Επιδεινώνονται οι συνθήκες για την ΔΕΗ – Αναμένονται αποκλίσεις από τους στόχους του πλάνου – Τα ρίσκα και τα συν της ύφεσης

20 Απριλίου 2020
09:05
Επιδεινώνονται οι συνθήκες για την ΔΕΗ στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης της εταιρίας, πράγμα για το οποίο προειδοποίησε και ο Υπουργός Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η μείωση εισπραξιμότητας της τάξης του 20% αν συνεχιστεί θα αποτελεί ανησυχητική εξέλιξη.
Ο κ. Χατζηδάκης τηρώντας υπεύθυνη στάση εφιστά την προσοχή όλων σε ένα από τα βασικά project της κυβέρνησης με μεγάλη σημασία για το σύνολο της κοινωνίας και της παραγωγής, που ομολογουμένως ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία.
Οι συνθήκες άλλαξαν όμως δραματικά και η ΔΕΗ αντιμετωπίζει νέα δεδομένα. Το πρώτο αφορά την μείωση του κύκλου εργασιών της που οφείλεται στην ύφεση και στην μείωση της ζήτησης.
Έτσι το μερίδιό της έπεσε στο 67,91% τον Μάρτιο του 2020 με μείωση των λιγνιτικών μονάδων στο μείγμα κατά 65% και των υδροηλεκτρικών μονάδων κατά 24%.
Πλεονέκτημα αποτελεί η μείωση των τιμών των CO2 αν και η λιγνιτική παραγωγή είναι περιορισμένη και τείνει να περιοριστεί τελείως με βάση το ζήτημα των τηλεθερμάνσεων, ενώ η Επιχείρηση πραγματοποιεί το μεγάλο τμήμα των εισαγωγών ενέργειας.
Η μείωση συνολικά της ζήτησης αποτελεί ένα εν δυνάμει πρόβλημα που επιδρά αρνητικά στην πορεία του κύκλου εργασιών.
Από τις ενδείξεις του τελευταίου μήνα οι βασικοί κερδισμένοι της κρίσης είναι τα εργοστάσια φυσικού αερίου, όπου εκεί η ΔΕΗ έχει ισχυρές μονάδες και μάλιστα προχωρεί σε αναβάθμιση αυτής της Κομοτηνής, λόγω της χαμηλής τιμής φυσικού αερίου και LNG.
Όμως οι μονάδες φυσικού αερίου αποτελούν μέρος της παραγωγής της.

 
Χωρίς ολοκλήρωση της ομολογιακής έκδοσης στην κρίση και με νέα δάνεια για την κάλυψη νέας τρύπας

Η ΔΕΗ θα μπορούσε να βγει κερδισμένη από τις εξελίξεις αν εκμεταλλευόταν τις εισαγωγές χαμηλών τιμών που θα προκύψουν εκ των πραγμάτων από την εφαρμογή του target model, λόγω ανταγωνιστικοτέρων τιμών στις υπό διασύνδεση αγορές.
Αυτό θα λειτουργούσε αν παράλληλα είχαν επιταχυνθεί οι εθελουσίες ενώ οι διαδικασίες της απολιγνιτοποίησης χρειάζονται κεφάλαια.
Με τα σημερινά δεδομένα όμως η ΔΕΗ δεν μπορεί να εκδόσει ομόλογο, όμως θα μπορούσε να το είχε κάνει μήνες νωρίτερα για να έχει τώρα τα απαιτούμενα κεφάλαια.
Ούτε και πρόκειται με την αλλαγή των συνθηκών να βγάλει τα κέρδη των 800 εκατ ευρώ EBITDA που ήταν στο business plan της εταιρίας που ανακοινώθηκε.

Όπως έγραψε κατά αποκλειστικότητα το Worldenergynews.gr ήδη, η εταιρία διαπραγματεύεται δάνειο ύψους 150-200 εκατ. ευρώ με την EBRD και ένα δεύτερο δάνειο αντίστοιχου ύψους με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Το θέμα της εισπραξιμότητας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η ΔΕΗ αν και τα τελευταία στοιχεία δείχνουν αποκλιμάκωση των καθυστερήσεων στις πληρωμές λογαριασμού ρεύματος.

Τα δάνεια αυτά θα επιβαρύνουν περαιτέρω την κεφαλαιακή δομή της ΔΕΗ και θα πρέπει να περιμένει πλέον μια μεγάλη εξομάλυνση της αγοράς ομολόγων, όπου οι αποδόσεις των ομολόγων των τραπεζών εκτοξεύθηκαν πάνω από 20%, για να προχωρήσει σε ένα τέτοιο εγχείρημα.
Είναι προφανές ότι το timing έπαιξε άσχημο παιχνίδι στην δίοικηση της επιχείρησης που προφανώς περίμενε να αξιοποιήσει μια ιδανική και ώριμη συνθήκη για την έκδοση του ομολόγου, η οποία ανετράπη πλήρως.
Το μεγάλο ζήτημα για την ΔΕΗ είναι, όταν δανείζεται για να καλύψει νέες καθυστερήσεις οφειλών, πως θα χρηματοδοτήσει τις εθελουσίες, οι οποίες είναι στο βασικό πρόγραμμα αλλά και μια σειρά άλλων δράσεων που αφορούν την απολιγνιτοποίηση.
Το ότι αυτό θα γίνει δεν γεννάται θέμα. Το ερώτημα είναι αν θα μπορέσει η επιχείρηση να το κάνει από μόνη της με τις παρούσες συνθήκες ή θα χρειασθεί κρατική βοήθεια.
Παράλληλα η τιτλοποίηση των οφειλών ασφαλώς και θα είναι ανακούφιση, αλλά οι όροι που θα προχωρήσει, υπό συνθήκες κρίσης των παγκοσμίων αγορών, θα έχουν σαφέστατα λιγότερα πλεονεκτήματα σε σχέση μα αυτά που αναμένονταν.
Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΔΔΗΕ θα είναι επίσης μια πιο απαιτητική διαδικασία, εφόσον οι αγορές δεν βελτιωθούν ουσιαστικά σε σχέση με την αποτίμηση και την προσέλκυση επενδυτών.
Μένει να ξεκαθαρισθεί ποια μπορεί να είναι τα πλεονεκτήματα εφόσον μαζί με την MOTROR OIL κερδίσει την μάχη της ΔΕΠΑ.
Τέλος η στροφή στις ΑΠΕ συνεχίζεται εντατικά και όπως είναι γνωστό, δημοσιεύθηκε η προκήρυξη της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού 200 MW στην Κοζάνη, σηματοδοτώντας έτσι κι επίσημα την εκκίνηση του διαγωνισμού για την υλοποίηση του έργου.

www.worldenergynews.gr

2 σχόλια

  • Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΕ ΑΠΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΗΛ. ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ κλπ) ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΑΚΑΗΣ ΠΟΘΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ, ΔΙΟΤΙ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΑΥΤΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΟΙ ΛΟΓΩ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ (ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ, ΜΙΚΡΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ, ΕΥΕΛΙΞΙΑ κλπ). ΠΡΟΣΟΧΗ, ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ…ΠΕΠΕΝΟΦΛΟΥΔΑ!!!

    • μια ειναι λοιπον η λυση… επαναφορα των μισθων ολων των “αξιοκρατικα προσληφθεντων” βυσματων στα 4-5-6.000 το μηνα και το λογαριασμοστα κοροιδα ,ετσι;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι