«Παράθυρο» για τη δημιουργία νέας μονάδας φυσικού αερίου, άφησε ο επικεφαλής της ΔΕΗ μιλώντας στην εκδήλωση του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επενδύσει στο μέλλον η ΔΕΗ στη δημιουργία μονάδας συνδυασμένου κύκλου εφόσον καταλήξει θετικά η συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη για την υιοθέτηση μηχανισμού αποζημίωσης των συγκεκριμένων μονάδων για την κάλυψη των αιχμών της ζήτησης, άφησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, κατά τη διαδικτυακή συζήτηση που οργάνωσε το Delphi Economic Forum, σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της κρίσης του COVID-19 στο ενεργειακό σύστημα της χώρας.
Παράλληλα ο κ. Στάσσης δήλωσε ότι η ΔΕΗ προχωρά εντατικά το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης της παραγωγής της και στο πλαίσιο αυτό μελετά την προοπτική μετατροπής της υπό κατασκευή λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα 5» για να καίει βιομάζα που θα παράγεται στα εξαντλημένα λιγνιτικά πεδία ή και υδρογόνο. Οι σχετικές αποφάσεις όπως δήλωσε θα ληφθούν εντός του επομένου έτους.
Απαραίτητες περισσότερες μονάδες συνδυασμένου κύκλου
Σε ό,τι αφορά τις μονάδες συνδυασμένου κύκλου με καύση φυσικού αερίου ο κ. Στάσσης είπε ότι επί του παρόντος αποτελούν ερωτηματικό, αφού το σύστημα τις έχει ανάγκη για τη διασφάλιση της επάρκειας στις ώρες αιχμής αλλά δεν έχει καταλήξει ακόμη η συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη σχετικά με την υιοθέτηση μηχανισμών αποζημίωσης (capacity payments).
Η συζήτηση αυτή είπε ο επικεφαλής της ΔΕΗ συνεχίζεται και βεβαίως μετά τον COVID παίρνει μια διαφορετική διάσταση. Το ελληνικό σύστημα θα χρειαστεί περισσότερες μονάδες συνδυασμένου κύκλου και θα γίνουν, αλλά οπωσδήποτε θα χρειαστεί μηχανισμός στήριξης. «Η ΔΕΗ, κατέληξε ο κ. Στάσσης, θα μπορούσε να επενδύσει σε ένα τέτοιο project όχι όμως επί του παρόντος εάν δεν έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα».
Σε ό,τι αφορά την κρίση του COVID -19 ο κ. Στάσσης είπε ότι η ΔΕΗ έπρεπε να αναδιαρθρώσει τη λειτουργία της για να διασφαλίσει την παροχή ενέργειας και τη λειτουργία των υπηρεσιών εξυπηρέτησης πελατών.
Επαναφορά της εισπραξιμότητας
Σε ό,τι αφορά την εισπραξιμότητα είπε ότι μειώθηκε το δεύτερο μισό του Μαρτίου αλλά πλέον έχει επανέλθει και τόνισε ότι η μείωση των εσόδων δεν επηρέασε τη συνολική εικόνα. «Θα είναι μια δύσκολη περίοδος αλλά δεν θα επηρεαστούμε τόσο όσο αντίστοιχες επιχειρήσεις σε άλλα μέρη του κόσμου», εκτίμησε.
Αναφερόμενος στην απολιγνιτοποίηση, ο πρόεδρος της ΔΕΗ επεσήμανε ότι αυτή εξακολουθεί να αποτελεί βασικό πυλώνα του στρατηγικού σχεδιασμού της επιχείρησης τόσο για λόγους κλιματικούς όσο και για οικονομικούς λόγους. Όπως σημείωσε, αυτές τις ημέρες είδαμε να χρησιμοποιούνται το φυσικό αέριο και οι ΑΠΕ και αυτό δείχνει ότι πρέπει να επιταχύνουμε την μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές. «Οι επενδύσεις στις ΑΠΕ είναι εδώ, παραμένουν και είναι βιώσιμες», κατέληξε ο κ. Στάσσης.
www.worldenergynews.gr
οι μονάδες συνδυασμένου κύκλου είναι σφόδρα πιθανό να είναι η αναγκαία λύση
Έχει ήδη ειπωθει από αναγνώστες εδώ είναι δυνατόν να μην δεν ειπωθεί από επίσημα χείλη?
Που θα βρεθεί τόση βιομάζα?
Όλη μέρα να βάλεις τις αγελάδες να … παράγουν βιομάζα δε φτάνει ούτε για ένα Σαββατοκύριακο Τηλεθέρμανσης.