισμό, δείχνει μια αδυναμία στη λειτουργικότητα του συστήματος (η αποτελεσματικότητα θα κριθεί, εκ των πραγματικών δεδομένων, εν καιρώ). Με τα κρούσματα, πανελληνίως, να ανέρχονται σε 1.755 (μέχρι κι αυτή την ώρα) και με το προσωπικό του ΕΟΔΥ να έχει συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων, που είναι επιφορτισμένοι με πολλές ευθύνες κι υποχρεώσεις, είναι προφανές πως επιβάλλεται, με την έγκριση και την καθοδήγηση του ΕΟΔΥ, να δημιουργηθούν τοπικές ομάδες ιχνηλάτησης επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, υπό την επίβλεψη της Πολιτική Προστασίας, που θα αναλαμβάνουν, κάθε φορά, όχι μόνο τώρα, αλλά και μελλοντικά, όποτε χρειαστεί κι απαιτηθεί, την άμεση, ενδελεχή κι εξειδικευμένη έρευνα –  ιχνηλασίας επαφών. Οι εν λόγω τοπικές ομάδες, σε πρώτη φάση, μπορούν να στελεχωθούν από εθελοντές, που εκ των πραγμάτων είναι καλύτεροι γνώστες της περιοχής και των κατοίκων της από οποιονδήποτε υπάλληλο στον ΕΟΔΥ κι οι οποίοι, υπό την ταχύρυθμη εκπαίδευση, καθοδήγηση και τις οδηγίες των ΕΟΔΥ & Πολιτικής Προστασίας θα αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν, αυτή την πολύ σημαντική αποστολή, έχοντας καλύτερα αποτελέσματα και μάλιστα σε σημαντικά μικρότερο χρόνο  απ ‘ότι συμβαίνει σήμερα. Η σύσταση τέτοιων ομάδων, όχι μόνο στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας άλλα και στις υπόλοιπες Περιφέρειες, μπορεί να αποφορτίσει σημαντικά τον ΕΟΔΥ από τη συγκεκριμένη ευθύνη και να αποδίδει καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα της ιχνηλασίας των επαφών. Για όσους, τοπικά, βιαστούν να αποποιηθούν τέτοιες ευθύνες να σημειώσουμε πως κι η προμήθεια του μηχανήματος, από την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, που θα πραγματοποιεί μέχρι 100 ελέγχους, ημερησίως, δειγμάτων για κορωνοϊό, δεν ήταν υποχρέωση του εν λόγω φορέα, ωστόσο η ανάληψη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι ιδιαίτερα σημαντική και προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η  Χύτρα

2 σχόλια

  • Ο Δήμαρχος Κοζάνης ανακοίνωσε πριν από 15 ημέρες ότι “επόμενο διάστημα, δηλαδή τις επόμενες μερικές μέρες θα λειτουργήσει η ΜΕΘ στο ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ”. Οι “μερικές μέρες” πόσες είναι κύριε Δήμαρχε?

  • Αφού ο περιφερειαρχης «αδυνατεί» απ ότι φαίνεται να πάρει μέτρα για την περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού στο νομο Κοζανης και δτην ευρύτερη πέριοχη ας πάρουν την πρωτοβουλία ο κ Μαλουτας μαζί με τον κ Πλακεντα και τους αλλους δημάρχους να «οχυρώσουν» την περιοχή από τα χειρότερα …

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.