Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων: Απάντηση του ευρωβουλευτή και εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τη Δίκαιη Μετάβαση, Μανώλη Κεφαλογιάννη, σχετικά με την κατανομή πόρων του Ταμείου

10 Απρίλιος 2020
11:15

 

Με επιστολή του, απαντά στα αιτήματα του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων αναφορικά με την κατανομή των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, ο ευρωβουλευτής και εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τη Δίκαιη Μετάβαση, Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Σε συνέχεια επιστολής του δικτύου που κοινοποιήθηκε σε όλους τους Έλληνες ευρωβουλευτές, αλλά και συνάντησης με το δήμαρχο Κοζάνης, Λάζαρο Μαλούτα, ο κ. Κεφαλλογιάννης αναφέρει στο κείμενο της επιστολής του:
«Αυτές τις δύσκολες ώρες που όλος ο πλανήτης δοκιμάζεται και όλοι μας βιώνουμε πρωτόγνωρες στιγμές, εύχομαι από καρδιάς, εσείς, οι οικογένειές σας και οι οικείοι σας να είστε υγιείς και δυνατοί.
Καταρχήν, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας και τις εύστοχες παρατηρήσεις σας, τις οποίες και λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη. Παράλληλα, να σας συγχαρώ για τις πρωτοβουλίες που έχετε αναλάβει.
Κατανοώ απόλυτα την ανησυχία σας, την ανησυχία των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, για το μέλλον, καθώς, μετά από 60 χρόνια, αλλάζει η ζωή τους. Στη νέα εποχή που έρχεται, πρωταγωνιστικό ρόλο πρόκειται να διαδραματίσει η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος, με απώτερο σκοπό την κλιματική ουδετερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2050.
Αναμφίβολα, η απολιγνιτοποίηση καθίσταται αναγκαία. Ο λιγνίτης έχει πάψει εδώ και χρόνια να αποτελεί το διαμάντι της ενεργειακής πολιτικής της χώρας μας και οι Έλληνες καταναλωτές συνεχίζουν να επιβαρύνονται από τις αυξημένες τιμές για τα δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Έχω την τιμή να είμαι ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τη Δίκαιη Μετάβαση. Πρόθεσή μου είναι να συμβάλλω δημιουργικά ώστε το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο για τη μεταλιγνιτική εποχή.
Κύριο μέλημά μας είναι η μέγιστη δυνατή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χωρίς την επιβάρυνση των άλλων Διαρθρωτικών Ταμείων, όπως του Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη ή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου(+).
Η διάθεση των πόρων επικεντρώνεται στις λιγνιτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας. Η αρχιτεκτονική του Ταμείου σχεδιάζεται με τρόπο ώστε να επιτυγχάνει τη μέγιστη μόχλευση ιδιωτικών πόρων.

Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τη θέσπιση ειδικών φορολογικών κινήτρων, προκειμένου το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης να στηριχθεί όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και από τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς καθώς και από ιδιωτικές επενδύσεις.

Προτείνουμε νέο κριτήριο, ώστε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ανταμοιβής για τους πρωτοπόρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην απολιγνιτοποίηση, λαμβάνοντας υπόψη τις χρονικές τους δεσμεύσεις μέσα από τα αντίστοιχα Εθνικά Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Μεγάλη σημασία αποδίδουμε στην κοινωνική διάσταση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές. Θα στηριχτούν επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στις περιοχές αυτές. Με δίκαιο τρόπο. Χωρίς να μείνει κανένας πίσω.

Η απολιγνιτοποίηση αποτελεί βαθιά τομή στον εθνικό ενεργειακό χάρτη και παράλληλα είναι μια τεράστια ευκαιρία για την χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, αποσκοπούμε μέσω του εν λόγω Ταμείου σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πολυδιάστατο και εμπροσθοβαρές ανάπτυξης των λιγνιτικών περιοχών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη χώρα μας.».

2 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι