Δυο φορές σε δέκα χρόνια – η ελληνική οικογένεια – δοκιμάστηκε σε πρωτοφανείς συνθήκες και στάθηκε όρθια (Γράφει ο Π. Κουκουλόπουλος)

13 Απριλίου 2020
19:58

Η πολύ καλή εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην εξελιξη της πανδημίας του κορονοϊού ειναι γεγονός αδιαμφισβήτητο και λογικά κάπως έτσι θα παραμείνει μέχρι το τέλος της πρώτης φάσης, οπως ονομάζουν την περίοδο οι ειδικοί.

Η έγκαιρη λήψη των περιοριστικών μέτρων, η σχεδόν καθολική ανταπόκριση των πολιτών και η απαράμιλλη στάση γιατρών-νοσηλευτών και όλων των επαγγελματιών υγείας υπήρξαν καταλύτες στην προσπάθεια αναχαίτισης του ιού. Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας όπου υπήρξε ολιγωρία στον έλεγχο και περιορισμό συγκεκριμένων υπόπτων ομάδων επιβεβαιώνει από την ανάποδη του λόγου το αληθές.

Οι πιο πάνω παράγοντες-καταλύτες εξηγούν πολλα , το εύρος ομως της απόστασης μας σε κρούσματα και πολύ περισσότερο σε θανάτους απο το σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών χωρών ειναι τεράστιο. Όταν εδω μετράμε 9 νεκρούς στο ενα εκατομμύριο κατοίκους, δέκα ευρωπαϊκές χώρες μετράνε αντίστοιχα τριψήφιους αριθμούς στην τραγική λίστα των ημερών. Αν και ειναι νωρίς για συμπεράσματα φαίνεται οτι η οικογένεια υπήρξε το κρυφό όπλο της Ελλάδας στην προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του ιού στην κοινότητα, οχι γενικά και αόριστα αλλά πολύ συγκεκριμένα.

Οι στενοί οικογενειακοί δεσμοί αποτελούν θεμελιώδες στοιχείο ταυτότητας της ελληνικής κοινωνίας και βασική ειδοποιό διαφορά μας απο τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Η συνειδητοποίηση οτι οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο οδήγησε εκατομμύρια Έλληνες σε ριζική αλλαγή του τρόπου επικοινωνίας μέσα σε κάθε οικογένεια. Ο διακεκριμένος ψυχαναλυτής Ματθαίος Γιωσαφάτ σχολιάζοντας την εκπληκτική πειθαρχία μας στα μέτρα λέει οτι υπακούμε μόνο στο μαστίγιο και στο φόβο. Σίγουρα ξέρει καλύτερα απο εμάς, αλλά ακόμα κι έτσι, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός οτι στο φόβο μας εκτός απο τον εαυτό μας συμπεριλαμβάνουμε και αρκετούς άλλους. Δεν ειναι ομως μόνον αυτό. Οι ειδήσεις απο την Ευρώπη με τους νεκρούς στα γηροκομεία κυριολεκτικά σοκάρουν.

Στη Γαλλία διαβάζουμε οτι μέχρι και το 40% των θανάτων αφορά ηλικιωμένους σε γηροκομεία και αντίστοιχα ποσοστά στο διπλανό Βέλγιο.

Στην Ισπανία μέσα σε ενα μήνα χάθηκαν 4260 ηλικιωμένοι σε γηροκομεία και για το 83% υπάρχει αδυναμία συσχέτισης με τον ιό.
Ανάλογα συμβαίνουν στην Ιταλία όπου οι αρχές δηλώνουν οτι οι νεκροί απο το φονικό ιό ίσως να ειναι περισσότεροι γιατί δεν έχουν προσμετρηθεί θάνατοι σε γηροκομεία.

Οι πιο πάνω χώρες πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα στην πανδημία με τα γηροκομεία να συμβάλουν στην έκρηξη κρουσμάτων και θανάτων.

Ειναι γνωστό οτι στην Ισπανία λειτουργούν περίπου 5.000 γηροκομεία και αντίστοιχος αριθμός στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Η ελληνική ιδιαιτερότητα των οικογενειακών δεσμών μας κρατάει πολύ μακριά απο το μέσο ευρωπαϊκό όρο στην ανάπτυξη γηροκομείων.
Προφανώς ο θεσμός του γηροκομείου ειναι εντελώς απαραίτητος σε μια σύγχρονη κοινωνία και δεν τίθεται εν αμφιβόλω, αλλά εξίσου προφανώς η οικογένεια ειναι καλύτερο καταφύγιο στα γεράματα και σε περιπτώσεις οπως η πανδημία ασύγκριτο.

Η περίπτωση της ελληνικής οικογένειας εχει δεχθεί κριτικές επιθέσεις ουκ ολίγες φορές, συχνά με αιτιολογική βάση. Ο οικογενειακός θεσμός-δεσμός επιδέχεται πολλές βελτιώσεις και σίγουρα μπορεί να εξελιχθεί στο καλύτερο, αλλά το ισοζύγιο της ιδιαιτερότητας μας διαχρονικά ειναι απόλυτα θετικό οπως αποδεικνύεται στις μερες μας και μάλιστα για δεύτερη φορα μέσα σε 10 χρόνια. Κανένας μας δε θέλει ούτε να διανοηθεί πως θα ηταν τα πράγματα στην κρίση που ξέσπασε το 2010 χωρις την ελληνική οικογένεια. Πολλοί μπορεί να διεκδίκησαν ρόλο σωτήρα αυτά τα χρόνια και αρκετοί να στάθηκαν στο υψος των περιστάσεων, αλλα το έπαθλο της κοινωνικης συνοχής στην Ελλάδα το κερδίζει επάξια η ελληνική οικογένεια.

Δυο φορές σε δέκα χρόνια δοκιμάστηκε σε πρωτοφανείς συνθήκες και στάθηκε όρθια.

13 σχόλια

  • παρη ΝΑΙ σε ολα, δεκα χρονια μνημονια κ η χωρα δεν εκανε βημα μπροστα!!! μας φερατε μνημονια κ εχετε κ μουτρα!! Βγαινεις τωρα να πεις για τον ελληνικο λαο που εσεις εξαθλιωσατε!!!

  • Πολυγραφότατος ο παρις τελευταία…..δεν τσιμπάμε ομως Παρι. Πέρασαν οι παλιές εποχές. Εχεις γράψει όσα δεν εγραψες τα τριάντα προηγούμενα χρονια. Σου μένει άλλη μια εκλογική αναμέτρηση είτε για βουλευτής είτε για περιφερειάρχης. Μετα σύνταξη…..και γράψε ότι θες

  • Πάρι συνέχιζε. Πρόσφερες πολλά. Μην στεναχωριέσαι για κάποιους λίγους αρνητικών σχολίων. Είναι κάποιοι από αυτούς που βοήθησες στο παρελθόν…αλλά δεν τους ανέβασες εκεί που ήθελαν!!!
    Ο νομός Κοζάνης σε χρειάζεται.
    Β.Λ.

  • Δεν υπάρχει ντροπη. Ρουσφέτια και μόνο ρουσφέτια. Πολιτική της καλοπέρασης 40 χρόνων. Από πάνω κάνουμε και διαπιστώσεις.

  • Είχε Άγιο η Κοζάνη που δεν είχε έρθει ακόμη ο ιός στο καρναβάλι! Θα είχαμε γίνει Μπέργκαμο με τους ..αντάρτες καρναβαλιστές !

  • Η ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΤΑΙ ΜΕ 8ΠΛΑΣΙΟ ΑΡΙΘΜΟ-ΔΕΙΚΤΗ ΘΑΝΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΗΦΘΗΚΑΝ ΜΕΤΡΑ ΟΤΑΝ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΝ ΟΠΩς ΕΓΙΝΕ ΤΟΥΤΟ π.χ. ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ Η ΜΙΚΡΗ ΔΙΑΔΟΣΗ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗ ΝΕΚΡΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟ ΦΛΕΒ-ΜΑΡΤ 2020 ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΕΒΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΠΟΛΩΝΙΑ, ΚΡΟΑΤΙΑ, ΣΕΡΒΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟΨΗΦΙΟΥς ΔΕΙΚΤΕΣ ΘΑΝΑΤΩΝ ΑΝΑ ΕΚΑΤΟΜ. ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΜΕ ΤΑΧΕΙΑ ΑΠΟΣΒΕΣΗ.

  • NAI Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΜΑΤΩΣΕ ΑΛΛΑ ΑΝΤΕΞΕ…ΑΛΛΑ ΟΙ ΤΑΓΟΙ ΜΑΣ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ…ΒΛΕΠΕ ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ…ΚΑΙ ΛΙΑΝ ΣΥΝΤΟΜΩΣ Η ΝΔ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.