Κορονοϊός: Μεγάλες ελπίδες για την Ελλάδα – Ελοχεύει ένας τεράστιος κίνδυνος

9 Απριλίου 2020
23:26

Η αποδοτικότητα των μέτρων της αντιμετώπισης της νόσου Covid-19, που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, με τον συνδυασμό, αλλά και τη σειρά που ελήφθησαν στην Ελλάδα, είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κι αυτό καθώς η μεταδοτικότητα που παρουσιάζει ο κορονοϊός στη χώρα μας, ακόμα και με τις στατιστικές διακυμάνσεις, οδηγείται σε πλήρη ύφεση. Η σημαντική αυτή διαπίστωση προκύπτει από μελέτη του Κέντρου Ανάλυσης Παγκόσμιων Λοιμωδών Νοσημάτων (MRC Centre for Global Infectious Disease Analysis) του Imperial Gollege, στην οποία συμμετείχε από ελληνικής πλευράς ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη μελέτη, και με την ιδιότητα τού μέλους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

«Στη μελέτη μας φαίνεται ότι η Ελλάδα παρουσίασε κατακόρυφη πτώση των μολύνσεων από κορονοϊό στις 23 Μαρτίου, την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή το lockdown. Από την ίδια μέρα φαίνεται ότι και η μεταδοτικότητα του ιού είναι σε πορεία συρρίκνωσης, σε σχέση με άλλες χώρες, ενώ σημαντική μείωση εμφάνισης κρουσμάτων προηγήθηκε στις 1Ο Μαρτίου, με το κλείσιμο των σχολείων».

Εντυπωσιακό, λέει ο κ. Μαγιορκίνης είναι το γεγονός ότι σε σύγκριση με τη Γερμανία, η οποία έχει κάνει εκτεταμένα τέστ, και ακόμη δεν έχει περάσει σε ύφεση, η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση, και τα μέτρα έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ένα σημαντικό στοιχείο που αναδεικνύει αυτή η μελέτη, τονίζει ο διακεκριμένος επιδημιολόγος, είναι ότι αν αναστραφεί το lockdown σε αυτή τη χρονική περίοδο, η επιδημία θα αναζωπυρωθεί, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα ο κόσμος, και να μην πάρει θάρρος από την καλή πορεία που διανύουμε.

«Στις 28 Μαρτίου είχατε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αν τα νούμερα συνεχιστούν σε αυτούς τους ρυθμούς, ίσως σε τρεις εβδομάδες, μπούμε σε ύφεση. Σήμερα 13 μέρες μετά φαίνεται ότι αυτή ήρθε νωρίτερα;», προκύπτει εύλογα το ερώτημα. Στις 28 Μαρτίου είχα αναφερθεί σε ύφεση του συνολικού αριθμού κρουσμάτων στη χώρα, απαντά ο κ. Μαγιορκίνης. «Σήμερα βλέπουμε ότι η μεταδοτικότητα έπεσε αρκετά νωρίς, γεγονός που με κάνει να αισθάνομαι ακόμα πιο αισιόδοξος».

Όσον αφορά την Ιταλία ο επίκουρος καθηγητής αναφέρει ότι ο δρόμος παραμένει ακόμη μακρύς, παρόλο που έχει αρχίσει να περνάει σε φάση συρρίκνωσης. «Είναι σε λίγο καλύτερη μοίρα από την Ισπανία, η οποία είναι ακόμη σε φάση σταθεροποίησης (σσ: η επιδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται με σταθερό ρυθμό). Η Γαλλία μπαίνει πιο αργά από την Ισπανία σε φάση σταθεροποίησης, ενώ η Αγγλία θα αργήσει να μπει σε ύφεση».Ανησυχητική φαίνεται, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, ότι είναι η πορεία της Σουηδίας, η οποία δεν έχει περάσει ακόμη σε lockdown, δεν έχουν κλείσει σχολεία, και απλά έχουν ληφθεί μέτρα αυτοαπομόνωσης και κοινωνικής απόστασης. «Συνολικά η μελέτη δείχνει ότι τα δύο πιο αποτελεσματικά μέτρα είναι το κλείσιμο των σχολείων και το lockdown». Tα αποτελέσματα της μελέτης που είναι σε εξέλιξη και διεξάγεται από τέλη Φεβρουαρίου σε Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Ελλάδα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ελβετία και Ην. Βασίλειο, θα ανανεώνονται εβδομαδιαίως, καθώς εξελίσσεται η επιδημία.

κορονοϊός

Ο αριθμός νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα όπου παρατηρείται δραματική μείωση μετά το κλείσιμο των εκπαιδευτικών μονάδων και μετά το πλήρες lockdown

Η μολυσματικότητα (σ.σ. αριθμός αναπαραγωγής) του ιού στην Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

6 σχόλια

  • έφτιαξε ο καιρός όλοι βολτάρουν έξω.

    Και όχι μόνοι

    Παρεουλα, παγκάκι κλπ

    μια στιγμή αρκεί να τα χαλάσουμε όλα

    • Που τα είδες αυτά? Σε ποια πόλη?
      Γιατί στην Πτολεμαιδα αν αναφέρεσαι για αυτη τη πολη
      δεν κινείται φύλλο εδώ και βδομάδες. Μόνο οι ταξιτζήδες είναι ενεργοί και τα ντελιβεράδικα
      οι αστυνομικοί πηγαινοέργονται με μηχανες και περιπολικά από την πλατεία μέχρι πάνω το υδραγωγείο και πιο έξω και καλα κανουν… και οι λίγοι σκόρπιοι από δω κι απο κει που κυκλοφορούν μετά τις 7-8 το απόγευμα όπως παρατηρώ κάποιες μέρες , βγάζουν τα σκυλάκια τους βόλτα και ξανά σπίτι…όλα είναι νεκρά , σε άλλες πόλεις δεν γνωρίζω τι συμβαίνει αλλά θεωρώ ότι η πλειοψηφία έχει καταλάβει απολύτως ότι σε αυτή την κατάσταση πρέπει να μείνει μέσα.

    • Πολύ καλά κάνουν και βολτάρουν. Οσο πιο πολύ καθόμαστε μέσα και δε βγαίνουμε ούτε για βόλτα, τόσο πιο πολλά ψυχολογικά θα αποκτήσουμε, τόσο πιο αδύναμο ανοσοποιητικο θα αποκτήσουμε και τόσο πιο πολυ θα επιβαρύνουμε την καρδιά μας. Νομίζετε ακόμα ότι για καλό μας έκλεισαν μέσα; Πιο πολλοί θάνατοι θα υπάρξουν από αυτοκτονίες και καρδιολογικα προβλήματα πάρα από… “κορονοϊό”.

    • Και καλά δηλαδή πρέπει να μείνουμε μέσα επειδή η κυβέρνηση “νοιάζεται για μας”, “για το καλό μας και για την Ελλάδα” γίνονται όλα. Όταν έκοβαν μισθούς και συντάξεις και έστελναν κόσμο στον δρόμο να πεθάνει απ’τη φτώχεια κι απ’ το άγχος από ενδιαφέρον το έκαναν πάλι ε;;; Μη χαφτετε ο, τι σας λένε. Κανένας πολιτικός δε νοιάζεται για τον λαό. Τις οικονομίες των πιο ισχυρών και των πιο αντιδραστικων κρατών θέλουν να καταστρέψουν.

  • Θα γνωρίζει σίγουρα και ότι τα κρούσματα στην Κοζάνη απο 3 απριλίου έως 8 απριλίου έχουν αυξηθεί από 102 σε 156 μέσα σε 5 ημέρες ( για τέτοια ύφεση μιλάμε ), 50% αύξηση σε 5 ημέρες!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.