Κύριε Δήμαρχε,
Ακούμε από τους ειδικούς επιστήμονες πως όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία, παίρνοντας όλα εκείνα τα μέτρα που είναι απαραίτητα και αναγκαία για την υγιεινή και ασφάλεια των μαθητών.
Εύλογα μπαίνει το ερώτημα πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί όταν στα σχολεία του δήμου Εορδαίας, κι όχι μόνο, τα 2/3 των καθαριστριών είναι με μίσθωση έργου. Με την υπάρχουσα κατάσταση στα σχολεία Α/θμιας και Β/μιας εκπαίδευσης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να λυθεί το πρόβλημα της καθαριότητας και τήρησης των κανόνων υγιεινής αν δεν παρθούν πρόσθετα μέτρα.
Συγκεκριμένα:
Στο δήμο Εορδαίας λειτουργούν 81 σχολεία (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια). Οι καθαριστές/καθαρίστριες είναι 79, εκ των οποίων οι 30 με μόνιμη και σταθερή δουλειά και οι 49 με το απάνθρωπο καθεστώς της “μίσθωσης έργου”.
Οι τελευταίοι εργαζόμενοι απασχολούνται για 10 μήνες το χρόνο (όσο διαρκεί η σχολική χρονιά) και αμείβονται με μέσο όρο από 200€ – 300€ μηνιαίως ανάλογα με τον αριθμό χρεωμένων σχολικών αιθουσών στις συμβάσεις τους (χωρίς να πληρώνονται για τους κοινόχρηστους χώρους, γραφεία, αύλειους χώρους κλπ).
Η ώρα έναρξης της εργασίας τους είναι μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου. Επομένως δεν βρίσκονται στα σχολεία καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους.
Λόγω της “εργολαβικής” τους σχέσης εργασίας που συντηρείται διαδοχικά από όλες τις κυβερνήσεις (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ) εδώ και 15 χρόνια οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλα δικαιώματα πχ αναρρωτική άδεια, επίδομα αδείας, κύησης και βέβαια δε δικαιούνται την άδεια ειδικού σκοπού που ισχύει για τους υπόλοιπους εργαζόμενους τη συγκεκριμένη περίοδο.
Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε ότι οι συγκεκριμένοι καθαριστές/καθαρίστριες είναι απαραίτητοι για την επιμελή καθαριότητα των σχολείων και για να υλοποιηθεί αυτό, πρέπει να παρευρίσκονται στα σχολεία καθ’ όλη τη διάρκεια των μαθημάτων.
Εξαιτίας και της πανδημίας του κορονοϊού, επιβάλλεται να δοθεί λύση εδώ και τώρα στο πάγιο αίτημα για μονιμοποίηση των εργαζομένων αυτής της κατηγορίας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Σημειωτέον ότι το πρόβλημα θα επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια μιας και οι περισσότεροι εργαζόμενοι με μόνιμη και σταθερή δουλειά είναι λίγο πριν τη συνταξιοδότησή τους.
Σαν Λαϊκή Συσπείρωση που στηρίζεται από το ΚΚΕ, αναδείξαμε πάρα πολλές φορές το συγκεκριμένο θέμα με παρεμβάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια, στις σχολικές επιτροπές αλλά και με άλλες μορφές αγώνων. Επισημαίνουμε ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν αφορά μόνο το δήμο Εορδαίας αλλά τους δήμους όλης της Ελλάδας και πρέπει να δοθεί λύση συνολικά. Ήδη ο Δήμαρχος Πάτρας έχει στείλει επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών με κοινοποίηση και στην ΚΕΔΕ. Επίσης το ΚΚΕ έφερε στη Βουλή πάρα πολλές φορές το θέμα με επίκαιρες ερωτήσεις και ερωτήσεις, με την τελευταία να έχει κατατεθεί στις 20/02/2020.
Θεωρούμε ότι είναι άδικο να συνεχίζεται αυτού του είδους η εργασιακή σχέση τόσο για τις ανάγκες των εργαζομένων όσο και για τη σωστή λειτουργία των σχολείων και προπαντός για την υγιεινή και ασφάλεια των μαθητών.
Η Λαϊκή Συσπείρωση δηλώνει για ακόμα μια φορά παρούσα και καλεί, όλοι μαζί, γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές να ενώσουμε τις φωνές μας και να απαιτήσουμε:
-
Μονιμοποίηση των καθαριστών/καθαριστριών των σχολείων. Μια ανάγκη που ειδικά για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά σχολεία της χώρας είναι αδήριτη για την υγιεινή των παιδιών που δυστυχώς οι κυβερνήσεις κωφεύουν στην κάλυψή της.
-
Αύξηση της κρατικής επιχορήγησης στους δήμους και κατ’ επέκταση και στις σχολικές επιτροπές.
-
Να μην παραδοθεί η καθαριότητα σε εργολάβους και ΚΟΙΝΣΕΠ.
Τρίτη 21/04/2020