Νέο αρνητικό αιολικό ρεκόρ κατέγραψε η Ελλάδα τη Μεγάλη Εβδομάδα! Πιάσαμε -πάλι- επιδόσεις Δανίας! (του Χρήστου Ι. Κολοβού)

21 Απρίλιος 2020
22:11

 

Με δελτίο τύπου, που διακινήθηκε μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ, είχαμε πληροφορηθεί πως στις 6 Απριλίου στην Ελλάδα είχαμε πολύ ρεύμα από αιολικά! Το ξέραμε βέβαια πως φυσά, αφού είχε και απαγορευτικό απόπλου! Όταν έχει απαγορευτικό απόπλου φυσά πολύ κι όταν φυσά πολύ θα έχουμε ρεύμα -και- από αιολικά. Αλλά κάθε πότε έχουμε απαγορευτικό απόπλου;

Για να έχουμε ωστόσο πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου τα αιολικά κατέγραψαν ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ παραγωγής, για το οποίο κανένα ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν φρόντισε να μας ενημερώσει. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πλατφόρμας Διαφάνειας του Entso-e [1], (Ένωση 42 Ευρωπαίων διαχειριστών συστημάτων ηλεκτρισμού), απ’ το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης ο Αίολος εξαφανίστηκε, λες και δεν άντεξε τη Σταύρωση του Κυρίου. Φρόντισε να επανεμφανιστεί μόνο αρκετά μετά την Ανάσταση! Επί 58 συνεχόμενες ώρες, απ’ το διάστημα 2-3 π.μ. ξημερώματα Μεγάλης Παρασκευής μέχρι και τις 12-1 μ.μ. της Κυριακής του Πάσχα, τα αιολικά έδιναν συνεχώς κάτω από 200MW ή και από 100MW, με ελάχιστη ωριαία τιμή τα 39MW στις 7-8 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Στο διάγραμμα δίνεται η καμπύλη της παραγωγής των αιολικών απ’ τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα.

Λαμβάνοντας υπόψη πως τα αιολικά στο Διασυνδεμένο Σύστημα της χώρας είναι λίγο πάνω από 3000MW, επί 58 συνεχείς ώρες η αξιοπιστία ηλεκτροδότησης από αιολικά ήταν από 1,3% μέχρι 6,5%! Παρόμοιες πολύ χαμηλές επιδόσεις, με αξιοπιστία ακόμα και κάτω του 1%, έχουν παρατηρηθεί σ’ όλες τις χώρες που έβαλαν πολλά αιολικά, π.χ. στη Δανία 1-2/8/2018 [2] ή στη Γερμανία [3]. Είναι ακριβώς η παρατεταμένη έλλειψη ανέμων, που περιγράφουν τα Ομηρικά Έπη στη θυσία της Ιφιγένειας!

Ακόμα πιο μεγάλο πρόβλημα ωστόσο είναι πως στις 9-10 π.μ. της Μεγάλης Πέμπτης φυσούσε πολύ και τα αιολικά έδιναν 1570MW. Μέσα σε μόλις 16 ώρες εξαφανίστηκαν απ’ το σύστημα ηλεκτροδότησης 1400MW, σαν δηλαδή να εξαφανίστηκαν σταδιακά σε 16 ώρες τέσσερα μεγάλα εργοστάσια φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου (ΑΗΣ Αλιβερίου 5 & ΑΗΣ Λαυρίου 5 της ΔΕΗ, ΑΗΣ Elpedison στη Θεσσαλονίκη & ΑΗΣ Αλουμινίου της Protergia στη Βοιωτία, συνολικά 1529 MW καθαρής ισχύος). Ή σαν να έσβησε ο μεγαλύτερος λιγνιτικός ΑΗΣ της χώρας, ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου των πέντε μονάδων και 1456MW καθαρής ισχύος.

Η έντονη αυτή και κυρίως τυχαία και απρογραμμάτιστη μεταβολή είναι το μεγάλο πρόβλημα των αιολικών, που συντελεί ώστε η ηλεκτροδότηση να γίνεται ακόμα πιο ακριβή για τον τελικό καταναλωτή. Καταρχήν τα αιολικά δεν είναι φθηνά, πληρώνονται πολύ πιο ακριβά απ’ την Οριακή Τιμή Συστήματος, (την τιμή στην οποία αγοράζουν όλοι οι πάροχοι απ’ τη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού). Επιπλέον, η έντονη και απρογραμμάτιστη μεταβλητότητά τους υποχρεώνει το διαχειριστή του συστήματος ηλεκτροδότησης, τον ΑΔΜΗΕ, να διατηρεί αυξημένες εφεδρείες, προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση ηλεκτρισμού αν κοπάσει ο άνεμος. Μάλιστα, στις 23/7/2019, με σχετική ανακοίνωση, ο ΑΔΜΗΕ μας ενημέρωσε πως «Λόγω της αυξημένης διείσδυσης των ΑΠΕ στο Σύστημα και το Δίκτυο, ο Διαχειριστής του Συστήματος θα προβεί σε αναπροσαρμογή των απαιτήσεων των ποσοτήτων των εφεδρειών» [4]: ήταν μια «κομψή» διατύπωση της αύξησης του κόστους ηλεκτροδότησης λόγω των αιολικών.

Αλλά πού θα βρει τις εφεδρείες ο ΑΔΜΗΕ; Απλά, είναι εργοστάσια που «πληρώνονται για να κάθονται» και να δουλεύουν όταν τα χρειαστεί το σύστημα ηλεκτροδότησης. Ωστόσο η κοινή λογική λέει πως ένα εργοστάσιο για να υπάρχει πρέπει να καλύπτει τα έξοδά του και να βγάζει και κάποιο κέρδος. Όσο μεγαλύτερες είναι λοιπόν οι απαιτούμενες εφεδρείες, τόσο περισσότερο επιβαρύνεται και ο καταναλωτής, αλλά και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της χώρας.

Αντίθετα προς τα ιδιαίτερα ευμετάβλητα αιολικά, τα φωτοβολταϊκά είναι πολύ πιο αξιόπιστα, καθώς ο ήλιος ανατέλλει και δύει κάθε μέρα εντελώς προγραμματισμένα, ενώ και η νέφωση είναι πολύ πιο προβλέψιμη απ’ τις ριπές του ανέμου. Η χώρα μας είναι ευλογημένη από αρκετή ηλιοφάνεια και η πολύ μεγάλη πτώση τιμής των φωτοβολταϊκών έχει οδηγήσει την παγκόσμια αγορά να προτιμά πλέον τα φωτοβολταϊκά, παρά τα αιολικά. Γιατί λοιπόν να καταστρέφουμε τα βουνά μας με τα εντελώς αναξιόπιστα αιολικά και να μη βάζουμε φωτοβολταϊκά στις στέγες, παρόμοια με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, που με μεγάλη επιτυχία γεμίσαμε την Ελλάδα; Η Αυστραλία έχει ήδη πάνω από 10.000MW σε στέγες, γιατί να μη τους μιμηθούμε και να προστατέψουμε το υπέροχο φυσικό Ελληνικό τοπίο;

Επιτέλους, ΑΠΕ δεν είναι μόνο τα αιολικά! Μπορούμε να πάρουμε ενέργεια κι απ’ τη γεωθερμία, όπως η Ισλανδία, η Νέα Ζηλανδία, κλπ. Και με 15,5 χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμών, όλο και μπορούμε να πάρουμε ενέργεια απ’ τα κύματα, ιδίως στα Μη Διασυνδεμένα Νησιά, που ηλεκτροδοτούνται πανάκριβα με πετρελαιομηχανές.

Χρήστος Ι. Κολοβός

Δρ Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ

τ. Διευθυντής Κλάδου Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Μέλος Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από το 2010

Παραπομπές:

[1]: https://transparency.entsoe.eu/generation/r2/actualGenerationPerProductionType/show

[2]: https://greeklignite.blogspot.com/2018/08/1.html

[3]: https://www.handelsblatt.com/unternehmen/energie/energiewende-nur-wenig-windstrom-ist-jederzeit-verfuegbar/23117568.html

[4]: http://www.admie.gr/perissoteres-anakoinoseis/anakoinosi/article/3746/

5 σχόλια

  • 1 Αν είναι πολλά αιολικά συνδεδεμένα, χερσαία και θαλάσσια και μέσω διασυνοριακής σύνδεσης το πρόβλημα αυτό εξαφανίζεται γιατί το ένα συμπληρώνει το άλλο.

    2. Για τη ζήτηση αιχμής φυσικό αέριο, αφού (α) καίει καθαρότερα χωρίς πολλούς ρύπους και (β) μπορεί να συμπληρώνει φορτία κατά το δοκούν, σε αντίθεση με το λιγνίτη που πρέπει να καίει συνέχεια.

    3. Σε κάθε περίπτωση να ο κρατά σε λειτουργία η ΔΕΗ ζημιογόνα εργοστάσια δεν μπορεί να συνεχιστεί, καλύτερα συμφέρουν οι εισαγωγές και τα λεφτόδεντρα ξεράθηκαν. Αυτό το κατάλαβε η Θάτσερ από το ’80 ακόμη.

    • Η ΘΑΤΣΕΡ ΣΤΗ 10ΕΤΙΑ ΤΟΥ 80 ΒΡΉΚΕ ΠΕΤΡΈΛΑΙΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΌ ΑΈΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΤΟ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΑΚΡΙΒΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΕΙΑ, ΚΙ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΑΝΕΠΤΥΞΕ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ!!!

    • 1. Ξαναδιάβασε με μεγαλύτερη προσοχή! Η Γερμανία έχει πάνω από 55.000MW χερσαία & θαλάσσια κι έχει και διασυνοριακές διασυνδέσεις, αλλά κάτω από 1% λέει η Handelsblatt! Η γεωγραφική διασπορά δεν εξαφανίζει το πρόβλημα.

      2. Ο λιγνίτης πάντα έδινε και δίνει παντού στον κόσμο φορτίο βάσης, δεν δίνει φορτίο αιχμής. Και το άρθρο δεν λέει πουθενά για λιγνίτη, πού τον είδες και τον θυμήθηκες;

      3. Το τι είναι ζημιογόνο και τι όχι πρέπει να εξαρτάται απ’ την αγορά και την τεχνολογία κι όχι απ’ τη φορολογία. Ζημιογόνο ήταν και το αέριο για 15 χρόνια, λόγω υψηλών τιμών κι όχι φορολογίας, αλλά μια χαρά το καίγαμε κι η ΔΕΗ ζημιώθηκε δισεκατομμύρια. Πλήρωνε ****** Έλληνα!

  • Δυστυχώς τα συμφέροντα φυτεύουν παντού άχρηστα αιολικά, τα οποία επιβαρύνουν την οικονομία της χώρας, ενώ θα μπορούσαμε με τα ίδια χρήματα να επιδοτήσουμε και να εγκαταστήσουμε αξιόπιστα φωτοβολταϊκά στις στέγες των σπιτιών και να ενισχύσουμε σε σημαντικό βαθμό την ενέργεια της χώρας. Ειδικά στα νησιά όπου καίμε πετρέλαιο για παραγωγή ρεύματος… Αυτά όμως σε ένα σκεπτόμενο κράτος…

  • Προς τιμήν του ο κ Κολοβος πριν λίγο καιρό είχε δημοσιεύσει με αναλυτικό του άρθρο τα πλεονεκτήματα των φωτοβολταϊκών έναντι των αιολικών από άποψη οικονομική και περιβαλλοντική , φέρνοντας μάλιστα το παράδειγμα της Γερμανίας που ο η μόνο δεν προκρίνει αλλά ξηλώνει πλέον αιολικά και επιδοτεί τα φωτοβολταϊκά . Κάποιοι ανώνυμοι σχολιαστές η δεν κατανοούν η σκόπιμα επιμένουν στα αιολικά η συνδέουν σκόπιμα το ζήτημα με το λιγνίτη ..!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι