Τελέσαμε (26-4-2020, Κυριακή του Θωμά) στον Ι.Ν. του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Βελβεντό, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, τη Θεία Λειτουργία.
Έψαλαν, Γιάννης Τζινίκος (δεξιό αναλόγιο), Γιάννης Παπαγόρας (αριστερό). Διακονητής, Περικλής Παπαγεωργίου.
Κεκλεισμένων των θυρών, άχρι καιρού, λόγω της πανδημίας του ενσκήψαντος αόρατου και φονικού ιού. Η άνθηση της αλληλεγγύης είναι αισιόδοξο φαινόμενο. Συμμετέχουμε, την ενισχύουμε.
Η ΨΗΛΑΦΗΣΗ ΚΑΙ Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΑ.
Ο ένας από τους 12, Θωμάς ο μαθητής και απόστολος του Χριστού, ‘’μεθ’ ημέρας οκτώ’’ όπου ‘’πάλιν ήσαν έσω οι μαθηταί αυτού και Θωμάς μετ’ αυτών’’ και όπου ‘’έρχεται ο Ιησούς των θυρών κεκλεισμένων, και έστη εις το μέσον και είπεν, ειρήνη υμίν’’ (Ιων. 20, 26), προτρεπόμενος από τον Κύριο, ψηλαφεί (ακουμπά με τα χέρια του) τους ήλους στο αναστημένο σώμα του Χριστού, για να διαπιστώσει, στο επίπεδο των αισθήσεων, την Ανάσταση του Κυρίου. Αυτό ζήτησε ο Θωμάς και ο Χριστός δεν του το αρνήθηκε. Και ταυτόχρονα ο Μαθητής διατυπώνει
περίτρανα την ομολογία του για τον αναστημένο Χριστό, που στέκεται μπροστά του και μπροστά στους υπόλοιπους Μαθητές: “Ο Κύριός μου και ο Θεός μου”.
Την ψηλάφηση και την σωτήρια, όπως την αποκαλεί η Εκκλησία, ομολογία του Αποστόλου Θωμά, γιορτάζουμε την Κυριακή του Αντίπασχα ή Κυριακή του Θωμά.
Η ομολογία είναι “σωτήρια” επειδή αποδόθηκε από τον Θωμά τότε – από τον καθένα στη συνέχεια και από εμάς σήμερα – η αναγνώριση της θεότητας στο Πρόσωπο του Χριστού. Ότι ο Χριστός είναι ο Θεός. Ότι σ’ Αυτόν και από Αυτόν σωζόμαστε. Σωζόμαστε από τον Χριστό και εν Χριστώ.
ΤΟ ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΑ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ.
Επισκέφτηκα (26-4-2020) το νέο Εξωκλήσι του Αγίου Αποστόλου Θωμά Βελβεντού. Ειναι χτισμένο στους πρόποδες των καταπράσινων και δροσερών Πιερίων. Δυτικά του Εξωκλησιού ο καλλιεργημένος κάμπος του Βελβεντού και στο βάθος λάμπουσα η μεγάλη λίμνη Αλιάκμονα-Πολυφύτου. Άναψα το κερί μου. Έψαλα το “Χριστός Ανέστη” και το Απολυτίκιο του αγίου: “Απόστολε, άγιε Θωμά, πρέσβευε τω ελεήμονι Θεώ, ίνα πταισμάτων άφεσιν, παράσχη, ταις ψυχαίς ημών”, σε ήχο γ’.
Συγχαίρω τους εκκλησάρηδες: Θωμά Πουλιάνα, Τάκη Μαγκουρέτσιο, Τηλέμαχο Κρήτο, Γιάννη Γκαμπράνη, Ευθύμιο Χ. Γηραλέα, τους συνεργάτες τους.
ΤΟ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ.
Η γιορτή της ημέρας με οδήγησε και στο Εξωκλήσι του Αγίου Μάρκου, του Ευαγγελιστή. Κατεβαίνοντας τον χωματόδρομο από τον Άγιο Θωμά, περνάς από την Ανάληψη, τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη και συναντάς το Εξωκλήσι του Αγίου Μάρκου.
Σταυροειδής ρυθμός με τρούλο μέσα στα ανθισμένα δέντρα ο Άγιος Μάρκος, όπως ο Άγιος Θωμάς, αν και αλειτούργητοι, λόγω πανδημίας ιού, ωστόσο ενεργοί, ιερουργούν το Μυστήριο της Εκκλησίας στον σύμπαντα κόσμο και τον καλούν στην εν Χριστώ ενότητσ του, συνθέτουν την ομορφιά του ουράνιου με τον επίγειο κόσμο, ενεργοποιούν τις εσωτερικές μας αισθήσεις για συναντίληψη και προσευχή και για την εξάλειψη της πανδημίας και για ενίσχυση των ασθενούντων, των γιατρών, των νοσηλευτών.
Η πόρτα του Εξωκλησιού κλειδωμένη. Έψαλα στην είσοδό του το “Χριστός Ανέστη” και το απολυτίκιο: “Απόστολε, άγιε και Ευαγγελιστά Μάρκε, πρέσβευε τω ελεήμονι Θεώ, ίνα πταισμάτων άφεσιν παράσχη ταις ψυχαίς ημών.
Συγχαίρω τους σημερινούς εκκλησάρηδες Μάρκο και Μαρίνα Κατλιάκα. Και οπωσδήποτε τους απερχόμενους, με πολυετή διακονία στο Εξωκλήσι, Μάρκο και Ευανθία Βαβλούκη.
ΕΥΛΟΓΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΣΕΡΒΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΗΣ κ. ΠΑΥΛΟΥ.
Μεταφέρω σε όλους τους εκκλησάρηδες της Α.Π.Β. (Βελβεντού, Πλατανορέματος, Μοσχοχωρίου, Παλαιογρατσάνου, Καταφυγίου, Αγίας Κυριακής, Πολυφύτου, Ίμερας, Αύρας, Νεράιδας, Βαθυλάκκου, Μεσιανής, Κουβουκλίων, Ροδίτη, Λευκάρων) την ευλογία και τον αναστάσιμο χαιρετισμό του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου.
Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη!
Χαίρετε! Ειρήνη σε όλους!
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
27-4-2020