Toν Δεκέμβριο το πολιτικό πρόβλημα για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, αφού τότε θα έρθει στη Βουλή το θέμα – Η εφαρμογή των πωλητηρίων τοποθετείται τον Ιούνιο του 2018

28 Μαρτίου 2017
08:45
Κανένα σχόλιο

Σοβαρές πολιτικές περιπέτειες απειλεί να φέρει στην κυβέρνηση η ΔΕΗ, όπως φαίνεται σε αυτά τα γεμάτα από “φίλια πυρά” πρώτα 24ωρα, μετά την επιστροφή Σταθάκη από τις Βρυξέλλες.

Στην πραγματικότητα αυτός είναι και ο λόγος που παρ’ ότι έχει επιτευχθεί ένας πρώτος συμβιβασμός με τους θεσμούς ως προς την πώληση μονάδων, εντούτοις η συμφωνία δεν θα κλείσει, μέχρι το Μαξίμου να πειστεί πως οι εσωκομματικές αντιδράσεις είναι πολιτικά διαχειρίσιμες.

Είναι με άλλα λόγια επικοινωνιακές πλέον οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, αφού οι πραγματικές έσπασαν στις Βρυξέλλες με την αποδοχή ότι συζητάμε την πώληση λιγνιτικών εργοστασίων. Αυτός είναι ο λόγος που από χθες ο κ. Σταθάκης μετρά αντιδράσεις, επιχειρεί να συσπειρώσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, και έχει ξεκινήσει ένα πολλαπλό μασάζ, πρώτα στη ΓΕΝΟΠ, και μετά στους πιο “ευαίσθητους” κυβερνητικούς βουλευτές.

Πρώτον είδε χθες ο κ. Σταθάκης τον Κώστα Σέλτσα, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας – “δεχόμαστε ασφυκτικές πιέσεις, η κατάσταση είναι δύσκολη, δεν θα παραδοθούμε άνευ όρων”, λέγεται ότι είπε ο υπουργός- και τη σκυτάλη παίρνουν σήμερα οι τέσσερις της Κοζάνης (Μ. Δημητριάδης, Θ. Μουμουλίδης, Ι.Θεοφύλακτος, Γ. Ντζιμάνης) μαζί με τον Περιφερειάρχη Θ. Καρυπίδη, προκειμένου ο υπουργός να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Δεν θέλει και πολύ να διαπεράσει ρεύμα πολλών βάτ, έστω έναν-δύο βουλευτές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, πόσο μάλλον όταν ο Π. Σκουρλέτης επιμένει “όχι στον κανιβαλισμό της ΔΕΗ”, ο Γ.Τσιρώνης τον επικροτεί “καλά τα λέει ο Σκουρλέτης”, και η βουλευτής Χ.Καφαντάρη αφήνει να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα ψηφίσει πώληση μονάδων.

Στον αντίποδα βέβαια, δυόμισι χρόνια τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ μας έχει συνηθήσει πριν την ψήφιση μέτρων πολλοί να δηλώνουν πολλά, αλλά την ώρα της ψηφοφορίας να μην ανοίγει μύτη. Ανθρωποι που παρακολουθούν τα όσα διαδραματίζονται γύρω από την ΔΕΗ, εκτιμούν ότι θα γίνει “τζαρτζάρισμα” και μάλιστα χοντρό, αλλά ως εκεί, ουσιαστική απειλή δεν θα προκύψει από το εσωτερικό της κυβέρνησης. Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε και τώρα, στα δύσκολα των “ιδεολογικών διλημμάτων” για την ΔΕΗ, θα υπάρξει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, ικανό να θέσει σε δοκιμασία τη συνοχή και τη συνέχειά του στη διακυβέρνηση. Αυτή είναι η εκτίμηση των συνομιλητών μας.

Ανησυχία, αλλά ελεγχόμενη

“Έφτασαν πολύ μακριά για να τα σπάσουν τώρα, λόγω ΔΕΗ”, όπως λέει στο “Energypress” έμπειρος βουλευτής της αντιπολίτευσης με μακρά θητεία στο Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με την ίδια ερμηνεία, εδώ που έχουμε φτάσει, με την οικονομία όμηρο στο αδιέξοδο της αέναης διαπραγμάτευσης, το κυβερνητικό μπλοκ γνωρίζει ότι δεν έχει κανένα άλλο περιθώριο από το να προχωρήσει γρήγορα μπροστά, “θυσιάζοντας” μερικές μονάδες της ΔΕΗ. Αλλά θεωρείται ελεγχόμενο.

Ουδείς παραγνωρίζει τις φωνές του Σκουρλέτη, και αύριο των βουλευτών της Δ.Μακεδονίας, σύμφωνα ωστόσο με την παραπάνω ερμηνεία, όχι μόνο ο θόρυβος είναι περισσότερος από την ουσία, αλλά λειτουργεί ακριβώς και στην κατεύθυνση εκτόνωσης των αντιδράσεων.

Αρκεί βέβαια να βοηθήσουν και οι δανειστές σε αυτό, κάτι που φαίνεται ότι δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη στο 100%. Είναι άλλο η ΔΕΗ να αναγκαστεί να πουλήσει μόνο λιγνιτικές μονάδες όπως διαμηνύει η κυβέρνηση ότι πέτυχε τουλάχιστον προς το παρόν, και άλλο να υποχρεωθεί να βάλει στο μείγμα και πέντε-έξι υδροηλεκτρικά. Στην πραγματικότητα η διαπραγμάτευση, παρά τα περι του αντιθέτου λεγόμενα, δεν έχει ακόμη κλείσει, ούτε σε τεχνικό επίπεδο, ούτε και σε πολιτικό. Το καλό ωστόσο για την κυβέρνηση είναι ότι στο κείμενο της συμφωνίας που θα έρθει στη Βουλή, ναι μεν μπορεί να αναφέρεται η πώληση μονάδων, ωστόσο αυτή δεν θα εξειδικεύεται.

Δεκέμβριο το πολιτικό πρόβλημα

Το πόσες και ποιες (λιγνίτες, νερά) θα καθοριστεί στην ουσία από το market test του Σεπτεμβρίου που θα κληθεί να διαπιστώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον ανάμεσα στους δυνητικούς αγοραστές, με το πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση να μεταφέρεται στον Δεκέμβριο, αφού τότε θα έρθει στη Βουλή η ρύθμιση με τον αριθμό και την σύνθεση του πακέτου των μονάδων. Οσο για διαδικασία πώλησης, παραπέμπεται για τον Ιούνιο του 2018.

Κάπως έτσι έχει η εικόνα, δίχως αυτό να σημαίνει ότι στην κυβέρνηση, και πολύ περισσότερο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Δ.Μακεδονία, δεν κάθονται πάνω σε αναμένα κάρβουνα από λιγνίτη. Τα γλυκαντικά με τα οποία θα σερβιριστεί η συμφωνία για την ΔΕΗ δεν φαίνεται να έχουν ακόμη βρεθεί, και παρ’ ότι ακούγονται πολλά – από την ακύρωση της ιδιωτικοποιήσης του 17%, έως την εξαίρεση των υδροηλεκτρικών- τίποτα δεν επιβεβαιώνεται οριστικά ή έχει κλείσει.

Εκτός και αν έχει δίκιο ο έμπειρος κοινοβουλευτικός συνομιλητής μας, που παραπέμπει στις ικανότητες του ΣΥΡΙΖΑ ως μετρ του τακτικισμού, να αναπτύσσει αντανακλαστικά συσπείρωσης και αυτοπροστασίας μπροστά στις δυσκολίες.

Αλλωστε, είναι άλλο ψηφίζω τα μέτρα στη Βουλή, και είναι άλλο τα εφαρμόζω. Ας μην ξεχνάμε ότι η ΓΕΝΟΠ δεν θα καθήσει με τα χέρια σταυρωμένα, όπως και ότι η εφαρμογή των πωλητηρίων τοποθετείται τον Ιούνιο του 2018. Κάτι η δυσκολία απόσχισης των μονάδων από τον κορμό της ΔΕΗ, κάτι οι απεργίες και οι καταλήψεις σε εργοστάσια, δεν θέλει και πολύ το χρονοδιάγραμμα να τιναχτεί στον αέρα. Και φυσικά κανείς δεν θα τολμούσε να πουλήσει μονάδες της ΔΕΗ εφόσον επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για εκλογές το φθινόπωρο του 2018. Υπό αυτή την έννοια, δεν αποκλείεται το μπαλάκι να πέσει στην επόμενη και πιο πρόθυμη να το κάνει κυβέρνηση.

energypress.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι