Κατατέθηκε πρόταση για τη δημιουργία ενός ερευνητικού κέντρου στη Δυτική Μακεδονίας, με αντικείμενο τη δημιουργία νέου γενετικού υλικού φασολιών

14 Απρίλιος 2020
00:21

Κατατέθηκε πρόταση για τη δημιουργία ενός ερευνητικού κέντρου στη Δυτική Μακεδονίας, με αντικείμενο τη δημιουργία νέου γενετικού υλικού φασολιών

Συζήτηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, πραγματοποίησε η επικεφαλής του Γραφείου του πρωπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου με όλους θεσμικούς παράγοντες της Δυτικής Μακεδονίας, ειδικούς ερευνητές και φασολοπαραγωγούς, για τα προβλήματα του αγροτικού προϊόντος του φασολιού, το οποίο ευδοκιμεί ιδιαίτερα στις περιοχές της Καστοριάς και των Πρεσπών.

Η πρόταση που κατατέθηκε ήταν η δημιουργία ενός ερευνητικού κέντρου στη Δυτική Μακεδονίας, με αντικείμενο τη δημιουργία νέου γενετικού υλικού φασολιών τύπου Καστοριάς ή Πρεσπών, τη σποροπαραγωγή του υλικού αυτού, αλλά και την έρευνα σε φυτικά είδη, τα οποία μπορούν να καλλιεργηθούν από τους φασολοοπαραγωγούς, όπως το ποπ-κορν και το γλυκοκαλάμποκο.

Επίσης, συζητήθηκε, λόγω της μεγάλης εμπειρίας του Περιφερειάρχη στα αρωματικά φυτά, να αποτελέσει αντικείμενο του ερευνητικού κέντρου και η έρευνα στα αρωματικά φυτά και η προσαρμογή τους στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της Δυτικής Μακεδονίας.

Αποφασίστηκε, όλοι μαζί να συνδράμουμε στην υλοποίηση ενός ερευνητικού κέντρου και κέντρου σποροπαραγωγής, που θα ενισχύσει τον αγροτικό κόσμο της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας κ. Βασίλειος Άμπας, ο Πρόεδρος της AGROKA και Δήμαρχος Άργους Ορεστικού κ. Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καστοριάς κ. Χαράλαμπος Καραταγλίδης, ο Καθηγητής Γενετικής του Δ.Π.Θ. κ. Ιωάννης Τοκατλίδης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της American Genetics κ. Παύλος Ζουλιάμης, ο Πρόεδρος των Αγροτικών Συνεταιρισμών Φασολιών κ. Μάκης Μάνος και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών Πρεσπών «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ» κ. Κωνσταντίνος Ναλπαντίδης.

Πηγή: https://www.voria.gr

5 σχόλια

  • Που είναι η Γεωπονική του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κυρία Αντωνίοu; Υποτίθεται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης για την Περιφέρεια, έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με την Περιφέρεια και ούτε καν προσκλήθηκε στην σύσκεψη.
    Κρίμα!

  • Καλησπέρα σας. Ασφαλώς και πρέπει να υπάρξει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα με τη σχολή Γεωπονίας, όπου δραστηριοποιούνται τρεις κορυφαίοι καθηγητές γενετικής, ενώ λειτουργεί και μεταπτυχιακός κύκλος σπουδών. Σε πρώτη φάση πρέπει να γίνει γενετική ταυτοποίηση και αξιολόγηση των τοπικών ποικιλιών. Επίσης από το μέτρο 16 του ΠΑΑ 2014-2020 θα υλοποιηθούν προτάσεις για τα φασόλια Πρεσπών και Καστοριάς σε συνεργασία με ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα και συνεταιριστικά και εταιρικά σχήματα. Συνεπώς απαιτείται αξιοποίηση των υπαρχόντων δομών και υποδομών και συνεργασία με το αντίστοιχο εργαστήριο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, στο οποίο υπηρετούν εξαιρετικοί ερευνητές.Τέλος να μην ξεχνάμε τα ιδιαίτερα μικροπεριβάλλοντα των Τ.Κ. Σισανίου, Βαρικού, Λεχόβου κ.α στα οποία παράγονται εξίσου ποιοτικά φασόλια. Παραμένω στη διάθεσή σας. Ευθύμιος Αθ. Μπατιάνης Γεωπόνος-Οινολόγος M.Sc., Προϊστάμενος Τμήματος Φυτικής και Ζωϊκής Παραγωγής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας ΠΔΜ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι