«Κήπο της γιαγιάς» με αρωματικά φυτά φτιάχνει στο ΛΚΔΜ η ΔΕΗ

14 Απριλίου 2020
07:54

Το σχέδιο για την ανάπτυξη καλλιέργειας αρωματικών φυτών στην εξωτερική απόθεση του Κλάδου Ορυχείου Πεδίου Αμυνταίου προχωράει η ΔΕΗ, υλοποιώντας έτσι μια ιδέα που είχε δρομολογηθεί από τη διοίκηση Παναγιωτάκη, στα πλαίσια των τότε σχεδιασμών της επιχείρησης ενόψει απολιγνιτοποίησης.

Η ΔΕΗ ευελπιστεί ότι σε περίπου ένα χρόνο η ανάπτυξη της καλλιέργειας θα έχει ολοκληρωθεί.

Αυτή, εξάλλου, είναι και το εκτιμώμενο από την επιχείρηση διάστημα που θα χρειαστεί ο ανάδοχος του διαγωνισμού που έχει προκηρύξει για την προμήθεια, φύτευση και άρδευση των φυτών, την κατεργασία εδάφους με την εφαρμογή καλλιεργητή, την καταστροφή της αυτοφυούς βλάστησης χειρωνακτικά και με μηχανικά μέσα, καθώς και τη χημική της καταπολέμηση.

Τα φυτά που έχουν επιλεγεί προς καλλιέργεια είναι η ρίγανη, η λεβάντα, το φασκόμηλο και το δεντρολίβανο.

Οι ποσότητες που θα φυτευτούν θα είναι αρκετά μεγάλες, καθώς το σχέδιο της ΔΕΗ προβλέπει έως και 20.000 φυτά ρίγανης, 5.000 λεβάντας, 4.000 δεντρολίβανου και 12.000 φασκόμηλου.

Με τις ποσότητες αυτές, η περιοχή σε λίγο καιρό θα μοιάζει με ένα τεράστιο «κήπο της γιαγιάς», δεδομένου ότι επιλέγονται αρωματικά φυτά που μας γεμίζουν αναπόληση.

Το σχέδιο της ΔΕΗ, βέβαια, δεν είναι απλώς ο καλλωπισμός εδαφών που ήταν ταλαιπωρημένα από την εξορυκτική δραστηριότητα στη γύρω περιοχών, αλλά η επιχειρηματική αξιοποίηση των αρωματικών φυτών, ως ένας κλάδος που γνωρίζει άνθιση τα τελευταία χρόνια.

energypress.gr

11 σχόλια

  • 20.000 φυτά ρίγανης, 5.000 λεβάντας, 4.000 δεντρολίβανου και 12.000 φασκόμηλου.
    Αυτα δεν ειναι μεγάλες ποσότητες….
    Υ.Γ. κοτούλες θα έχουν?
    Υ.Γ2 ο συνεταιρισμός του Γιώργου απέτυχε. Ας το έχουν κατά νου.

  • Αγγούρια μην ξεχάσετε να βάλετε γιατί σίγουρα θα χρειαστούν πάνω από 100.000 φυτά για όλη την Δ.Μακεδονια μετά το τέλος της ΔΕΗ . Νά νιώθει δικαιωμένος και ο κΠαναγιωτακης ότι υλοποιείται στο ακέραιο το σχέδιο του για την μετά λιγνίτη εποχή!!

  • Δυστυχώς για μία ακόμη φορά διαφαίνεται η προχειρότητα με την οποία αντιλαμβάνονται κάποιοι (και εννοώ όλους που λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις) για να “φιμώσουν” τους κάτοικους της περιοχής. Αν θέλετε κύριοι της ΔΕΗ να φανείτε χρήσιμοι για την περιοχή, έστω και την τελευταία στιγμή, μπορείτε να κάνετε μία επένδυση που θα δώσει αναπτυξιακή κατεύθυνση στη πολύπαθη περιοχή μας. Λύσεις υπάρχουν και είναι χωρίς κόστος. Οι λαχανο-ρηγανόκηποι με την προχειρότητα που αντιμετωπίζετε το θέμα δεν έχουν αποτέλεσμα. Αντιμετωπίστε την περιοχή με την αξιοπρέπεια που σας αντιμετώπισε όλα αυτά τα χρόνια (πάνω από 60 έτη). Κάνετε αυτό που πρέπει ώστε, να αποδώσετε έστω και εμμέσως τα εδάφη που εκμεταλλευτήκατε ανορθόδοξα όλα αυτά τα χρόνια, κρατώντας την ψιλή κυριότητα που τόσο… σημαντική είναι για εσάς και την καθαρή θέση της επιχείρησης. Γίνεται αυτοί που διοικούν την μεγαλύτερη επιχείρησης της χώρας να είναι τόσο κοντόφθαλμοι; Δεν γνωρίζει κανείς σας την έννοια της προστιθέμενης αξίας. Αν θέλετε περαιτέρω διευκρινήσεις γράψτε εδώ. Αν σας ενδιαφέρει φυσικά ….

    • Ιανέ παρακαλώ άνοιξε μας τα μάτια. Πρότεινε τι είδους επενδύσεις θα μπορούσαμε να κάνουμε για να το περάσουμε από το επόμενο Δ/Σ. Περιμένουμε να μας γράψεις τι προτείνεις για να μας βγάλεις από την δύσκολη θέση.

      • Σίγουρα δεν είσαι κάποιος εκπρόσωπος της ΔΕΗ αλλά για να ξεκινήσει μία κουβέντα η οποία έχει νόημα, στην περιοχή του ΛΚΔΜ μπορεί να γίνει αποκατάσταση των εδαφών τα οποία μπορούν να ενοικιαστούν έναντι “συμβολικής” αμοιβής σε αμπελοκαλλιεργητές για την μαζική παραγωγή κρασιού. Μία οργανωμένη προσπάθεια σε μία έκταση 100.000 στρεμμάτων με ένα κεντρικό φορέα διαχείρισης με κατασκευή οινοποιείου για την μαζική παραγωγή κρασιού μπορεί να αλλάξει το οικονομικό τοπίο της περιοχής. Με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο έργο δεν χρειάζεται μεγάλα έργα υποδομής μπορεί να ξεκινήσει άμεσα και μέσα στην επόμενη πενταετία να εμφιαλώσει. Στόχος είναι η παραγωγή φθηνού καλού κρασιού βασισμένα σε διεθνή πρότυπα τύπου Καλιφόρνιας-Αργεντινής-Ισπανίας, επένδυση με μηδενικό ρίσκο. Εκπόνηση μελέτης και επίβλεψης από κάποια γεωπονική σχολή των ελληνικών πανεπιστημίων. Αυτά τα λίγα για το “εργο” No 1. Υπάρχει και 2ο και 3ο αντίστοιχα.

  • Η κάθε προσπάθεια ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα, από όπου και αν προέρχεται είναι επιθυμητή. Παρόμοια προσπάθεια έγινε από τη ΔΕΗ και την ΝΑ Κοζάνης και πριν από 20-25 χρόνια, χωρίς όμως να μεταφερθεί η εμπειρία και η γνώση από αποκτήθηκε από εκείνο το εγχείρημα στις επιχειρηματικές προσπάθειες συνεταιριστικές και μη που ακολούθησαν. Παράκληση, τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής να διαχυθούν προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να συμβάλλει ουσιαστικά στην ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη του τομέα των αρωματικών φυτών στην περιφέρειά μας. Παραμένω στη διάθεσή σας. Ευθύμιος Αθ. Μπατιάνης, Γεωπόνος-Οινολόγος M.Sc., Προϊστάμενος Τμήματος Φυτικής και Ζωϊκής Παραγωγής ΠΔΜ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.